Guide til kaffetyper

Få et overblik over de forskellige typer af kaffe

En sort kop kaffe som en uundværlig start på morgenen eller kaffe med varm mælk på yndlingscaféen. Og så er der alle de mange andre måder at drikke kaffe på.

I dag er det nemlig ikke bare et spørgsmål om mælk eller sukker. Gennem årene er der opfundet et hav af forskellige kaffetyper. I dag kan du få din kop kaffe præcis, som du allerbedst kan lide den. 

Men hvad er det nu lige, at forskellen er på en cappuccino og en caffe latte? Og hvornår er det bare en almindelig kaffe med mælk? Vi har samlet en oversigt over nogle af de mest populære kaffetyper. Er du en rigtig kaffeelsker, har du måske allerede styr på de fleste. 
 

De intense kaffetyper

De intense kaffetyper er kaffe uden mælk. Her er der fokus på den intense kaffesmag. Kaffebønner af god kvalitet giver den bedste smagsoplevelse. En kombination af kvalitetsfulde kaffebønner og en god kaffe- eller espressomaskine sætter rammerne for den perfekte kop sorte kaffe. 

Espresso: Et lille ’shot’ på cirka 30 ml. stærk espressokaffe brygget under tryk. Espresso drikkes ofte med en smule sukker til. Espresso er desuden base for mange kaffedrikke såsom cappuccino, caffe latte og latte macchiato.

Americano: Består af 1/3 espresso og 2/3 varmt vand. En americano er ofte alternativet til en almindelig sort kop kaffe på caféer og restauranter. 
 

Ristretto: En ristretto er en espresso, som er ‘stoppet’ før al kaffen er løbet igennem, dvs. at mængden kun er cirka 15 ml. Formålet er at få den bedste smag frem i kaffen og undgå den mere syrlige smag, som kommer frem i den sidste del af brygningen. En ristretto kan ligesom espresso bruges som basis i forskellige mælkebaserede kaffedrikke.

Filterkaffe: God gammeldags kaffe brygget igennem en tragt med filter i. Det tager en smule længere tid at lave filterkaffe. Til gengæld får du en dejlig og intens kaffe, som de fleste kan lide.

Alle kaffe- og espressomaskiner

På Bilka.dk finder du et stort udvalg af både kaffemaskiner og espressomaskiner. Desuden finder du et godt udvalg af tilbehør.

Kaffetyper med mælk

Der findes mange forskellige kaffe typer med mælk, og de er populære både i hjemmet og på caféer. Kaffe typer med mælk har en mere afrundet og mild smag. Selvom mange kaffe typer med mælk minder om hinanden, er der faktisk forskel.

Caffe latte: Det er nok tidens mest populære cafékaffe. Den består af 1/3 espresso og 2/3 varm mælk, som er skummet, så det er mere cremet end luftigt.

Cappuccino: Består af 1/3 espresso, 1/3 varm mælk og 1/3 mælkeskum, typisk med et drys kakao på toppen og serveret i en lidt stor kaffekop. En cappuccino har mindre mælk end en caffe latte.

Latte macchiato: Denne variant består af meget mælk og kun en smule kaffe. Den minder derfor om en caffe latte, men serveres nogle steder inddelt ’i lag’ – mælk i bunden, blanding af mælk og espresso i midten og ren espresso i toppen.
 

Cortado: Espresso med en lille smule varm mælk, der ligger som en creme på toppen. Navnet betyder “skåret” på spansk og henviser til, at man har skåret den helt skarpe smag af espresso væk ved at tilsætte lidt mælk.

Flat white: Espresso med varm mælk. Blandingsforholdet kan variere, men minder om en caffe latte med forholdsvis mindre mælk. Mælken kan derfor være mindre skummet end i caffe latte. Drik den, hvis du vil have mindre mælk og mere kaffesmag end, der er i en caffe latte.

Sådan afkalker du din kaffemaskine

Husker du at afkalke din kaffemaskine? Afkalk din kaffemaskine for at forlænge dens levetid og for at få en bedre kaffesmag. Læs guiden, og bliver klogere på, hvordan du bedst afkalker din kaffemaskine.

Alt du skal vide om kaffe

Hvilke kaffebønner skal du vælge? Og hvordan laver du den bedste kop kaffe? I den store kaffeguide kan du blive klogere på den aromatiske kaffedrik, som er elsket af folk verden over.