Alt du skal vide om kaffe

Hvor meget koffein er der i kaffe, og hvordan brygger du den bedste kop?

Kaffe har i mange år været med til at give den perfekte start på dagen, samle folk i pauserne og det absolutte must-have når du inviterer venner eller familie forbi. Men kaffe er ikke bare kaffe.

Kaffebønnernes rejse fra høst til færdigt produkt på hylderne i supermarkederne er kompleks og nøje tilrettelagt. Der er stor forskel på, hvordan forskellige kaffebønner er forarbejdet, og smagen afhænger heraf.

I denne guide kan du blive klogere på de eftertragtede kaffebønner, og hvordan du laver den bedste kop kaffe.
 

Hvilke kaffebønner er bedst?

Hvis du har en kaffemaskine, der kan kværne hele kaffebønner, kan det være en god idé at gå efter det frem for formalet kaffe. De hele kaffebønner er nemlig meget bedre til at bevare smag og aroma. Ved selv at kværne dine kaffebønner får du altså den største smagsoplevelse.

Der er mange forskellige hele kaffebønner at vælge imellem. Både ristetemperatur og ristetid har afgørende betydning for smagen på kaffen. Jo mørkere en kaffebønne ristes, jo kraftigere og mere aromatisk bliver smagen. 

Kan du godt lide en kraftig og fyldig smag af kaffe, bør du derfor gå efter mørkristede kaffebønner. Hvis du derimod er mere til en mild og frugtig kaffesmag, bør du gå efter de lysristede kaffebønner. Lysristede kaffebønner bevarer desuden mest af kaffens naturlige aroma.

En mellemvej, og måske også den mest populære variant, er mellemristede kaffebønner. De mellemristede bønner har en mere fyldig smag end de lysristede og har en balanceret smag mellem syre og sødme.
 

Hvor meget koffein er der i en kop kaffe?

Mængden af koffein afhænger blandt andet af, hvilken type kaffebønner du vælger. Lysristede kaffebønner indeholder det højeste indhold af koffein. Desuden er der forskel på koffeinindholdet i de primære kaffesorter Robusta og Arabica. Robusta-kaffebønner indeholder generelt en højere mængde koffein. 

Espresso indeholder desuden mere koffein pr. ml. end en almindelig kop filterkaffe. En kop filterkaffe på 200 ml. indeholder cirka 100 mg koffein. Anbefalingen fra Fødevarestyrelsen lyder på, at voksne højst bør indtage 400 mg koffein dagligt. Det betyder altså, at du sagtens kan drikke et par kopper kaffe om dagen.

Se alle kaffe- og espressomaskiner

Du finder et stort udvalg af kaffe- og espressomaskiner for enhver smag. Gå på opdagelse, og find den kaffemaskine, som passer bedst til dig.

Sådan laver du den bedste kop kaffe

Kaffe kan smage vidt forskelligt alt efter, hvordan du laver en kop kaffe. Så hvordan laver man en god kop kaffe? Her spiller din kaffe- eller espressomaskine en stor rolle, når det kommer til resultatet af din kaffe. Der er nemlig forskel på, hvordan de forskellige maskiner brygger kaffen. På mange kaffemaskiner er det muligt at indstille doseringen af kaffe, så du kan få lige netop den intensitet, som du bedst kan lide. 

Det er også vigtigt at brygge med den rette kaffe temperatur. Temperaturen har nemlig også betydning for kaffens resultat. Kaffens temperatur bør optimalt være 92-96 grader for at få den bedste smag frem i bønnerne.

Desuden er det en god idé at opbevare dine kaffebønner i en lufttæt beholder for at bevare friskheden i kaffebønnerne. De fleste kaffemaskiner har plads til en god mængde kaffebønner, men du bør overveje, hvor mange kaffebønner du fylder i maskinen. Drikker du kun et par kopper om ugen, bør du ikke fylde maskinen helt op. Opbevar dem da hellere i en beholder eller pose, som er helt tæt. 

Har du en kaffemaskine, som kræver formalet kaffe, kan du anskaffe dig en kaffekværn. På den måde kan du selv kværne kaffebønnerne og udnytte bønnernes kvalitet allerbedst.
 

Husk at rengøre og afkalke din kaffemaskine

Det er vigtigt, at du sørger for at holde din kaffe- eller espressomaskine ren og fri for kalk, så du får det bedste resultat. Kalkrester og gammelt kaffe kan være med til at forringe kvaliteten af din nybryggede kaffe. Hvis du er i tvivl om, hvordan du afkalker din kaffemaskine, kan du læse vores guide om afkalkning af kaffemaskine.

Udover at afkalke din kaffemaskine bør du også rengøre beholderen til dine kaffebønner regelmæssigt. Du kan tørre beholderen af med en fugtig klud, når beholderen er tom for kaffebønner. På den måde kan du fjerne den kaffegrums og olie, som kaffebønnerne frigiver, hvilket kan forringe kaffens smag.