Sådan fjerner du pletter på tøj

Tips og tricks til, hvordan du kan komme af med pletter

FAQ om pletfjerning

 

Der findes mange metoder, tips og tricks at at fjerne pletter. Hvordan du kommer pletten til livs, afhænger i høj grad af hvilken plet, du har fået på dit tøj og hvilket materiale, dit tøj er lavet af.

I denne guide giver vi dig overordnede tips og tricks til at fjerne de fleste typer pletter. Vi gør opmærksom på, at det følgende er typiske 'husmorråd' - der er ingen garanti for, at det virker, men hvis uheldet først er ude, er det måske forsøget værd?

Før du går i gang med pletfjerningen, kan du bruge følgende steps:

  • Brug altid et hvidt håndklæde som underlag.
  • Pas altid på med uld og silke. Disse materialer tåler ikke, at du gnider på pletten.
  • Lav altid en fugtig ring rundt om pletten for at undgå, at den spreder sig.
  • Dup forsigtigt på pletten og bank pletten ud med en børste eller et hvidt håndklæde.
  • Ved stærke farver - egentlig på alt tøjet generelt - prøv altid et sted på stoffet, hvor det ikke kan ses (evt. i sidesømmen).
  • Fjern altid hele pletten med det samme.
  • Benytter du blegemiddel, så prøv altid et "usynligt" sted på tøjet først.

 

Overordnet set bør du altid tjekke materialet først i forhold til, om det kan holde til behandlingen. For at være på den sikre side, er det en god idé altid at afprøve metoden på et usynligt sted på tøjet først.

 

Fjern pletterne fra dit tøj

Du kender det helt sikkert: Du har været til en god fest og har haft en dejlig aften, hvor yndlingstøjet selvfølgelig er blevet luftet. Men efter festen opdager du en genstridig plet, som ikke bider på hverken sæbe eller vand.

Eller måske har familiens mindste sørget for, at aftensmaden både er i maven og på tøjet. Ingen grund til panik helt endnu: Du kan muligvis selv fjerne nogle af de mest almindelige og stride pletter..

 

Sådan fjerner du fedtpletter

Fedtpletter er en velkendt plet i de fleste familier. Dog er denne type plet typisk let af fjerne. Oliebaserede pletter kan nemlig nedbrydes effektivt med noget ret simpelt: Opvaskemiddel!

Inden du starter pletfjerningsprocessen, er det dog vigtigt, at du tjekker tøjets materialer. Kan tøjet tåle det, så start med at afprøve dit opvaskemiddel et "usynligt" sted på tøjet, så du undgår at bruge et middel, der misfarver materialet.

Brug helst neutralt opvaskemiddel til pletterne, da dette typisk kan klare opgaven - både på farvet og på hvidt tøj.

 

 

Sådan fjerner du oliepletter

Oliepletter kan være genstridige - uanset om de kommer fra cyklen eller maden. Skal du fjerne oliepletter fra cykelkæden (eller tilsvarende) kan du starte med at duppe rensebenzin på pletten. Vær obs. på tøjets farver og materialer - prøv gerne et usynligt sted på tøjet først.

Dup med køkkenrulle på begge sider af pletten og gentag denne proces til du ikke kan se pletten mere. Herefter gnider du farveløst opvaskemiddel på pletten og vasker tøjet som normalt.

Har madolien sprøjtet på tøjet, så kan du gennemvæde pletten med neutralt, farveløst opvaskemiddel. Herefter smider du tøjet i en lufttæt pose og lader det hvile i cirka fire timer. Vask derefter tøjet som normalt.

 

Sådan fjerner du deo- og svedpletter

Sved og deodorant giver ofte t-shirts, skjorter, trøjer og kjoler gule skjolder under armene. Pletterne er meget normale i hverdagen, og du har sikkert haft en eller flere t-shirts eller bluser, der har været offer for de grimme misfarvninger.

Du kan forsøge at få svedpletterne væk igen ved at lægge tøjet i blød i 7 dele vand tilsat 3 dele ufarvet eddike. Lad gerne tøjet ligge i blød natten over, før du skyller det godt igennem i koldt vand. Herefter vasker du tøjet i vaskemaskinen ved den højeste temperatur, som tøjet kan klare.

Sådan fjerner du blodpletter

Blod er ikke nødvendigvis svært at få af det meste tøj og tekstiler. Har du fået blod på dit tøj, kan du derfor hurtigt prøve at afhjælpe problemet.

Er blodpletten frisk? Skyl straks tøjet i koldt vand og gnid pletten væk. Du kan også lade tøjet ligge i blød i en halv time. Herefter vasker du tøjet som normalt.

Har du fået blod på uld eller silke, skal du dog bruge lidt salt til af fjerne pletten. Brug vand og 2 tsk. salt pr. liter. Læg tøjet i blød natten over for at opløse de svære pletter. Du kan opleve, at nogle pletter ikke forsvinder. Undgå at bruge en enzymholdig sæbe, da du risikerer at ødelægge stoffet.

 

Sådan fjerner du græspletter

Når du skal fjerne græspletter, kan du blande 1 dl husholdningssprit, 1 dl salmiakspiritus og 3 dl lunkent vand. Herefter dypper du en klud i blandingen og dupper pletten forsigtigt. Husk handsker, da de stærke sager kan skade din hud.

Herefter vasker du tøjet i vaskemaskinen som normalt. Du skal naturligvis tænke over, hvilket materiale tøjet er. Sarte materialer og skarpe farver kan potentielt blive ødelagt, så afprøv gerne på et usynligt område først.

Fjern solcreme fra sommertøjet

Mange oplever, at sommeren sætter sine spor på tøjet - specielt solcremen. Du kan fjerne pletten ved at gnide den med flydende vaskemiddel og lade tøjet ligge i en lukket pose natten over. Næste dag vasker du det i vaskemaskinen, som du plejer. Undgå at bruge vaskemiddel med blegemiddel.

 

Ingen garanti..

Vi håber, at du kunne bruge ovenstående råd til pletfjerning. Det skal understreges, at der er tale om generelle 'husmorråd' og vi kan ikke garantere, at det virker på netop dit stykke tøj, eller om tøjet kan tåle den konkrete behandling.

På den måde er det altså ikke specifikke vaskeanbefalinger fra os - her bør du altid følge vaskeanvisningen på tøjet.

Hvis en almindelig vask ikke kan klare ærterne, kan du overveje ovenstående tips - du kan også hoppe over på bilkatogo.dk og se, om ikke der er en pletfjerner, der passer til formålet.

Guides til tøj og sko

Vi har samlet en række forskellige guides, der hjælper dig med alt fra vaskesymboler og vaskeanvisninger, til hjælp omkring størrelser og hvordan du bedst vedligeholder dit tøj.