Chardonnay

Da druen ikke i sig selv har en vis smag, udvinder den sin aroma fra det område, druen kommer fra. En Chardonnay kan smage meget forskelligt. Det er også den mest plantede og (heldigvis) mest populære hvide drue i verden. For nogle, er Chardonnay nærmest synonym med hvidvin.

Skænk op med den alsidige Chardonnay

Chardonnay er i dag blevet den mest populære druesort til fremstillingen af hvidvin. Da druens popularitet var på sit højeste, blev Chardonnay faktisk ofte brugt som synonym med hvidvin, selvom vinen ikke nødvendigvis var lavet på Chardonnay. På grund af druens store popularitet opstod endda et modbegreb ved navn ABC – ”Anything But Chardonnay”.

Chardonnay er derfor en drue, der både er elsket og hadet, hvilket dog ikke yder den retfærdighed. Druen er nemlig ekstremt alsidig og kan smage meget forskelligt afhængigt af dens terroir samt det klima og den produktionsproces, vinen er fremstillet under.

En drue med mange smagsnuancer

I sig selv er Chardonnay-druen smagsneutral. Derfor er smagen på den endelige vin i høj grad afhængig af, hvor og under hvilke forhold druen er dyrket.

Når druen dyrkes i mere køligere klimaer som eksempelvis Chablis eller Champagne, får Chardonnay en meget syrlig smag med noter af citron og æble. Disse vine bliver ofte betegnet som stringente og sprøde, og de er typisk tørre i smagen.

Ved dyrkning i varmere klimaer som eksempelvis Californien, Australien eller Sydafrika udvikler druen en smag af tropiske frugter som ananas, guava og mango. Dette giver en meget voluminøs Chardonnay-vin med en højere alkoholprocent. For at opnå en afbalanceret vin høstes druen derfor ofte før, den er helt moden, da noget af syren derved bevares.

Sådan nyder du Chardonnay

Chardonnay egner sig perfekt til mousserende vin, som du fint kan nyde som aperitif før maden. Faktisk er Chardonnay en af de tre vigtigste druesorter i fremstillingen af den famøse Champagne, som altid kan hives frem til en festlig anledning.

Hvidvin lavet på Chardonnay egner sig dog også rigtig godt til mad. Druen er især gode venner med lette retter som grøntsager og lyst kød, og den går også rigtig godt til retter med fisk og skaldyr. Der er derfor ingen grund til at afvise en Chardonnay vin blot på grund af dens lidt blakkede fortid. Du finder nemlig et stort udvalg af Chardonnay med en lang række forskellige smage lige her på Bilka.dk, så du kan finde en, der tiltaler dine smagsløg.

Dele af artiklen er udlånt af Vivino.