Backgammon regler

Hvordan spiller man backgammon?

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om Backgammon

 

Er det første gang, du skal spille Backgammon? Eller kender du allerede spillet og trænger blot til at få genopfrisket brikkernes grundopstilling? Uanset om du er nybegynder eller allerede har spillet strategispillet før, så kan du ved hjælp af denne guide blive helt skarp på Backgammon regler.   

Hvad er Backgammon?  

Backgammon er et af de ældst kendte brætspil i verden og har rødder, der kan spores over 5000 år tilbage. Spillets navn er sammensat af det engelske “back”, der betyder tilbage, og det oldengelske “gamen”, der betyder spil.  

Backgammon er et strategispil for to personer. Spillet har en karakteristisk spilleplade opdelt i lange, spidse trekanter i to forskellige farver. Der er 24 spidser fordelt på fire kvadranter, og spidserne nummereres ofte fra 24 til 1. 

Spidserne fra 1 til 6 kaldes for spillerens “hjemland”, “hjem” eller “indre hjemland”, mens spidserne fra 7 til 12 udgør det “ydre hjemland”. Spidserne fra 13 til 18 er modstanderens ydre hjemland, og spidserne fra 19 til 24 er modstanderens hjemland. 

Spillet består af et spillebræt - ofte i en flot og praktisk kasse, der er let at pakke sammen - to terninger og to gange 15 brikker i hver sin farve. Målet i Backgammon er, at få alle sine brikker til sit hjemland og få dem taget af brættet. Den første til at få alle sine brikker hjem har vundet.  

 

 

Backgammon opstilling 

Når du starter et spil Backgammon, er det først og fremmest vigtigt at have styr på opstillingen af brikkerne.

  • Du har 12 spidser, der vender ind mod dig, og de er igen delt op i et ydre og indre hjemland.
  • Din modstander har tilsvarende 12 spidser på sin banehalvdel.  

 

Når I skal sætte spillet op, skal I hver især have to brikker stående i modstanderens hjemland på plads nummer 1. Dernæst skal der ligge fem brikker på modstanderens plads nummer 12 og tre brikker på din egen plads nummer 8.

Slutteligt skal der lægges fem brikker på din plads nummer 6. Denne opstilling skal din modstander selvfølgelig spejle.     

Sådan spiller du Backgammon  

For at finde ud af, hvem der starter spillet, skal begge spillere slå med én terning. Spilleren med det højeste slag starter, og herefter skiftes I til at flytte brikker. Når du slår med de to terninger, må du dele slaget op og rykke to brikker eller bruge hele slaget på at rykke én brik.  

Du må kun bruge hele dit slag, hvis din brik kan lande på et tomt felt, et felt med én af din modstanders brikker eller et felt, hvor du har egne brikker stående. Du må dog maksimalt have fem brikker stående.

Hvis der står flere end én af din modstanders brikker i samme felt, er feltet blokeret, og du har derfor ikke mulighed for at lande der. På tilsvarende vis kan du også danne blokader med dine egne brikker. 

Hvis du lander på et felt med kun én af din modstanders brikker, bliver denne slået hjem og skal anbringes på kanten i midten. Modstanderen skal have denne brik i spil igen, før han må flytte med sine andre brikker. Dette kan være en stor udfordring, hvis der er mange blokader. 

500 regler

500 er et meget populært spil, de fleste kender. Der findes dog mange forskellige udgaver af 500 reglerne, så det kan være svært at vide, hvilke regler man skal spille efter. I denne guide giver dig et bud på, hvilke regler I kan følge, når I sætter 500 kortspillet i gang.

Særlige slag og spillets afslutning  

Hvis en spiller slår to ens terninger - et såkaldt dobbeltslag -, skal han flytte antallet af øjne gange fire i det omfang, det er muligt. Hvis slaget for eksempel er to treere, skal du rykke fire gange tre felter frem.

Hvis felterne ikke er blokerede, kan du vælge enten at rykke én brik 12 felter, to brikker seks felter hver eller rykke én brik ni felter og én brik tre felter.  

Når du har fået samlet dine brikker i dit indre hjemland, er det tid til at få taget brikkerne ud. Hvis du slår en sekser, men ikke har brikker på spids nummer 6, kan slaget bruges på at tage én brik fra spids 5 og fremefter.

Slår du derimod en toer og en sekser og har brikker på begge felter, må alle brikkerne på disse felter fjernes. Den, der først får fjernet alle sine brikker, har vundet spillet.  

 

Backgammon og meget mere på Bilka.dk

Nu er du blevet ekspert i Backgammon regler, så nu er du klar til at blive mester i det populære spil for to. Det er et underholdende og strategisk spil, der helt sikkert vil fange jeres interesse.

Har du mod på andre brætspil til voksne eller børn, kan du med fordel udforske vores udvalg af sjove, udfordrende og spændende spil på Bilka.dk. Vi har blandt andet kortspil, quizspil og selskabsspil, så der er noget for enhver spillefugl. 

Backgammon