Hvorfor slår vi katten af tønden?

Skikken med at slå katten af tønden kan formodentlig dateres tilbage til 1500-tallet. Dengang foregik det ofte til hest og med en levende kat i tønden – deraf udtrykket at ’slå katten af tønden’. Katten symboliserede det onde, som man gerne ville beskytte sig imod. I dag foregår de fleste fastelavnsfester i børnehøjde, og det eneste spor af en kat, er den, der er klippet ud i sort karton og klistret på tønden. Fastelavns-søndag markerer også i flere kristne lande indgangen til fasten, som varer frem til påske.

Historien om fastelavnsriset

Fastelavnsriset er fortsat et stærkt symbol på fastelavn – også selvom der måske ikke længere er så mange, der bruger at ’rise hinanden op’, som det var skik og brug i gamle dage. Den gamle tradition med at vække huset med slag af fastelavnsriset går så langt tilbage som til 1800-tallet, hvor man troede, at man kunne fordrive onde synder fra kroppen med riset.

Fastelavn er mit navn...

Skikken med at rasle til fastelavn minder på mange måder om den, vi kender fra Halloween, hvor børn går udklædt fra hus til hus. Til fastelavn synger de bare ’Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade’ i håb om at få en mønt eller en fastelavnsbolle. Traditionen er dog ikke så udbredt som tidligere og synes at være overhalet af Halloween.