Vælg den rigtige parasol til terrassen eller altanen

Bliv klar til sommeren med en parasol og parasolfod

FAQ - Ofte stillede spørgsmål


Når solen bager ned på altanen eller terrassen, er der fuld fart på de varme stråler og den høje UV. Selvom solen og dens varme ofte er længeventet i det danske vejr, skal man stadig passe på sin hud og beskytte sig mod de kraftige stråler. 

Hvis du har plads, er parasollen det perfekte sted at søge skygge. Det gælder om at finde en parasol, der kan sørge for skygge og beskytte dig mod solens stråler. Vi har lavet en guide til dig, der leder efter den rigtige parasol til terrassen eller altanen.

 

Parasollens funktioner

Parasollen har primært to funktioner: at beskytte dig mod solens stråler og samtidig give dig et tilholdssted i skyggen.

Mange parasoller er fremstillet i et materiale, der virker UV-beskyttende. Det betyder, at solens stråler har svært ved at trænge igennem stoffet. Jo tykkere stoffet er, desto mere beskyttende er parasollen. Vær opmærksom på, at nogle materialer er mere UV-afvisende end andre.

Parasollen kan give dig skygge og læ i de varme sommermåneder. Mange nyder også at søge tilflugt i skyggen efter nogle timer ude i solen. Den kan give skygge og læ for vinden, så du kan opholde dig udendørs, selvom solen står højt på himlen.

 

 

Hvilken parasol skal jeg vælge?

Når du skal købe en parasol, er det vigtigt, at du vælger den, der passer bedst til dine behov. Der er nogle forskellige parametre, du skal tage højde for, og så er der forskellige typer parasoller at vælge imellem. 

Inden du vælger din nye parasol, kan du overveje disse 5 ting, så du kan få meget mere glæde af din nye parasol:

  1. Hvad er dine behov, og hvor meget skygge har du brug for?
  2. Hvor meget plads har du til din parasol?
  3. Hvilket design passer til terrassen eller altanen?
  4. Hvilke funktioner skal parasollen have?
  5. Hvilken parasolfod passer til parasollen?
     

Nedenfor har vi uddybet overvejelserne for at sætte tankerne i gang om, hvad du ønsker for din nye parasol.

 

Stor parasol eller lille parasol?

Størrelsen på parasollen afhænger af, hvor du skal bruge den. Skal den skygge en hel terrasse eller en lille altan? Det er derfor vigtigt at overveje, hvor stort et areal parasollen skal dække. Jo større areal og jo flere møbler du vil dække, jo større en parasol skal du have.

Hvis du fx skal bruge en parasol til terrassen, kan det være en god idé at købe en større model, da det ofte er et større område, der skal dækkes.

Skal du derimod bruge en parasol til altanen eller en parasol til stranden, kan du med fordel vælge en mindre model, da området, der skal dækkes, er mindre.

Husk på, at en parasol kan flyttes, så du kan stadig være fleksibel med, hvor parasollen står, selvom du har købt en mindre parasol.

 

Firkantet parasol eller rund parasol?

Du kan finde parasoller i forskellige designs og former. Du kan bl.a. finde de velkendte ”runde” parasoller og de firkantede parasoller. Formen på din parasol afhænger i høj grad af, hvad du personligt foretrækker til din terrasse eller altan.

Har du et meget stort område, du vil dække, kan det være en fordel at købe flere firkantede parasoller og ”sætte dem sammen”. De firkantede modeller kan let stå ved siden af hinanden, så du kan skabe et endnu større overdækket område.

 

Hvilken farve?

Farven på din parasol er også vigtig for, at du får stor glæde af din parasol. Du skal være opmærksom på, at mørke farver fanger solens varme mere end lyse farver. Derfor kan parasollen være varmere at sidde under, hvis parasollen er sort eller i en anden mørk farve.

Du kan evt. købe en parasol i samme farve som dine havemøbler eller havehynder for at skabe et ensartet og smukt look på terrassen eller altanen.

 

Antallet af wires

Wires er de arme, der holder stoffet på plads. Wires er enormt vigtige for at få det mest optimale ud af din parasol og holde materialet på plads.

Jo flere wires din parasol har, jo mere modstandsdygtig er den over for vind. Det er naturligvis også vigtigt at investere i en parasol med holdbare wires, der er kvalitetstestede, så du ikke ender med at have en parasol flyvende rundt i haven.

 

Skal du have en parasol med tilt?

Når det kommer til placering af din parasol, kan det være en fordel at vælge en model med tilt. Hvis parasollen skal stå tæt på en væg, eller du gerne vil kunne vinkle den efter solens bane, kan du med fordel investere i en parasol med knæk.

En parasol med tilt-funktion sørger for, at du kan vinkle din parasol, som du har lyst til. Den giver dig mulighed for at få endnu mere skygge, da den kan vinkles efter solen og i den retning, du ønsker.

 

Parasol med krank eller skubbefunktion?

Det er også en god idé at overveje, hvordan du skal slå din parasol op. Mange parasoller bruger skubbefunktionen, hvor du skubber parasollen op. For nogle kan det være svært at skubbe parasollen op, og derfor kan en parasol med krank være løsningen.

Som alternativ kan du købe en parasol med krank. En parasol med krank har et drejehåndtag, du skal dreje på, der slår parasollen op. Derfor undgår du selv at skulle skubbe parasollen op.

En parasol med skubbefunktion har hejsesnore ude på stangen, hvor en parasol med krank har hejsesnore inde i stangen. Dette har derfor betydning for parasollens udseende. Overvej derfor, hvordan du helst vil have, at din parasol skal slås op og hvordan den skal se ud.

 

 

Køb den rigtige parasolfod

Der findes forskellige parasolfødder, og her skal du kigge på den type parasol, du har købt. Det er nemlig vigtigt at finde en parasolfod, der er tung og stabil, så din parasol står stabilt på altanen eller terrassen. Parasolfoden skal derfor gerne:

  • Kunne klare vægten af din parasol, så parasollen står stabilt.
  • Være let at flytte rundt på og betjene.
  • Låse eller vippe hjulene, så de ikke påvirker stabiliteten og parasollen ikke flytter sig, hvis det blæser.


Derudover skal du også kigge på punkterne på parasolfoden, hvor stangen skal spændes. Jo flere punkter på parasolfoden du kan spænde din parasol fast på, jo mere stabil vil parasollen være.

Det handler nemlig om at fiksere stangen så godt som muligt, samtidig med at parasolfodens vægt skal være tilstrækkelig til at holde parasollen på plads.

 

Køb din parasol og parasolfod på Bilka.dk

På Bilka.dk har vi et stort udvalg af parasoller og parasolfødder, så du kan skabe en hyggekrog med skygge på de lange sommerdage. Du kan bl.a. få parasoller med tilt, hængeparasoller, halvparasoller og altanparasoller, så der er parasoller til enhver smag.

For at passe ekstra på din parasol, når den ikke er slået op, kan du investere i et parasol overtræk. Det beskytter nemlig parasollen mod vind, vejr og sol, når din parasol ikke er i brug.