Fastelavnstraditioner

Bliv klogere på hver fastelavn tradition

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

 

Hvorfor slår man katten af tønden? Hvor kommer fastelavnsriset fra? Og hvorfor går man fra dør til dør og rasler? Det er alle traditioner, du helt sikkert vil støde på, når du holder fastelavn. Men hvor kommer alle disse traditioner fra?

På denne side kan du dykke ned i hver enkelt fastelavn tradition og blive klogere på, hvor de kommer fra og hvad de indebærer. Så er du godt klædt på til at være gæst til fastelavnsfest!

 

 

Hvorfor slår man katten af tønden?

Skikken med at slå katten af tønden kan formodentlig dateres tilbage til 1500-tallet. Dengang foregik det ofte til hest og med en levende kat i tønden – deraf udtrykket at ’slå katten af tønden’. Katten symboliserede det onde, som man gerne ville beskytte sig imod.

I dag foregår de fleste fastelavnsfester i børnehøjde, og det eneste spor af en kat, er den, der er klippet ud i sort karton og klistret på tønden. Fastelavns-søndag markerer også i flere kristne lande indgangen til fasten, som varer frem til påske.

Bliv klar til fastelavnsfest

Historien om fastelavnsriset

Fastelavnsriset er fortsat et stærkt symbol på fastelavn – også selvom der måske ikke længere er så mange, der bruger at ’rise hinanden op’, som det var skik og brug i gamle dage.

Den gamle tradition med at vække huset med slag af fastelavnsriset går så langt tilbage som til 1800-tallet, hvor man troede, at man kunne fordrive onde synder fra kroppen med riset.

I dag bruger vi mest fastelavnsriset som pynt. Børnene kan dekorere deres eget fastelavnsris og bruge det som pynt derhjemme eller tage det med til fastelavn.

Det er en hyggelig aktivitet, og børnene vil helt sikkert være stolte af deres mesterværker.

Fastelavn er mit navn...

Skikken med at rasle til fastelavn minder på mange måder om den, vi kender fra Halloween, hvor børn går udklædt fra hus til hus i deres flotte udklædninger.

Til fastelavn synger de bare "Fastelavn er mit navn, boller vil jeg have. Hvis jeg ingen boller får, så laver jeg ballade" i håb om at få en mønt, en fastelavnsbolle eller noget slik.

Traditionen er dog ikke så udbredt som tidligere og synes at være overhalet af Halloween. Ofte bliver der også holdt fastelavn i fx børnehaven eller skolen, og det kan måske betyde, at man ikke går fra dør til dør og rasler.

På Bilka.dk kan du finde flotte fastelavnskostumer, så dit barn kan komme ud og rasle eller blive klar til fastelavnsfesten.