Hvordan vasker man sko?

Få gode tips til at vaske og rengøre sko

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til rengøring af sko

 

Du kender det sikkert. De hvide sko er blevet helt mudrede til, den danske sommervarme har haft indflydelse på skoenes lugt eller du har trådt i eller spildt noget, der har gjort dine sko beskidte. De trænger til at blive rengjort. Læs med her og få gode tips til rengøring af sko.

Vær venligst opmærksom på, at nedenstående blot er husmorråd. Det er altså ikke vores anbefalinger, og vi kan ikke garantere, at dine sko bliver rene eller kan tåle den konkrete behandling. Hvis du er i tvivl om, hvordan du bedst rengør dine sko, kan du forhøre dig ved producenten.

Rengøring af sko i forskellige materialer

Selvom sko er lavet af forskellige materialer, er der alligevel nogle generelle råd til, hvordan du kan rengøre dine sko. Du kan prøve dig frem med nedenstående tips, inden du forsøger dig med de lidt mere specifikke råd.

  • Imprægnér dine sko, inden du tager dem i brug.
  • Rengør dine sko løbende.
  • Imprægnér dine sko årligt.


 

Vask sko i hånden

Den bedste måde at vaske og rengøre sko er ved at gøre det i hånden. Det er mere skånsomt end en tur i vaskemaskinen, da du selv kan styre det. Hvis dine sko er lavet i stof eller tex-materialer, kan du bruge en fugtig klud eller en børste med vand og sæbe til at skrubbe dine sko.

Ovenstående tip skal du ikke bruge til læder og skindmaterialer! Her er det bedst at bruge en blød skobørste eller en ruskindsbørste. Du kan få specielle midler til at rengøre læder- og ruskindssko. Hvis du er i tvivl, anbefaler vi, at du får en professionel til at gøre det.

 

 

Vaske sko i vaskemaskinen

Det kan måske virke som det nemmeste at smide skoene i vaskemaskinen, men det er dog på eget ansvar. Vi anbefaler, at du henvender dig til producenten for at finde ud af, om dine sko kan tåle det. Tjek også altid, om materialet kan tåle at blive vasket.

 

Materialer, der ikke kan vaskes i vaskemaskinen

Som nævnt ovenfor kan læder og andre sko i skindmaterialer ikke tåle særlig meget vand – og absolut ikke vaskemaskinen. Nubuck kan heller ikke tåle en tur i vaskemaskinen, da det er et sart materiale ligesom ruskind.

Hold også øje med, om dele af skoen er lavet i sarte materialer. Læder kan f.eks. sprække, så vær opmærksom, selvom det kun er en del af skoen, der er lavet af læder. Du bør ikke vaske disse sarte materialer i vaskemaskinen.

 

Materialer, der kan vaskes i vaskemaskinen

Sko i stof og tex-materialer kan bedre klare en tur i vaskemaskinen. Du skal dog huske, at det kan misfarve skoene, opløse lim og ødelægge syninger i skoen. Man kan derfor ikke garantere, at netop dine sko kan tåle det.

Derfor bør du overveje, om du kan rengøre dine sko på en anden måde og gøre det løbende, så skidtet ikke hober sig op. Du kan evt. vaske dine sko i hånden, da det er mere skånsomt.

 

 

Sådan kan du vaske sko i vaskemaskinen

Inden du kommer skoene i vaskemaskinen, er det en god idé at fjerne synligt skidt først, så det er nemmere for vaskemaskinen at rengøre skoene. Fjern også alle aftagelige dele som skosåler, snørebånd og lignende, så de ikke falder af eller blive ødelagt.

Du kan give dine sko en mild vask eller et skåneprogram på 30 grader. Du behøver ikke bruge et langt program med høje grader - det er nok med et hurtigt program. Du må ikke putte sæbe i vaskemaskinen, da det kan skabe dårlig lugt og slide på dine sko.

Du kan lægge et håndklæde ind i vaskemaskinen eller bruge en vaskepose, hvis du ønsker at beskytte din vaskemaskine og dine sko. Et håndklæde kan også tage noget af larmen, når skoene bumler rundt inde i maskinen.

Når skoene er færdige, anbefales det, at du skynder dig at tørre dem grundigt, da de ikke må være drivvåde. Tør dem ikke på en radiator, da det kan ødelægge materialerne. Læg i stedet avispapir i skoen og stil dem et tørt sted.

 

 

Fjern lugt fra sko

Det er ikke specielt rart med et par sko, der lugter ubehageligt. Når dine fødder sveder, kan sveden ikke komme ud af skoen. Derfor bliver der dannet bakterier, der får dine sko til at lugte. Der er dog et smart husmorråd, du kan bruge til lugtende sko.

Hvis du har et par sneakers, der lugter, kan du putte dem i fryseren. Minusgraderne kan nemlig slå bakterierne ihjel og mindske den ubehagelige lugt. Hvis du ikke har plads i fryseren, kan du putte skoene i en pose og sætte dem udenfor, når det er minusgrader.

Nogle skriver også, at du kan bruge natron i skoene. Du kan putte en ½-1 skefuld natron i skoene og lade dem stå til dagen efter, hvor du støvsuger natronen op igen. Vær også her opmærksom på, om skoens materialer kan tåle det.

Hvis du ikke vil begive dig ud i sko i fryseren eller natron i skoene, kan du bruge en skospray, der kan neutralisere den dårlige lugt fra dine sko. Dette skal dog gøres løbende, så dine sko ikke begynder at lugte senere. Du ka' også finde produkter til skopleje på BilkaToGo.

Populære produkter til sko