Sådan anlægger du en ny græsplæne

Få den perfekte græsplæne fra start

Se filmen og lær hvordan du nemt kan anlægg en ny græsplæne, med succes!

Eftersommer og forår er de bedste tidspunkter for at anlægge ny plæne

En græsplæne kan anlægges om foråret, hvor der er rimelig sikkerhed for en vis mængde nedbør, men græsset spirer dog allerbedst i eftersommer og efterår, hvor jorden er lun og fugtig. For at opnå det bedste resultat, er det vigtigt med et godt forarbejde, så resultatet bliver en flot, jævn græsplæne, hvor græsset gror godt.

 

Sådan gør du

Gør jorden klar:

Komprimeret jord skal løsnes, før du sår dine græsfrø. Ved nybyggeri er grubning og dybdeharvning ofte nødvendigt. Det øverste jordlag kan hurtigt løsnes med en fræser. Giv så jorden en grundig afrivning, hvor du fjerner sten, rødder, lerklumper og ukrudt. 

Gør jorden porøs:

Nedbør skal kunne sive væk fra plænen, og græsrødderne skal kunne vokse uhindret. Har du tung lerholdig jord, kan du blande den op med sand. Den optimale jord minder lidt om brødkrummer.

Gå plænen til:

Bløde pletter og luftlommer fjerner du ved at gå med små overlappende skridt over hele arealet. Her gør havetromlen ingen gavn. Jordbehandling bør altid foregå i passende tør jord.

Planér omhyggeligt:

En træpalle, omvendt rive eller stige med ekstra vægt er en god hjælp, når du retter af. Afslut med en let rivning.

Så og gød:

Så græsfrøene med hånden eller en maskine på langs og på tværs af arealetså der ikke bliver bare pletter – men vær omhyggelig med at undgå, at græsfrø kommer ud i dine blomsterbede og flisearealer. Spred derefter med Turfline Plænegødning og slut af med en let rivning. Brug evt. en gittertromle.

Husk gødning af græsplænen

Her bør bruges en græsplænegødning, da den er udviklet, så den passer til græs. Og igen spredes på langs og på tværs, men pas på ikke at sprede for meget gødning. Det kan græsset ikke tåle. Læs anbefalet mængde på pakken. Gødning kan gøres med det samme, så det ikke bliver glemt eller indenfor de første 2 uger, så frøene har fået lidt fat. Når græsfrøene er spredt og evt. gødning også er spredt, sluttes af med at rive hele arealet let, så frøene er dækket af lidt jord.