Grenache / Garnacha

Grenache (Garnacha) druen er verdens mest beplantede rødvinsdrue og en typisk Middelhavsdrue, der er meget modstandsdygtig overfor varme, tørke og vind. 

En middelhavsdrue med en rig historie

Grenache er en af de mest udbredte druesorter i verden, når det kommer til røde druer. Man mener, at druen oprindeligt stammer fra Spanien, hvor den går under navnet Garnacha. Herfra bredte den sig i løbet af 1600-tallet til Roussillon, og via Languedoc nåede den det sydlige Frankrig i den sidste halvdel af 1700-tallet. Her kom Grenache for alvor til at spille en rolle under genplantningen af vinmarkerne efter den store vinlus-epidemi, da den modstandsdygtige drue hurtigt kunne levere store mængder vin med masser af alkohol.

Den dag i dag dyrkes druen i stor stil i blandt andet Rioja-området, men druen har dog opnået størst popularitet i den franske vinregion Rhône, hvor den går under navnet Grenache. Druen bliver primært brugt som led i en lang række forskellige blandingsvine, hvor den ofte spiller en afgørende rolle i de rødvine og rosévine, der bliver produceret i området. Hvis du nogensinde har smagt en vin fra Châteauneuf du Pape, har du med stor sandsynlighed også smagt på Grenache-druen. I dette område er det dog tilladt at bruge op til 13 forskellige slags druer i vinproduktionen, men som regel indeholder de fleste af vinene en større andel af Grenache i forhold til de andre druer.

Smag på den sødmefulde drue

Aromaerne i Grenache vil typisk være solmodne røde bær, blommer, lakrids, chokolade, teblade, hvid peber, julekrydderier og asiatiske krydderier. Vinene har ofte stor fylde og smag af sødmefulde, modne frugter. Derudover har den næsten ingen syre, men indeholder mange tanniner. Trods deres høje alkoholindhold formår de bedste Grenache vine at bevare både friskhed og balance.

Druen er god til rosévin, men hvis den dyrkes under de rette betingelser, er den især ideel til rødvine, hvor den får en dyb karmoisinrød tone. Faktisk regner mange druen for at være på niveau med Syrah, og det er en af de nyere druesorter i Syd- og Sydvestfrankrig, som bare må prøves.