Afkalkning af kaffemaskine

Hvordan afkalker man en kaffemaskine?

FAQ - Ofte stillede spørgsmål

 

I Danmark har vi en del kalk i vandet, og det er din kaffemaskine ikke glad for. Den kan blive langsommere og få dårligere ydeevne – og så smager kaffen heller ikke særlig godt, hvis der er kalkrester i.

Husker du at afkalke din kaffemaskine, kan du forlænge dens levetid, gøre den hurtigere og få bedre kaffesmag. Vi guider dig til, hvordan du kan afkalke din kaffemaskine, så du kan nyde en dejlig kop kaffe.

Hvor ofte skal man afkalke kaffemaskine?

Nogle bruger som tommelfingerregel, at maskinen skal afkalkes cirka hver 3. måned, mens andre mener, at den skal afkalkes 1 gang om måneden. Det kommer selvfølgelig også an på, hvor ofte du bruger din kaffemaskine.

Det afhænger bl.a. også af, hvor hårdt vandet er i dit område. Bor du i et område med meget hårdt vand, kan det fx være nødvendigt at afkalke oftere. Du kan se på din kommunes hjemmeside, hvor hårdt vandet er i dit område.

 

 

Sådan afkalker du din kaffemaskine

Du kan afkalke din kaffemaskine på flere måder. Læs altid manualen til din kaffemaskine, før du begynder at afkalke maskinen! Du kan afkalke almindelige kaffemaskiner og espressomaskiner på næsten samme måde.

Nogle producenter anbefaler specielle produkter til afkalkning. Har du fx en kapsel kaffemaskine, kan der være rengøringsprodukter såsom rensetabletter, der er lavet til din maskine.

Producentens egne afkalkning- og rengøringsprodukter kan du finde i vores udvalg af tilbehør til kaffemaskiner. Hvis du bruger disse produkter, skal du altid bruge dem efter producentens anvisninger.

Hvis du ikke vil bruge producentens afkalknings- eller rengøringsmiddel, kan du bruge husholdningseddike eller citronsyre til afkalkning af kaffemaskinen. Nedenfor kan du se, hvordan du kan afkalke din kaffemaskine.

Populære mærker

Afkalkning af kaffemaskine med eddike

 1. Rengør kaffemaskinen. Kan kaffemaskinen skilles ad, så gør delene rent – vask glaskanden og tør resten med en fugtig klud med vand og opvaskemiddel.
 2. Saml kaffemaskinen igen.
 3. Hæld en blanding af 1 del vand til 1 del husholdningseddike i kaffemaskinen.
 4. Lad maskinen køre blandingen halvt igennem (uden filter og kaffe, selvfølgelig!) og sluk maskinen.
 5. Lad kaffemaskinen stå i 20-30 minutter, før du kører resten af eddikeblandingen igennem. 
 6. Skyl maskinen og kør rent og kogende vand igennem 2-3 gange, så eddiken er helt væk.

 

Husk at du kan genbruge eddikeblandingen til at rengøre håndvasken eller lægge andre ting i blød, der skal afkalkes såsom brusehoved, perlatorer og lignende.

 

Afkalkning af kaffemaskine med citronsyre

 1. Rengør kaffemaskinen. Kan kaffemaskinen skilles ad, så gør delene rent – vask glaskanden og tør resten med en fugtig klud med vand og opvaskemiddel.
 2. Saml kaffemaskinen igen.
 3. Tilsæt 1 spsk. citronsyre til 1 liter vand og rør rundt.
 4. Lad blandingen stå i kaffemaskinen natten over.
 5. Skyl maskinen og kør rent og kogende vand igennem 2-3 gange, så citronsyren er helt væk.

Guides til kaffetyper

Er kaffemaskinen klar til at lave en god omgang frisk kaffe efter afkalkning? I denne guide hjælper vi dig med at få et overblik over de forskellige kaffetyper, så du kan få en kop kaffe lige efter din smag. Du kan bl.a. læse om espresso, macchiato og cortado og mange andre af nutidens kaffetyper.

Eddikesyre afkalkning

Er din kaffemaskine meget tilkalket, kan du i stedet for husholdningseddike benytte eddikesyre efter samme fremgangsmåde. Her er blandingsforholdet dog 1 del eddikesyre til 4 dele vand.

Det er ikke alle kaffemaskiner, der kan tåle eddike og eddikesyre, så læs altid manualen, før du afkalker, så du undgår at ødelægge maskinen.

Vær opmærksom på, at eddikesyre virker ætsende, så du skal undgå at indånde det og få det på huden.

 

Bryg en kop kaffe med Bilka.dk

På Bilka.dk tilbyder vi et stort udvalg af forskellige kaffe- og espressomaskiner til dig, der ikke kan undvære en varm kop kaffe i løbet af dagen. Du kan gå på jagt efter den kaffemaskine, der passer bedst til din smag og dit behov.

Derudover har vi også et bredt udvalg af bl.a. mælkeskummere, kaffekværne og forskelligt tilbehør, der kan give dig den totale kaffeoplevelse derhjemme, hvor du kan lave en kop kaffe lige efter din smag.

Køkkenapparater

På Bilka.dk har vi et stort udvalg af diverse køkkenapparater, så du kan få den optimale hjælp, når du er i køkkenet. Du kan bl.a. købe elkedler, ismaskiner og toastere, så der er noget til enhver smag, der kan lette arbejdet i køkkenet.