Sådan fjerner du pletter på tøj

Tips og tricks til hvordan du effektivt kommer af med pletter

Der findes mange metoder, tips og tricks at at fjerne pletter. Hvordan du kommer pletten til livs, afhænger i høj grad af hvilken plet du har fået på dit tøj og hvilket materiale dit tøj er lavet af.

I denne guide giver vi dig overordnede tips og tricks til at fjerne de fleste typer pletter.

Før du går i gang med pletfjerningen, så kan du bruge følgende steps.

  • Brug altid et hvidt håndklæde som underlag
  • Pas altid på med uld og silke. Disse materialer tåler ikke, at man gnider på pletten
  • Lav altid en fugtig ring rundt om pletten for at undgå, at den spreder sig
  • Dup forsigtigt på pletten og bank pletten ud med en børste eller et hvidt håndklæde
  • Ved stærke farver prøv altid et sted på stoffet, hvor det ikke kan ses (evt. i sidesømmen)
  • Fjern altid hele pletten med det samme
  • Benytter du blegemiddel, så prøv altid et "usynligt" sted på tøjet først.

 

Fjern pletterne fra dit tøj

Du kender det helt sikkert: du har været til en god fest og har haft en dejlig aften, hvor yndlingstøjet selvfølgelig er blevet luftet. Men efter festen opdager du en fed genstridig plet, som ikke bider på hverken sæbe eller vand. Eller måske har familiens mindste sørget for, at aftensmaden både er i maven og på tøjet.

Men frygt ikke: du kan nemlig selv fjerne nogle af med mest almindelige og stride pletter med vores lille guide.

 

Sådan fjerner du fedtpletter

Fedtpletter er en velkendt plet i de fleste familier. Dog er denne type plet typisk let af fjerne. Oliebaserede pletter kan nemlig nedbrydes effektivt med noget ret simpelt. Nemlig opvaskemiddel!

Inden du starter pletfjerningsprocessen, så er det dog vigtigt du tjekker tøjets materialer. Kan tøjet tåle det, så start med at afprøve dit opvaskemiddel et "usynligt" sted på tøjet, så du undgår at bruge et middel der misfarver materialet.

Vi anbefaler at man bruger neutralt opvaskemiddel til pletterne, da dette typisk kan klare opgaven - både på farevt og på hvidt tøj.

Sådan fjerner du oliepletter

Oliepletter kan være genstridige - uanset om de kommer fra cyklen eller maden.

Skal du fjerne oliepletter fra cykelkæden (eller tilsvarende) kan du starte med at duppe rensebenzin på pletten. Dup med køkkenrulle på begge sider af pletten og gentag denne process til du ikke kan se pletten mere. Herefter gnider du farveløst opvaskemiddel på pletten og vasker tøjet som normalt.

Har madolien sprøjtet på tøjet, så kan du gennemvæde pletten med neutralt, farveløst opvaskemiddel. Herefter smider du tøjet i en lufttæt pose og lader de hvile i cirka fire timer. Vask derefter tøjet som normalt.

 

Sådan fjerner du svedpletter

Sved giver ofte T-shirts, skjorter, trøjer og kjoler gule skjolder under armene. Pletterne er meget normale i hverdagen og du har sikkert haft en eller flere ganstande der har været offer for de grimme misfarvinger.

Du kan få svedpletterne væk igen ved at lægge tøjet i blød i 7 dele vand tilsat 3 dele ufarvet eddike. Lad gerne tøjet ligge i blød natten over, før du skyller det godt igennem i koldt vand. Herefter vasker du tøjet i vaskamskinen ved den højeste temperatur, som tøjet kan klare.

 

Sådan fjerner du blodpletter

Blod er overraskende let af få af det meste tøj og tekstiler. Har du fået blod på dit tøj, kan du derfor hurtigt afhælpe problemet.

Er blodpletten frisk? Skyl straks tøjet i koldt vand og gnid pletten væk. D kan også lade tøjet læigge i blød i en halv time. Herefter vasker du tøjet som normalt.

Har du fået blod på uld eller silke, så skal du dog bruge lidt salt til af fjerne pletten. Brug vand og 2 teskefule salt pr. liter. Læg tøjet i blød natten over for at få opløst de svære pletter. Du vil opleve at nogle pletter dog ikke forsvinder. Undgå at bruge en enzymholdig sæbe, da du risikerer at ødelægge stoffet.

 

Sådan fjerner du græspletter

Når du skal fjerne græspletter, så kan du blande 1 dl husholdningssprit, 1 dl salmiakspiritus og 3 dl lunkent vand. Herefter dypper du en klud i blandingen og dupper pletten forsigtigt. Husk handsker, da de stærke sager kan skade din hud. Herefter vasker du tøjet i vaskemaskinen som normalt.

 

Fjern solcreme fra sommertøjet

Mange oplever at sommeren sætter sine spor på tøjet - specielt solcremen. Du kan fjerne pletten ved at gnide den med flydende vaskemiddel, og lade tøjet ligge i en lukket pose natten over. Næste dag vasker du det i vaskemaskinen, som du plejer. Undgå at bruge vaskemiddel med blegemiddel.

Vaskesymboler

Det er vigtigt at kunne tyde vaskesymbolerne i dit vaskemærke. Ved at kende de forskellige vaskanvisninger, kan du nemlig vaske dit tøj effektivt og undgå unødig slid på materialet. Se de forskellige vaskesymboler og deres betydning.

Sådan vasker du dit tøj

Når du vasker dit tøj, så slider du materialet. I denne guide hjælper vi dig med at vaske dit tøj korrekt, så du forlænger levetiden på det.