Sådan vælger du det rigtige spisebord

Guide til valg af spisebord til dit køkken eller din spisestue

Spisebordet er et naturligt samlingspunkt i mange hjem, hvor der bliver spist, lavet lektier, spillet spil og hygget. For mange kan man endda sige, at spisebordet udgør huset eller lejlighedens hjerte, fordi det ofte er her, familiens liv leves. Måske har du allerede en klar idé om, hvilket spisebord du vil have. Men hvis ikke, så giver vi nogle bud på, hvad du skal være opmærksom på, når familiens samlingsmøbel skal udvælges.


Materiale?

Spiseborde findes i en række forskellige materialer, men de er typisk lavet af egetræ, glas og MDF. Hvilket materiale du bør vælge, er i høj grad et spørgsmål om smag. Men der er også forskel på, hvor meget vedligeholdelse spisebordet kræver, som skal tages op til overvejelse, alt efter om I er en småbørnsfamilie eller kun er voksne. MDF og glas kræver stort set ingen vedligeholdelse udover den daglige rengøring, mens egetræ bør sæbehandles 2-4 gange om året.

Hvor mange gæster rundt om bordet?

En vigtig overvejelse er bordets størrelse. Hvor stort er rummet, hvor spisebordet skal stå? Og hvor mange skal der kunne sidde rundt om bordet? Til hverdag giver det sig selv, hvor mange siddepladser du har brug for. Men overvej også, hvor mange gæster der skal være plads til, når du skal fejre fødselsdag eller andre festlige begivenheder.

Til mange modeller har du mulighed for at tilkøbe tillægsplader, så du på den måde kan udvide spisebordet, når du har behov for det. Når du skal vurdere bordets størrelse i forhold til, hvor stort rummet er, bør du overveje, hvor meget luft der skal være til rummets andre møbler og væggene. Læg evt. aviser ud på gulvet ift. det valgte spisebords størrelse, så du kan få en fornemmelse af, hvor meget det ville fylde i netop din bolig.

Spisebordsstole

Stolene er også en vigtig del, når du skal købe nyt spisebord, og her har du mulighed for at give spisebordssættet et personligt præg, fordi du kan vælge netop den stol, som passer til din spisestue eller dit køkken. Hvis du f.eks. er vild med farver, kan du købe stole i forskellige farver – det giver masser af spræl til rummet. For at spisebord og spisebordsstole passer sammen i målene, er det vigtigt at kende højden på bord og stol, så du og din familie får den rette siddehøjde, når I sidder ved bordet. Igen bør du her også overveje hvad vedligeholdelsesbehovet af møblet er for dig og din familie.