Sådan vedligeholder og rengør du dine gulvtæpper

Læs mere om rensning af tæpper her

Tæpper giver din stue endnu mere stemning, og de er nemme at vedligeholde og rengøre. Læs mere i guiden her

Tæpper giver din stue endnu mere stemning, og de er nemme at vedligeholde og rengøre. Trænger dit gulvtæppe til at blive rengjort, kan du naturligvis sende det til rensning og betale dig fra opgaven. Men hvis du renser tæppet selv, er der mange penge at spare - og det er ikke svært! Med nogle gode tips og tricks kan du nemlig fjerne selv de værste pletter.


Generel rengøring af gulvtæppe

Til hverdag er det en god idé at holde sig til den mest skånsomme rengøring af tæppet. Det betyder, at du til daglig eller efter behov kan nøjes med at støvsuge tæppet. Du behøver kun vaske dit tæppe, når der er behov for det. Det kan medføre unødig slid på tæppet at gøre for ofte. Vær desuden opmærksom på, at solen også kan afblege dit tæppe, og det kan du desværre ikke gøre meget ved. 

Hvordan fjerner jeg pletter på mit gulvtæppe?

Her kan du læse om, hvordan du på den bedste måde kan fjerne pletter fra dit gulvtæppe. Hvis du lærer at fjerne de pletter, som der kan komme, når man opholder sig ved gulvtæppet, så bliver det nemt at holde dit tæppe pænt.
 

Fjernelse af rødvinspletter

Sørg for at rengøre pletten, mens den stadig er våd. Jo hurtigere du kan vaske pletten med koldt vand, jo bedre. Brug evt. en svamp til at rengøre med, og sug efter med en masse køkkenrulle. Fortsæt denne proces så længe som muligt. Hvis der stadig er synligt rødvin tilbage, kan glycerin anvendes til at rense med. Lad glycerinen virke et par timer, evt. med film over, men vær opmærksom på, at det ikke tørrer ind. Er pletten allerede indtørret, inden du opdager den, kan du også forsøge dig med glycerin. Brug en sæbe, evt.sulfo, til at rengøre tæppet med efterfølgende.


Fjernelse te- og kaffepletter

Det første du skal gøre, er at suge alt det væske som du kan op af tæppet med et rent viskestykke eller køkkenrulle. Med lunken vand med lidt sulfo i, kan du rense pletten ved at bruge en lille børste. Er der stadig kaffe tilbage, kan du som ved rødvinspletter anvende glycerin på samme fremgangsmåde (se ovenfor).


Fjernelse af fedtplet

Fedtpletter kan til tider fjernes med en opløsning af vand, opvaskemidel og god gammeldags knofedt, men genstridige fedtpletter kræver typisk rensebenzin for at forsvinde. Gnid vat over området til det er helt tørt. Put derefter rensebenzin på en klud og skrub på pletten. Lad det tørre og forsøg igen hvis der stadig er rester tilbage. Pas på med ikke at bruge for meget og sørg for at lufte godt ud i mens. Vær opmærksom på, at ikke alle materialer tåler rensbenzin, hvorfor du altid skal teste det på et mindre synligt område før brug.