Fastelavn
Her på siden kan du finde alt, du skal bruge til fastelavnsfesten. Gå på opdagelse i vores store sortiment af fastelavnskostumer og tilbehør, fastelavnstønder, ansigtsmaling og meget mere. Nederst på siden kan du også blive klogere på historien bag fastelavnsfesten, og hvorfor vi slår katten af tønden.
FAQ - Ofte stillede spørgsmål til fastelavn
Hvorfor holder vi fastelavn?
Fastelavns fest - optakt til 40 dages faste
Før i tiden var fastelavn optakten til den 40 dage lange faste før påske, og fastelavnstraditionen har således rødder helt tilbage til tiden før reformationen. Ordets betydning vidner da også herom, da ’fastelavn’ stammer fra det tyske ’fastelabend’, hvilket betyder aftenen før fasten.
Fasten skulle symbolisere den fysiske og åndelige forberedelse til påsken, og fasteaftenen gik med at feste og mæske sig i alt det lækre mad, som fasten snart forbød: brød, kød og fedtholdige retter. I nutidens Danmark har vi sløjfet fasten, men beholdt festen. Og i dag holder vi fastelavn med lækre fastelavnsboller, fantasifulde fastelavnskostumer, farverige fastelavnsris og sjov tøndeslagning af fastelavnstønden.
Kattekonge skulle ikke betale skat
Landet over ifører børn sig flotte fastelavnskostumer og giver den hele armen for at vinde den flotte titel som kattekonge eller kattedronning. Og at slå katten af tønden er selvfølgelig fastelavnsskikken over dem alle.
Oprindeligt foregik tøndeslagningen på landet ved hjælp af heste og med rigtige katte i tønderne. Hver gård stillede med en mand og hest, som skulle dyste mod de andre gårde – og her var konkurrencen gravalvorlig og benhård, da kattekongen blev fritaget for at betale skat i et helt år. I dag er konkurrencen blot for sjov, og tønden fyldes med appelsiner og slik. Den der slår det sidste bræt ned, bliver kattekonge og får en papirkrone på hovedet.
Hvornår er det fastelavn?
Da fastelavn ikke falder på samme dato hvert år, kan det nogle gange være lidt svært at holde styr på, hvornår det er fastelavn. En god tip er at skrive det ind i kalenderen, så du altid er forberedt med fastelavnsboller og småmønter, når de udklædte børn kommer på besøg.
Hvornår er det så fastelavn? Som regel er det 7 uger inden påskedag, og det betyder at det falder mellem d. 1 februar og d. 7 marts - altid på en søndag. Her kan du se fremtidige datoer, hvor fastelavn falder:
- 19. februar 2023
- 11. februar 2024
- 2. marts 2025
Mange holder dog fastelavn om mandagen, når der er åbent i børnehaven eller i skolen. Derfor er der også nogle børn, der er så heldige at få hele to fastelavnskostumer.