Spanske Cava

Cava er Spaniens svar på Champagne, og her på siden finder du et bredt udvalg af den mousserende vin med forskellige grader af sødme og tørhed. Udforsk vores skønne udvalg af Cava herunder og lær meget mere om den boblende drik nederst på siden.

Hvad er cava?

Cava er en mousserende vin, der bliver produceret i Spanien. Langt størstedelen af al Cava fremstilles i Penedès-regionen i Catalonien og kan anses som Spaniens svar på Champagne. Cava og Champagne bliver ofte forvekslet med hinanden, men udover den geografiske forskel er der også både en pris- og smagsmæssig forskel. Cava er nemlig ofte billigere end Champagne, og den kan baseres på enten hvidvin eller rosévin. Hvor varianten med hvidvin generelt er mere tør, har varianten med rosévin en mere sødlig smag.

Sødmegraden af Cava vil ligesom Champagne være angivet på vinens etiket under følgende betegnelser:

  • Extra brut: Knastør
  • Brut: Tør
  • Extra seco: Halvtør
  • Seco: Let sød
  • Semi seco: Halvsød
  • Dulce: Meget sød.

 

Sådan fremstilles Cava

Cava bliver fremstillet efter den traditionelle Champagne-metode, hvor de velkendte bobler i vinen opstår under andengæringen. Denne sekundære gæring foregår i de enkelte flasker, hvor vinen tilsættes en gær- og sukkerblanding, som danner den karakteristiske kulsyre. Herefter lagres vinen i mindst 9 måneder.

Ligesom Champagne produceres Cava ofte ved at basisvin fra flere forskellige årgange blandes sammen. Dog kan man også få Cava fra en bestemt årgang, hvor man i stedet har blandet basisvin fra samme års høst, og hvor vinen får lov til at lagre i længere tid.

Der er helt særlige regler for hvilke druer, der må bruges i produktionen af Cava. Typisk bliver Cava fremstillet af de tre oprindelige grønne druer Parellada, Xarel-lo og Macabeo, men det er også tilladt at gøre brug af Chardonnay-druen. Desuden bliver Cava baseret på rosévin som regel fremstillet af de røde druer Garnache og Monastrell.

Ligesom andre mousserende vine går Cava rigtig godt sammen med mad. Hvor sød du foretrækker din Cava afhænger af din personlige smag, men generelt beskrives Cava som værende en let vin med frugtige og parfumerede noter. Derfor er Cava gode venner med lette spanske retter som eksempelvis fisk, skaldyr og tapas.

På Bilka.dk kan du finde et stort udvalg af mousserende vine til enhver smag, og der er derfor frit valg på alle hylder, når du skal udvælge din boblende drik. Hvis du er i tvivl om dit valg af mousserende vin kan du også læse meget mere om de 7 meste kendte mousserende vine lige her. Find lige præcis din favorit i dit hypermarked.