Sådan vasker du en strikket uldsweater

Astrid Salling giver tips til hvordan du skånsomt vasker din uldsweater

Har du også en uldsweater, cardigan eller lign. som du selv, din bedstemor eller mor så flittigt har strikket? Så ønsker du selvfølgelg at passe ekstra godt på den, men måske ved du ikke lige hvordan, du skal håndtere en vask af den? Og nu har den måske ligget i vasketøjskurven længe, uden du rigtig ved, hvad du skal stille op med den? I guiden her forsøger vi at hjælpe dig godt på vej til vask af uld, så du kan få glæde af dit tøj af uld i mange år.

Trin-for-trin guide til at vaske en uldsweater

Astrid Salling giver dig her 10 trin til, hvordan du kan vaske dit fine uldværk uden at det krymper eller bliver filtet. Fremgangsmåden hjælper dig, så du kan bevare din uldsweater i mange år. Men husk uld skal ikke vaskes hele tiden - ofte er det nok at lade den lufte lidt på en bøjle udenfor et par timer.

 1. Fyld en opvaskebalje med håndvarmt vand, ca. 37 grader.
   
 2. Hæld special uldvask til håndvask i baljen og sørg for at vaskmidlet er opløst i vandet inden du ligger sweateren i.
   
 3. Pres forsigtigt med hænderne. Ikke vride men pres så vandet trænger gennem strikken. Lad det stå i fem-ti minutter – ikke længere. Uld har ikke godt af at stå i blød.
   
 4. Nu skal sweateren skylles i ren vand. Tøm gammelt vand ud og fyld opvaksebaljen med rent  vand – det er vigtigt at vandet igen er med samme håndvarme temperatur. Det er nemlig temperaturskiftet der kan give ulden problemer.
   
 5. Pres sweateren i det rene vand så sæben bliver skyllet ud og tag den op af vandet.
   
 6. Pres og klem sweateren med hænderne fra øverst til nederst, så det overskydende vand drypper af. Stadig ikke vride – det er ikke godt for sweateren.
   
 7. Fold swaeteren ud på et stort badehåndklæde og rul håndklædet sammen som når du bager kanelsnegle.
   
 8. Gå på line på håndklædepølsen, på den måde presser du det sidste vand ud af sweateren.
   
 9. Rul sweateren ud af håndklædet og lig den til tørre på et tørrestativ. Ikke på bøjle - så kan sweateren blive hivet lang og ud af form.
   
 10. Du kan evt. trække lidt i ærmerne ved at holde i skuldersømmen og forsigtigt hive i ærmet.