Grenache / Garnacha

Grenache (Garnacha) druen er verdens mest beplantede rødvinsdrue og en typisk Middelhavsdrue, der er meget modstandsdygtig overfor varme, tørke og vind. 

Læs mere om verdens mest beplantede drue, Grenache-druen

Druens oprindelse menes at findes i det nordøstlige Spanien, hvorfra den i løbet af 1600-tallet bredte sig til Roussillon og via Languedoc nåede Sydrhône i sidste halvdel af 1700 tallet. Her kom Grenache for alvor til at spille en rolle under genplantningen af vinmarkerne efter den store vinlus-epedimi, fordi den hurtigt kunne levere store mængder vin med masser af alkohol.

I Spanien anvendes druen i områderne Rioja og Navarra, og har nået størst anerkendelse i Rhône, hvor vin som Châteauneuf-du-Pape og forskellige Côtes du Rhône-vine er fremstillet på basis af Grenache.
I Frankrig og Californien anvendes Grenache ofte i blanding med andre druer som Mourvèdre og Syrah.

Aromaerne i Grenache vil typisk være solmodne røde bær, blommer, lakrids, chokolade, teblade, hvid peber, jule-krydderier og asiatiske krydderier. Vinene har stor fylde, masser af sødmefuld, solmoden frugt og næsten ingen garvesyre. Trods deres høje alkoholindhold formår de bedste vine at bevare friskhed og balance.

En fransk drue der er kendt forsin saft og kraft

Druen er ideel til rosévin, men hvis den dyrkes under de rette betingelser, kan man også få en ’varm’ rødvin med en dyb violet karmoisinrød tone, fløjlsblød fylde og masser af alkohol. Druen er desuden kendt for sin rolle – sammen med andre druesorter – i Châteauneuf-du-Pape. Druen regnes af mange på niveau med Syrah og er en af de ’nyere’ druesorter i Syd- og Sydvestfrankrig.