Fuldmåne og søvn, er der en sammenhæng?

Du har helt sikkert hørt at man sover dårligere når der er fuldmåne, men passer det egentlig?

De fleste har prøvet at have søvnløse nætter, hvor man har vendt og drejet sig i en uendelighed. Det er frygteligt irriterende mens det står på, og det ødelægger vores nattesøvn og dermed også vores produktivitet og gode humør.

Mange påstår at de sover dårligere om natten, hvis der er fuldmåne, men kan det nu også passe eller skal man lede efter andre grunde til ens dårlige søvnperioder?

 

Indholdsfortegnelse:

 

Tilbage til top ^

Den mystiske fuldmåne

Du kan se den lyse på himlen hver nat. Den kan være ny, halv eller fuld. Tiltagende og aftagende. Nogle mener, at Amerikanerne gik på den for første gang i 1969. mens andre siger, at dette ikke var tilfældet. I mange tegnefilm, er den portrætteret som en ost og hos DreamWorks sidder der en lille dreng og fisker i den. Og så bliver den beskyldt for at forvandle mænd til ulve, mennesker til flagermus eller give os søvnløse nætter.

Vi ved med sikkerhed, at månen ikke er lavet af ost. Det er også tvivlsomt, at den kan forvandle mænd til ulve eller at den frembringer vampyrer. Månen er dog stadig et interessant emne, når det kommer til menneskers søvnmønster – forskellige studier giver nemlig ikke en afklaring på hvorvidt der er sammenhæng mellem fuldmåne og dårlig søvn.

 

Tilbage til top ^

Fuldmånen gennem historien

Månen har igennem årene været genstand for en masse forskellige påstande. Du kender helt sikkert vampyr-historierne, om folk der sover om dagen og kun kan være fremme i månens skær. Eller måske er du fan af idéen om at fuldmånen kan forvandle mænd til ulve.

Du kan også finde historier om månen i Bibelen. Her kan du bl.a. læse om Jesu helbredelse af en månesyg dreng (Mark. 9,14-29), som "kastes til jorden af en ond ånd, og han fråder, skærer tænder og bliver helt stiv".

Lang tilbage i historien kan man også læse om ’månesyge’. Månesyge er et forsøg på at forklare en ellers uforklarlig opførsel eller hændelser, som sker når der er fuldmåne. Man mente, at månen var skyld i visse sindslidelser, som opstod når månens stråler ramte jordens overflade. Derudover stammer det engelske ord ’lunatic’ (galning) og ’lunacy’ (sindssyge) fra det latinske ord for måne (luna).

Forestillingen om ’månesyge’ er i et vist omfang bevaret i folketroen. I dag er der især mange der forbinder fuldmåne med søvnløshed og generelle problemer med at sove.

Tilbage til top ^

Schweizisk studie: månen har ikke betydning for din nattesøvn

En stor schweizisk undersøgelse afkræfter myten om, at vi sover dårligere ved fuldmåne. Studiet er fra 2015 og blev publiceret i det videnskabelige tidsskrift Sleep Medicine. Du kan selv læse studiet lige her.

 

Mens studier i årenes løb har hentydet til at månen kunne have en lille indvirkning på din nattesøvn, så slår dette studie fast, at månen ikke har betydning for kvaliteten af din søvn. Forskerne bag studiet fandt nemlig ingen evidens for sammenhæng mellem kvaliteten eller længden af vores søvn, og månen – uanset om den er ny, tiltagende eller fuld.

 

Tilbage til top ^

Hvorfor sover jeg dårligere når der er fuldmåne?

Selvom studier nu slår fast at der ikke er en direkte sammenhæng mellem fuldmåne og kvaliteten af din søvn, så kan månen måske have en lille betydning alligevel.

Det er nemlig sådan at månen lyser kraftigere når der er fuldmånen. Mennesket er meget påvirket af netop lys, og den smule kraftigere lys som månen udsender, kan betyde at du sover en smule dårligere.

Før i tiden var mennesket langt mere påvirket af lys end vi er i dag. Med de udviklingen og forbruget af elektricitet, oplever flere forskere at vi bliver mere ’resistente’ overfor lys.

Har du problemer med at sove når der er fuldmåne, så anbefaler vi at du forsøger at lukke så meget lys ude som overhovedet muligt.

 

Tilbage til top ^

Andre faktorer gør at du sover dårligt

Vi har alle sammen prøvet at ligge søvnløse i sengen. Vi vender og drejer os i en uendelighed, blot for at konstatere at det er svært at falde i søvn. Selvom det er ganske naturligt at have svært ved at sove i perioder, så er det frygteligt irriterende.

Der er mange faktorer, der kan gøre, at vi sover dårligt engang imellem.  Selvom nogle med garanti vil fastholde deres overbevisning om, at månen påvirker deres søvn, så skal man med stor sandsynlighed lede efter andre begrundelser.

Der findes en række forskellige grunde til at du kan lave svært ved at sove:

 • Du tænker for meget på alt det du skal nå
 • Du tænker for meget på arbejdet/studiet
 • Du har taget en middagslur
 • Din hjerne er overstimuleret
 • Du har indtaget koffein eller tobak for tæt på sengetid
 • Dit soveværelse er for lyst
 • Du har problemer med at opretholde en god søvnrutine
 • Du har spist for meget
 • Du har spist for lidt
 • Du er stresset
 • Du bliver forstyrret

Alle disse kan påvirke din søvn og kvaliteten heraf. Har du problemer med at sove, så har vi her 10 gode råd til hurtigere at falde i søvn.

Oplever du dog længerevarende perioder med dårlig eller ingen søvn, så kan det være en god idé at snakke med din læge, så din søvnløshed ikke går udover din livsglæde.

 

Tilbage til top ^

Sov godt med hjælp fra Bilka.dk

På Bilka.dk vil vi gerne hjælpe dig til at få en godt nats søvn. Derfor kan du her på vores webshop finde alt hvad du skal bruge, når Ole Lukkeøje kommer på besøg.

Vi har bl.a. et bredt udvalg af senge og madrasser, som sikrer at du ligger godt og trygt. Derudover kan du finde bløde puder og varme dyner, så du kan putte trygt i sengen. Er du på udkig efter dyner til de mindste, så har vi selvfølgelig også et udvalg af baby- og juniordyner.

For at sikre den mest optimale søvn – og sørge for at du ikke bliver forstyrret af det skarpere lys fra fuldmånen – så kan du også finde diverse mørklægningsgardiner på vores site.

Guides til senge

Du sover næsten en tredjedel af dit liv. Der er ingen tvivl om, at det er vigtigt at have den rigtige seng. Sengen er fundamentet til en god nats søvn og netop derfor kan du findes vores senge-guides her. Vi hjælper dig med at finde den helt rigtige seng, til en super skarp pris.

Vælg den rigtige dyne

En god dyne er uundværlig i jagten på den gode og behagelige nattesøvn. I guiden kan du blive klogere på de forskellige dynematerialer, og finde den der passer bedst til dine behov.

Søvn Univers

På Bilka.dk har vi samlet en række guides til dig der gerne vil optimere din søvn og sove endnu bedre om natten. Du kan bl.a. læse om hvordan du vælger den rigtige seng og hvorfor du måske har problemer med at sove når der er fuldmåne.