Guide til kaffetyper

Få et overblik over de forskellige typer af kaffe

Engang var en kop kaffe en kop kaffe, og det eneste spørgsmål var, ”sukker eller fløde?”.

I dag eksperimenterer kaffeelskere verden over med forskellige udgaver af den aromatiske drik. Der er gennem årene opfundet et hav af variationer og kaffens udtrykt har aldrig været stærkere. I dag er kaffebrygning gjort til en regulær videnskab og et håndværk.

Dog kan det ind i mellem være svært ved at finde rundt i alle de forskellige kaffetyper der findes i dag, så derfor har vi lavet denne guide, der kan hjælpe dig med at skabe et overblik over nutidens kaffetyper.

Espresso: Et lille ’shot’ stærk espressokaffe brygget under tryk. Espresso drikkes ofte med sukker. Espresso er også base for mange kaffedrikke som cappucino, caffe latte, macchiato osv.

Americano: 1/3 espresso og 2/3 varmt vand. Mange caféers alternativ til en sort kop kaffe. Café au lait: 1/2 espresso og 1/2 varm mælk – eller med stærk filterkaffe i stedet for espresso.

Caffe latte: Tidens nok mest populære cafékaffe. Består af 1/3 espresso og 2/3 varm mælk, som er skummet, så det er mere cremet end luftigt. God til morgenbordet eller til en fyldig eftermiddagskop – dog ikke sydpå, hvor man kun drikker mælkekaffe om morgenen.

Cappucino: 1/3 espresso, 1/3 varm mælk og 1/3 mælkeskum, typisk med et drys kakao på toppen og serveret i en lidt stor kaffekop. En cappucino har mindre mælk end en caffe latte.

Espresso macchiato/macchiato: Espresso med en smule varm, skummet mælk. Drik den hvis du godt kan lide mælk i espressoen men også vil have stort udbytte af kaffesmagen. God til efter middagen.

Latte macchiato: Nærmest det omvendte af en macchiato dvs. meget mælk og lidt kaffe. Den minder derfor om en caffe latte, men serveres nogle steder inddelt ’i lag’ – mælk i bunden, blanding af mælk og espresso i midten og ren espresso i toppen. Det kræver dog lidt håndelag.

Cortado: Espresso med en lille smule varm mælk, der ligger som en creme på toppen. Navnet betyder skåret på spansk og hentyder til, at man har skåret den helt skarpe smag af espresso væk ved at tilsætte en lidt varmet mælk. God til dig der vil have stærk kaffe men ikke er sej nok til at drikke espressoen rent. Er stort set det samme som en macchiato.

Filterkaffe: God gammeldags kaffe brygget igennem en tragt med filter i. Filterkaffen er på vej op, så her kan du forvente alt fra en almindelig kaffemaskine til håndholdt kaffe med kontrol over vandtemperatur, dosering osv.

Flat white: Espresso med varm mælk. Blandingsforholdet kan variere, men minder om en caffe latte med forholdsvis mindre mælk. Mælken kan derfor være mindre skummet end i caffe latte. Drik den hvis du vil have mindre mælk og mere kaffesmag end der er i en caffe latte.

Ristretto: En ristretto er en espresso, som er ‘stoppet’ før al kaffen er løbet igennem, dvs. at mængden kun er 15 ml i forhold til en espressos ca. 30 ml. Formålet er at få den bedste smag frem i kaffen og undgå den mere syrlige smag og mindre gode smagsegenskaber, som kommer frem i den sidste del af brygningen. En ristretto kan ligesom espresso bruges som basis i forskellige mælkebaserede kaffedrikke.