Yatzy regler

Bliv klogere på reglerne til Yatzy spil

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til Yatzy

 

Terningespil er god underholdning og er ofte forbundet med mange gode stunder med familie eller venner. Måske du allerede kender til for eksempel Meyer og Tænkeboks/Snyd?

Hvis du ikke allerede er bekendt med Yatzy, så er det på tide at føje det til dit spilrepertoire. Bliv klogere på Yatzy regler på Bilka.dk, hvor vi guider dig i det klassiske terningespil.  

Hvad er yatzy?  

Yatzy er et terningespil, hvor målet er at få flest point. Det spilles oftest med fem terninger, men du kan også spille det med seks. Foruden terninger indeholder spillet også et raflebæger og en yatzy blok, hvor du kan holde styr på spillernes point. 

Yatzy har rødder tilbage til 1954. Det blev kaldt “The Yacht Game” af det ægtepar, som opfandt det - sandsynligvis fordi de spillede det på deres yacht. Spillet er da også nemt at transportere og er derfor et godt rejsespil, der kan tages med som underholdning på ferier eller i sommerhus.  

Selvom terningespillet er klassisk, tidløst og simpelt, er det stadig et spændende og underholdende spil. Spillet kombinerer held med lidt strategi og kan blandt andet være en god introduktion til sandsynlighedsregning for de yngste.  

 

 

Hvordan spiller man Yatzy?

Yatzy kræver mindst to spillere og kan spilles af folk i alle aldre. Turen går på omgang, og hver spiller har tre terningekast til at få en af kombinationerne på Yatzy blokken.

Der er 15 mulige kombinationer, herunder chanen og yatzy, som er yderligere opdelt i to sektioner - en øvre og en nedre. Du spiller kombinationerne vilkårligt, og du skal derfor ikke have krydset eksempelvis ettere af, før du må slå toere.   

En runde spilles ved, at du slår med de fem terninger og beholder de terninger, som du vil benytte til denne rundes kombination. Du vælger altså de terninger fra, som du vil samle på og slår med de resterende terninger, indtil de tre slag er brugt.

Du bestemmer selv hvilke og hvor mange af terningerne, du vil sætte til side for at opnå en kombination. Det er vigtigt at gøre opmærksom på, at du kun kan bruge en kombination én gang.  

Hvis ikke du rammer en kombination, skal du sætte et nul foran en af de kombinationer, du mangler. Når du rammer en kombination, noteres antallet af øjne som point eller i nogle tilfælde et fast antal point som ved en lille straight, en stor straight og yatzy.  

Det felt, der hedder “chancen”, må bruges, når du ikke har samlet en brugbar kombination. Her tælles øjnene, som du er endt op med, sammen og noteres i feltet. Yatzy er spillets bedste kombination, og den opnår du ved at slå fem ens.

500 regler

Et andet spil, der er lige så populært og klassisk som Yatzy, er 500. De fleste kender spillet, men hvis du er usikker på reglerne eller aldrig har spillet det før, har vi på Bilka.dk udformet en guide, der gennemgår reglerne for dig. Så er det bare at komme i gang med at spille!

De forskellige kombinationer i Yatzy 

Som tidligere nævnt er kombinationerne på Yatzy blokken delt op i to sektioner: en øvre og en nedre sektion. Kombinationerne i de to sektioner kan du læse mere om nedenfor. Vær opmærksom på, at kombinationerne og pointsummen kan være anderledes, hvis I spiller med seks terninger.

 

1. Øvre sektion

Den øvre sektion på Yatzy blokken dækker over kombinationerne ettere, toere, treere, firere, femmere og seksere. Det gælder om at slå så højt et antal af det pågældende tal som muligt.

Herefter lægger du antallet af øjne sammen - tre femmere giver for eksempel 15 point. Ved en samlet pointsum på 63 eller mere får du 50 point ekstra, hvilket noteres i bonusfeltet. 

 

2. Nedre sektion

I anden del af Yatzy blokken, altså den nedre sektion, finder du følgende kombinationer: 

 • Et par 
 • To par 
 • Tre ens 
 • Fire ens 
 • Lille straight 
 • Stor straight 
 • Royal straight (Yatzy med 6 terninger)
 • Fuldt hus 
 • Chancen 
 • Yatzy.    

 

Nogle af kombinationerne giver sig selv, mens andre måske kræver en uddybende forklaring. Samtidig kan kombinationerne være anderledes, hvis I spiller med seks terninger. For et Yatzy spil gælder følgende:

 • En lille straight opnår du ved at få terninger i rækkefølgen et til fem, hvilket giver 15 point.
 • En stor straight får du ved at slå fem terninger i rækkefølgen to til seks, hvilket giver 20 point.
 • En royal straight er hele rækkefølgen fra et til seks med en pointsum på 30 (Yatzy med 6 terninger).
 • Du får fuldt hus, hvis du slår to ens plus tre ens - for eksempel to toere og tre femmere. 


 

 

Nu er du klar til at spille Yatzy

Nu, da du har fået styr på alle Yatzy regler, er du godt klædt på til at præsentere spillet for din familie eller dine venner. Der venter jer masser af underholdning og hygge, når I samles om at spille Yatzy.

Skulle I have lyst til at udforske andre spil, kan I finde mange forskellige slags på Bilka.dk. Tag eventuelt et kig på vores brætspil, familiespil eller kortspil. Du vil helt sikkert finde et spil, der falder i din smag og som vil give dig masser af hygge.

Yatzy