Hvilken cykelbremse skal du vælge?

Læs om de forskellige cykelbremser typer samt deres fordele og ulemper

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

 

Hvis din cykel trænger til nye bremser, eller du gerne selv vil bygge din egen skræddersyede cykel, så er det vigtigt at vælge de rette bremser. Men hvilke bremser skal du vælge til din nye cykel?

Valget afhænger af det individuelle behov, altså:

  • Hvor du kører.
  • Hvor langt du skal køre.
  • Præference.

 

Cykelbremser: Typer

Du har måske ikke overvejet, hvilken cykelbremse din cykel skal have. Men det er faktisk vigtigt for cyklens funktion og for din komfort. Følg med i denne guide om cykelbremser, så du kan vælge, hvilken type cykelbremse du har brug for. 

Rullebremse til cykel

Flere af vores cykler her på Bilka.dk kommer med Shimano rullebremser. Shimanos rullebremser er stort set vedligeholdelsesfrie og skal derfor som udgangspunkt kun smøres hvert 2. år.

Rullebremser har den væsentlige fordel, at de bremser lige godt uanset vejrforholdene pga. det gode vejgreb. De gør cyklen nemmere at kontrollere - og så sviner eller slider de ikke på cyklens fælg.

Rullebremser fungerer ved hjælp af hærdede metalruller, som presses op mod tromlen, heraf navnet rullebremse. Det betyder, at du ikke har behov for bremseklodser som ved en V bremse. Rullebremser er en lidt tungere bremse, men de bremser knap så hårdt som v-bremser.

V bremse til cykel

Mange af vores cykler på Bilka.dk kommer med v bremse - også kaldet fælgbremse. Shimanos V-bremser er standard på vores cykler, og de er i god kvalitet. V-bremser har den fordel, at de er lettere end andre typer bremser.

V-bremser har dog en hårdere og mere ’pludselig’ opbremsning, hvilket kan føre til skrid i vådt eller glat føre.

Selvom der er mere vedligeholdelse ved en v bremse end ved en rullebremse, så kræver de dog meget lidt, hvorfor det ikke bør ses som en hindring.

 

Mekaniske skivebremser til cykel

I vores sortiment har vi også enkelte cykler, primært mountainbikes, med mekaniske skivebremser.

Skivebremser er tungere end almindelige bremser (V-bremser) og kræver mere vedligeholdelse, men skal du køre i skove og på stier, som mountainbikes oftest gør, er det en fordel at vælge en cykel med mekaniske skivebremser.

Mekaniske skivebremser virker nemlig under alle slags forhold, hvilket betyder, at du ikke skal holde cyklen indendørs, selv når skoven er fyldt med huller og mudder. Skivebremser har generelt den mest effektive nedbremsning. Derfor er de det mest oplagte og optimale valg til en mountainbike.

Fodbremse til cykel

En fodbremse, også kaldet coaster brake, er en tromlebremse, der er placeret i navet på baghjulet.

Den begynder at virke, når du træder baglæns i pedalerne. Dette gør den yderst velegnet til børnecykler. En fodbremse er, ligesom rullebremserne, beskyttet mod vejret, og kræver derfor næsten ingen vedligeholdelse.

Fodbremser er fuldt afhængige af kæden, så de kan kun placeres på baghjulet. Det betyder også, at kæden skal være helt intakt for at den virker. Er kæden brudt eller i stykker, vil fodbremsen ikke kunne bremse.

Eftersom dansk lovgivning kræver, at der er bremser på begge hjul, kommer cyklerne med fodbremse også med en V-bremse eller en rullebremse monteret på forhjulet.

Se vores sortiment af bremser til cykler

Det er vigtigt ikke at gå på kompromis med sin egen sikkerhed, og her kan de rette bremsere være en vigtig investering at gøre sig. Se vores sortiment af bremser til cykler her på Bilka.dk, så du kan være sikker i trafikken.