Riesling

Hvis hvide druer afholdt en popularitetskonkurrence, er der en rimelig stor chance for, at Riesling ville tage kronen eller i det mindste være i top tre. Druen kommer oprindeligt fra regionen Rhinen i Tyskland og laver nogle fremragende frugtagtige og mineralske vine. Se hele vores udvalg af vin lavet på Riesling-druen nedenfor.

En populær og sprød drue

Hvidvin baseret på Riesling er enormt aromatisk og dyrkes ofte i køligere egne. Nogle af de fineste Riesling vine kommer fra Mosel og Rheinhessen i Tyskland, men der findes også mange gode Riesling vine fra Alsace i Frankrig, Østrig, Australien, USA og New Zealand.

Uanset hvilket sted, din Riesling kommer fra, er druen i høj grad præget af sit unikke terroir, hvilket betyder, at en Riesling fra henholdsvis Mosel og Alsace vil have helt forskellige udtryk i både smag og aroma. Du har derfor mulighed for at vælge lige præcis den Riesling vin, der matcher dine smagspræferencer.

Riesling har ikke altid været betragtet som en lækker hvidvin, men har faktisk haft et temmelig grumt ry siden 1980’erne som en alt for sød vin. Heldigvis er dette ikke længere tilfældet, da en nyfunden entusiasme for den skønne Riesling har spredt sig over hele verden.

Riesling til enhver anledning

Riesling vin findes i en lang række varianter lige fra de meget tørre til de ekstremt søde. Ofte kan vinens surhedsgrad være en god indikator for, hvor tør eller sød den er. Typisk har de sødere varianter en lav alkoholprocent på under 9%, mens de tørre og syrlige varianter har højere procenter.

Med et par tyske ord bliver det også lettere at skelne mellem sukkerniveauerne i Riesling:

  • Trocken: Tør
  • Halbtrocken: Halvtør
  • Spätlese: Sød
  • Beerenauslese (BA): Meget sød.

Når Riesling vinen er ung, vil den have aromaer som eksempelvis æbler, citrus og blomster, men med alderen kan den udvikle en karakteristisk note af petroleum, hvilket mange vinentusiaster sætter stor pris på.

På grund af det naturlige syreindhold i Riesling, egner vinen sig rigtig godt til mad. Riesling vin går især godt til retter med fisk og skaldyr, men faktisk er den også fantastisk til kylling og mørkt fjerkræ. Derudover egner den sig også fortrinligt til mere krydrede retter fra det asiatiske køkken. Du går derfor aldrig galt i byen med en Riesling vin, da den altid vil passe godt ind på middagsbordet.

Dele af artiklen er udlånt af Vivino.