Bunddækkeplanter

Bunddække er lavtvoksende planter, som du kan bruge til at dække jorden med en tæppelignende vegetation, der både skaber en flot visuel effekt i haven og forhindrer ukrudt.

Guides til planter

Bunddækkeplanter er både et flot og praktisk element i haven 

Bunddækkeplanter er en oplagt tilføjelse i din haveindretning på flere måder. Denne kategori af planter har nemlig både visuelle og praktiske fordele, heriblandt: 

  • Planternes gode dækkeevne hjælper med at holde ukrudt i skak og giver dermed mest mulig næring til dine andre planter. 

  • Bunddækkeplanter kan også have en visuel indflydelse på haven, især hvis du vælger en blomstrende variant. 

  • Bunddække bidrager til at holde på fugten i jorden og modvirke erosion.  

Det er især oplagt at plante bunddække mellem stauder og buske, hvor du kan få stor glæde af planterne. 

 

Find den rette type bunddækkeplante til haven 

Hvis du ønsker optimalt udbytte af dine bunddækkende planter, bør du afstemme dine behov og havens forhold. Først og fremmest er det vigtigt at tage højde for plantens behov for sollys. Heldigvis er der mange bunddækkeplanter, der sagtens kan trives i skygge og nyder godt af en fugtig jord, heriblandt vedbend. Andre, mere blomstrende typer bunddække, stortrives til gengæld i de mere solrige steder i haven. 

Derudover er det en god idé at tage højde for, at nogle bunddækkende planter har det let ved at sprede sig, mens andre er nemmere at kontrollere og dermed bedre at plante mellem dine andre planter.  

 

Sådan mestrer du udplantning af dine bunddækkende planter 

For at få succes med udplantningen af din bunddækkeplante bør du starte med en grundig ukrudtslugning og eventuelt overveje at lægge en ukrudtsdug for yderligere beskyttelse. Sørg også for, at dine nye bunddækkeplanter har optimale vækstbetingelser ved at væde dem grundigt, før du planter dem i jorden. Dernæst bør du grave et passende stort hul og dernæst plante din bunddækkeplante i rigeligt jord. Ligeledes bør du give planterne rigeligt med vand i de første par uger, eller hvis det er meget tørt i en periode, så de kan vokse bedst muligt.