Sådan vasker du tøj

Det er vigtigt at du vasker dit tøj korrekt. Overdreven og unødig vask af tøj kan være med til at forringe kvaliteten af tøjet.

Når du vasker tøjet på den rigtige måde, ved lave temperaturer og undgår at tørretumble, forlænger du levetiden på dine styles, da du undgår at slide materialet unødigt under for mange vaske. I vaskemærket kan du læse mere om hvordan du vasker det bestemte tøj korrekt og du kan læse om de forskellige vaskesymboler her på Bilka.dk

I denne guide gennemgår vi hvordan du overordnet vasker forskellige materialer og styles.

 

Hvordan vasker jeg tøj?

De færreste bliver begejstret når der skal vaskes tøj. Men du kan faktisk både spare tid og penge på din tøjvask, hvis du vasker korrekt – og sikre gode resultater, selv med en skånsom måde.

 

Se dit vaskemærke

For at sikre farverne og formen på dit tøj, er det vigtigt at du følger vaskemærkets anbefaling. Vaskemærket angiver temperatur og meget mere, som din style bedst kan tåle at blive vasket ved. Dit tøj risikerer at blive ødelagt, hvis du ikke følger vaskerådene. Følger du dem ikke, kan du bl.a. opleve at dit uld filtrer, bomuld krymper og silke bliver hårdt.

Læs mere om vaskesymbolerne.

 

Sortering af vasketøj

Når du skal vaske dit tøj, er det selvfølgelig vigtigt at du får sorteret det korrekt. Sorter dit vasketøj i forskellige farver og efter de forskellige vaskeanvisninger. Husk desuden at sortere uld og silke fra, da dette skal vaske ved skånsomvask.

 

Sorter vasketøjet efter farve

Du bør altid sortere dit vasketøj efter farve.

  • Hvide og lyse genstande kan vaskes sammen.
  • Mørke, sorte og brogede farver kan vaskes sammen.
  • Ensfarvet, farverigt tøj bør vaskes separat første gang. Herefter kan det vaskes sammen med tøj i samme nuance.
  • Flerfarvede genstande bør vaskes sammen med andre flerfarvede genstande. Tøj med meget lyse områder bør dog vaskes for sig selv.

 

Sorter vasketøjet efter antal grader

Sortering af vasketøj skal også ske på baggrund af den temperatur der er angivet i tøjets vaskemærke. Du skal her være opmærksom på hvilke materialer dit tøj er lavet af og hvilken type tøj der er tale om.

Vask ved 15-20°C: Bluser, bukser, t-shirts og tøj, som du generelt ville vaske på 30-40°C, kan i de fleste tilfælde sagtens nøjes med at blive vasket ved 15-20°C. Hvis tøjet er meget beskidt, lugter eller har været i kontakt med smitsomme bakterier, anbefaler vi dog at du vasker det ved højere grader (stadig indenfor mærkets anvisning).

Vask ved 30-40°C: Vurdér, hvor beskidt tøjet er og følg anvisningerne på dit tøj. Hvis tøjet ikke er alt for beskidt, så kan du nemt skrue ned på 30°C. Hvis vaskemærket anbefaler 40 grader, så skal du huske at vaske ved denne temperatur en gang imellem.

Vask ved 60°C: Du bør vaske sengetøj, håndklæder og undertøj på 60°C. Generelt skal tøj eller stofgenstande, der kan indeholde støvmider eller usunde bakterier, vaskes ved minimum 60°C. Du kan med fordel også vaske dit undertøj ved denne temperatur.

Vask ved 90°C: Karklude og tøj, der har været i kontakt med bakterier, bør blive vasket ved 90°C, så du er sikker på, at bakterierne dør. Dette gælder bl.a. klude eller tøj der har været brugt ved sygdom.

Sådan passer du på de forskellige materialer

Dit tøj er lavet af forskellige materialer. Inden du vasker dine styles, er det vigtigt at du tjekker vaskeanvisningerne og ser hvilke vaskesymboler der gør sig gældende for den bestemte style. Som tommelfingerregel kan du bruge denne liste.

Sådan skal du vaske viskose

Viskose er lavet af kunstfibre fra cellulose. Dette kan, i våd tilstand, let krympe. Du kan dog få varens oprindelige form tilbage, ved at dampstryge det.

Sådan vasker du silke

Silke er et sart materiale, der skal behandles og håndteres med forsigtighed, hvis du gerne vil passe på tøjet. Brug gerne finvaskemiddel, når du vasker silke og undlad at strække varen i våd tilstand.

Sådan vasker du uld

Ofte kan du nøjes med at lufte dit uld udenfor og ikke vaske det. Skal du vaske uld, er det vigtigt at du bruger et uldvaskemiddel og at du vasker stylen på et uld- eller håndvaskeprogram, på din vaskemaskine. Stryg varen efter vask, så du får den naturlige struktur tilbage.

Sådan vasker du denim

Vi anbefaler at du vasker dine jeans med vrangen ud, for at mindske blegning af materialet. Tag dem hurtigt ud af vaskemaskinen, for at undgå folder. Det er vigtigt at du vasker dit denim inden du bruger det, da denim får sit karakteristiske udseende med en særlig indfarvningsmetode, som kan efterlade små farvepigmenter på overfladen, der kan medføre afsmitning.

Vask læder og ruskind

Tøj af læder og ruskind bør generelt renses på et renseri og det er vigtigt at du følger vaskeanvisningen, så du ikke ødelægger dit tøj.

Sådan vasker du grov strik

For at varen bibeholder sin oprindelige form, er det vigtigt at du former og tørrer strikken liggende.

Du kan nemt vaske hør

Hør er et naturmateriale, som har let ved at krympe, når det er vådt. Du kan dampstryge materialet ved høj varme, for at opnå den oprindelige form. For at bevare strukturen, skal du stryge varen med undersiden udad.

Sådan vasker du dine dunjakker

Følg vaskeanvisningen i produktet. Læg tennisbolde i tørretumbleren, når du tørrer dunjakker. Hermed opnår du en jævn fordeling af dunene. Det er vigtigt, at dunene bliver helt tørre inden produktet tages ud af tørretumbleren.

Sådan vasker du regntøj

Regntøj bør dryptørre. Hvis du foretrækker at tørre regntøj i et tørreskab, skal det ske ved lav temperatur. Følg vaskeanvisningen.

Vask tøj med detaljer og aftagelige dele

Fjern altid aftagelige dele som f.eks. hætte, aftagelige krave, mv. før vask, og luk velcrolukninger og lynlåse. Vask nylonstrømpebukser og sarte varer, som f.eks. undertøj med blonder, eller varer med broderi, i en vaskepose.

Vask tøj med pallietter/ nitter/ sten

Der kan forekomme tab af palietter, sten, nitter og perler ved vask og almindeligt brug. Produkter med palietter, sten, nitter og perler bør derfor behandles skånsomt.  Vask med vrangen ud, brug vaskepose hvis muligt og undlad tørretumbling.

Sådan vasker du tøj med metal, glitter og printeffekter

Metal, glitter og printeffekter vil aftage over tid grundet vask og almindelig brug.

Vaskesymboler

Det er vigtigt at kunne tyde vaskesymbolerne i dit vaskemærke. Ved at kende de forskellige vaskanvisninger, kan du nemlig vaske dit tøj effektivt og undgå unødig slid på materialet. Se de forskellige vaskesymboler og deres betydning.

Sådan fjerner du pletter fra dit tøj

Du kender det helt sikkert: pletter på tøjet. Uanset om du har spildt en fedtplet på tøjet eller dit barn har fået græs på fodboldshortene, så har vi samlet en guide til hvordan du fjerner fedtpletter.