Fastelavn

Her på siden kan du finde alt du skal bruge til fastelavns festen. Gå på opdagelse i vores store sortiment af fastelavnstøj og tilbehør, samt ansigtsmaling.

Hvorfor holder vi fastelavn?

Bliv klogere på historien bag fastelavns fest og hvorfor vi slår katten af tønden

Fastelavns fest - optakt til 40 dages faste

Før i tiden var fastelavn optakten til den 40 dage lange faste før påske, og fastelavstraditionen har således rødder helt tilbage til tiden før reformationen. Ordets betydning vidner da også herom, da  ’fastelavn’ stammer fra det tyske ’fastelabend’, hvilket betyder aftenen før fasten.

Fasten skulle symbolisere den fysiske og åndelige forberedelse til påsken, og fasteaftenen gik med at feste og mæske sig i alt det lækre mad, som fasten snart forbød: brød, kød og fedtholdige retter. I nutidens Danmark har vi sløjfet fasten, men beholdt festen. Og i dag holder vi fastelavn med lækre fastelavnsboller, fantasifulde fastelavnskostumer, farverige fastelavnsris og sjov tøndeslagning.

Kattekonge skulle ikke betale skat

Landet over ifører børn sig flotte fastelavnskostumer og giver den hele armen for at vinde den flotte titel som kattekonge eller kattedronning. Og at slå katten af tønden er selvfølgelig fastelavnsskikken over dem alle.

Oprindeligt foregik tøndeslagningen på landet ved hjælp af heste og med rigtige katte i tønderne. Hver gård stillede med en mand og hest, som skulle dyste mod de andre gårde – og her var konkurrencen gravalvorlig og benhård, da kattekongen blev fritaget for at betale skat i et helt år. I dag er konkurrencen blot for sjov, og tønden fyldes med appelsiner og slik. Den der slår det sidste bræt ned, bliver kattekonge og får en papirkrone på hovedet.

Hvornår er det fastelavn?

Da fastelavn ikke falder på samme dato hvert år, kan det nogle gange være lidt svært at holde styr på, hvornår det er fastelavn. En god tip er at skrive det ind i kalenderen, så du altid er forberedt med fastelavnsboller og småmønter, når de udklædte børn kommer på besøg.

Hvornår er det så fastelavn? Som regel er det 7 uger inden påskedag, og det betyder at det falder mellem d. 1 februar og d. 7 marts - altid på en søndag. Her kan du se fremtidige datoer, hvor fastelavn falder:

  • 14. februar 2021
  • 27. februar 2022
  • 19. februar 2023

Mange holder dog fastelavn om mandagen, når der er åbent i børnehaven eller i skolen. Derfor er der også nogle børn, der er så heldige at få hele to fastelavnskostumer.