Sådan overfladebehandler du træ

Gode råd til behandling af træværk

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om behandling af træværk


Har du noget udendørs træværk, der trænger til en kærlig hånd? Måske er du i tvivl om, hvordan du får træværket til at fremstå flot igen. Det er slet ikke så svært at overfladebehandle træ, hvis du kender til den rette teknik. 

Derfor har vi lavet en guide med en masse gode råd til overfladebehandling af træ. For at få det bedste resultat, bør du følge de tre trin i guiden. På den måde giver du nemlig træet de bedste betingelser for at holde i mange år endnu. 

Maling og træbeskyttelse

Gå på opdagelse i vores store udvalg af maling og træbeskyttelse. På Bilka.dk finder du både indendørs maling og udendørs maling samt træbeskyttelse til behandling af udendørs træ.

Trin 1: Forberedelse til behandling af træ 

For at opnå optimal udnyttelse af træbeskyttelsens langtidsegenskaber er det vigtigt, at forarbejdet er gjort grundigt.

Brug en fugtmåler til at se, om træets fugtighedsprocent er under 18 pct. (vinduer under 15 pct.). Er fugtighedsprocenten over, er det ikke forsvarligt at træbeskytte, da vedhæftningen til træet ikke bliver optimal, og der er øget risiko for skimmelsporer og svampeangreb under malingsfilmen.

Trækonstruktioner og træoverflader, hvor fugt eller vand ikke ledes væk fra overfladen, kan ikke beskyttes med træbeskyttelse med tilfredsstillende resultat. Det vil altså sige vandrette overflader, hvor vandet ikke kan løbe af. Derudover bør du se efter, om afslutningslister og drypnæser er skrå og intakte, samt at der ikke er jordkontakt.

For at opnå det bedste resultat, skal træværket være rent og tørt. Rengør træværket for støv og snavs, for eksempel med en stiv kost. Grønne belægninger fjernes med en god rens til formålet.

Blanke flader slibes matte for bedre vedhæftning. Vejrbidt, gråt træ skal afrenses med skrab, slib eller stiv børste eller kost for at få vedhæftning til træet.
 

Trin 2: Grunding af træværket

Brug aldrig højtryksrenser lige inden du skal grunde eller træbeskytte, da fugtigheden stiger meget, og træet er længe om at gennemtørre. Det er ikke nok at træet er overfladetørt. Tjek med en fugtighedsmåler.

Grundingsolie er letflydende og trænger godt ind i træet. Det efterlader overfladen på træet jævnt og ensartet, så det er klar til efterfølgende behandling. Når du grunder, så giv træværket så meget som det kan suge og lad det tørre, helst to døgn, inden efterfølgende overmaling.

Du bør være særligt omhyggelig med at mætte endetræ, som er stærkt fugtsugende. Desuden skal du være opmærksom på grunding af sålbænke og de nederste vinduesrammer og generelt på vandrette flader, hvor vand har mulighed for at blive liggende.

Tidligere behandlede overflader skal også mættes helt med grunder for at lukke eventuelle revner og bare områder – undgå overskydende olie de steder, der ikke har suget. Er træværket velholdt kan du evt. nøjes med at pletgrunde på steder hvor nødvendigt. Trykimprægneret, varmebehandlet eller superwood skal også grundes som nyt træ.
 

Trin 3: Slutbehandling af træ

Når du skal i gang med slutbehandlingen af træet, bør du undgå at gøre det i direkte solskin eller i regnvejr. Giv træet et godt lag træbeskyttelse, og gerne to lag. Mal vådt i vådt, da det giver det flotteste resultat. 

Brug et ekstra lag på flader, der vender mod direkte mod middagssol eller vindudsatte steder med havluft eller sandflugt.

I dag er vandbaserede og vandfortyndbare hybride produkter mere vejrfaste end tidligere tiders terpentinbaserede træbeskyttelser. Olieforstærkede og oliebaserede træbeskyttelser har bedre greb i overfladen end vandbaserede. Men den nye hybridteknologi forener fleksibilitet og farvemætning fra vandbaserede med forankring fra oliebaserede træbeskyttelser – for optimal holdbarhed.

Alt hvad du skal bruge af maling, træbeskyttelse og udstyr