Fjern mos fra græsplænen. Lær alt om eftersåning og pleje af din græsplæne i guiden her på Bilka.dk.
Fjern mos fra græsplænen. Lær alt om eftersåning og pleje af din græsplæne i guiden her på Bilka.dk.

Sådan fjerner du mos i græsplænen

Få tips og tricks til pleje, reparation og eftersåning af din græsplæne. Læs guiden til en tæt og sund græsplæne her. 

FAQ om pleje af græsplæne

 

Se vores videoguide

I videoen her fortæller vores græsekspert, hvordan du bedst eftersår din græsplæne og fjerner mos mm. Se med her og læs resten af guiden for en mere uddybende step-by-step på skrift. 

Rigtig god fornøjelse! 

Bekæmp mos i græsplænen

De fleste haveejere er plaget af mos i græsplænen, særligt hvis græsplænen ligger fugtigt eller i skygge.

Du kan holde mosset nede ved at fjerne det én gang om året i enten marts eller april. Dette kan gøres manuelt med en plænerive, men det er et stort arbejde på en hel græsplæne. I stedet kan du anvende en vertikalskærer eller en plænelufter, som river mosset op. Herefter gødes og eftersås græsplænen.

Den første måneds tid efter du har fjernet mosset, vil plænen se træls ud, men du kan herefter nyde en sommer med betydeligt mindre mos i græsplænen.

Der findes også kemiske mosmidler til at bekæmpe mos i græsplænen. Det er dog vigtigt, at man kun anvender produkter, der er godkendt af Miljøstyrelsen.

 

Sådan eftersås en græsplæne

En eftersåning giver nyt liv til din græsplæne, og det kan med fordel gøres en gang om året. Fordelene er:

  • Du får fjernet mos, ukrudt og gamle planterester
  • Du får lukket evt. bare pletter, så ukrudtet ikke får fat
  • Du tilfører nye græsfrø, som styrker græsplænen og gør den mere tæt og slidstærk

 

Hvordan gør du så? Se step-by-step her:

 

1. Klip græsplænen helt kort

Start med at klippe græsplænen helt kort. Derefter fjernes al mos i græsplænen. Det kan gøres med en græsrive, men det er hårdt arbejde. Vi anbefaler derfor at bruge en vertikalskærer, og det bedste resultat opnås ved at køre både på kryds og tværs.

Er der ingen mos i græsplænen, kan det alligevel være en god ide at køre over plænen med en vertikalskærer, så plænen får lidt luft. Græsafklip, tørre planterester og lign. fjernes, så der bliver plads til de nye græsfrø.

 

2. Sådan sår du nye græsfrø

Når græsplænen er kørt over med vertikalskæreren, skal al mos, ukrudt m.m. fjernes – og vær forberedt på, at der er rigtig meget, der skal fjernes. Her er græsriven igen meget velegnet.

Nu er plænen klar til, at du kan så de nye græsfrø, og her er det vigtigt at vælge de rigtige græsfrø. Plages du af mos i græsplænen, kan det rigtige valg være Turfline Mosfri. Her er iblandet kalk, da mos ikke bryder sig om kalk, men det gør plænegræs til gengæld. Græsfrø skal spredes omhyggeligt på langs og på tværs af arealet, så der ikke bliver bare pletter – men vær omhyggelig med at undgå, at frøene kommer ud i dine blomsterbede og flisearealer.

3. Husk at gøde græsplænen
Husk også efterfølgende gødning af græsplænen. Det giver både de gamle og de nye planter ekstra grokraft. Her bør du vælge at bruge en græsplænegødning, da den er udviklet med det ene mål for øje, at den skal passe til græs – og igen skal det spredes omhyggeligt på langs og på tværs af arealet, så der ikke bliver bare pletter. Men pas på ikke at sprede for megen gødning. Det kan græsset ikke tåle.

Læs anbefalet mængde på pakken. Det er en rigtig god ide at efterså og gøde græsplænen mindst en gang om året. Det vil give en flot og slidstærk plæne.

 

Gødning

Plantetilbehør

På Bilka.dk finder du et bredt udvalg af plantetilbehør, som kan hjælpe dig med at give ikke blot din græsplæne men hele din have de bedst mulige betingelser. Se vores sortiment af gødning, ukrudtsmidler og meget mere her.