500 regler

Hvordan spiller man 500?

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til 500 kortspil

 

500, også kaldet Rommy, er et folkekært kortspil. Flere er opvokset med spillet og har spillet det et utal af gange, men for andre er det måske et helt nyt bekendtskab.

500 kortspillet er et underholdende og enkelt spil, som du kan spille med både familien og vennerne, og så er det selvfølgelig let at transportere. Få genopfrisket eller lær 500 regler med Bilka.dk’s guide.  

Sådan spiller du 500 

Til et spil 500 skal I være mindst to spillere. Som navnet på kortspillet antyder, gælder det om at nå 500 point. Nogle vælger at tælle ned fra 500, så målet bliver, at være den første til at gå i nul.  

Du spiller 500 med et standard sæt kort, hvori der er to til fire jokere. Herudover er det en god idé at have et stykke papir og en kuglepen til at holde styr på jeres point. Start med at blande kortene, og fordel derefter syv kort til hver spiller.  

Når kortene er givet, skal du placere kortbunken midt på bordet og vende det øverste kort, som lægges ved siden af bunken med billedsiden opad. Herfra gælder det om at danne stik og få flest point. Sådan tælles pointene:

  • Jokere: 25 point
  • Esser: 15 point
  • Konger, dame, knægte og 10'ere: 10 point
  • 2'ere til 9'ere: 5 point.

 

I den første runde må der dog ikke lægges stik, og derfor kan du heller ikke lukke i første runde. Først når alle spillere har haft en tur med at trække kort, må der placeres stik på bordet.  

 

 

Bliv skarp på 500 regler 

Når det er din tur, har du følgende tre muligheder. Du kan enten:

  1. Tage det øverste kort fra bunken med billedsiden nedad.
  2. Tage det øverste kort fra bunken med billedsiden opad.
  3. Tage hele bunken med billedsiden opad. Vælger du dette, skal du kunne lægge mindst ét stik á tre kort. 

 

Stik dannes ved at lægge kort i samme kulør i kronologisk rækkefølge - f.eks. hjerter seks, syv og otte. Stik lægges på bordet med billedsiden opad, så de er synlige for alle spillere.

Det er tilladt for hver spiller at lægge supplerende kort på sin del af bordet, når det er vedkommendes tur. Du må også gerne lægge supplerende kort til modstandernes kombinationer.

Runden slutter, når én af spillerne har ét kort, der ikke passer til nogle af kombinationerne, og vedkommende kan derfor lukke ved at lægge kortet med billedsiden nedad på bunken. Du vinder spillet ved først at nå 500 point.

 

500 regler: Joker

Jokerne har en høj værdi i et 500 kortspil. De kan bruges som substitut til et kort, du mangler for at danne et stik. Spilleren skal altid fortælle de andre, hvad jokeren ligger for.

Hvis en af de andre spillere sidder med kortet eller på noget tidspunkt trækker det fra bunken, må denne spiller få jokeren ved at aflevere det originale kort til spilleren med stikket.

Yatzy regler

Yatzy er et populært spil, hvor alle kan være med. Det er terningerspil, der gælder om at slå 15 forskellige kombinationer. I denne guide introducerer vi dig til Yatzy spillet og reglerne, så du er klar til at spille Yatzy med familien eller vennerne.

Spil 500 med venner og familie

Nu er du blevet klogere på 500 regler, så du kan spille kortspillet med dine venner eller din familie. Der findes mange forskellige udgaver af 500 regler, og du kan komme til at opleve, at nogle spiller med andre regler end dig.

I kan derfor snakke om reglerne, inden I begynder at spille, så der ikke opstår uenigheder undervejs. Hvis I hellere vil spille andre spil, kan du på Bilka.dk finde et stort udvalg af forskellige familiespil, der indbyder til mange hyggelige stunder ved bordet.