Sådan overfladebehandler du dit træ

Tips og tricks til forberedelse, grunding og slutbehandling af træ

Er du i tvivl eller har du spørgsmål vedr. din træbeskyttelse, så spørg personalet i Bilkas malingsafdeling til råds ved Hus & Have i dit lokale varehus.

1. Forberedelse til behandling af træ

For at opnå optimal udnyttelse af træbeskyttelsens langtidsegenskaber er det vigtigt, at forarbejdet er gjort grundigt.

Brug en fugtmåler for at se om træets fugtighedsprocent er under 18 % – vinduer under 15 %. Er den over, er det ikke forsvarligt at træbeskytte, da vedhæftningen til træet ikke bliver optimal, og der er øget risiko for skimmelsporer og svampeangreb under malingsfilmen.

Tjek at træværket er konstrueret rigtigt. Det vil sige, at vand kan løbe væk fra træet og derefter kan lufttørre.

Trækonstruktioner og træoverflader, hvor fugt eller vand ikke ledes væk fra overfladen, kan ikke beskyttes med træbeskyttelse med tilfredsstillende resultat.

Se for eksempel om afslutningslister og drypnæser er skrå og intakte, samt at der ikke er jordkontakt.

Fugtindtrængning i træ giver afskalninger. Solignum træbeskyttelse anbefales derfor ikke på gangarealer eller vandretliggende træværk, hvor vandet ikke kan løbe væk. Brug Solignum Terrasseolie på terrasserne.

Til havemøbler anbefaler vi Solignum Havemøbelolie

Er dit træværk af lærketræ, anbefaler vi lærketræsolie.

For at opnå det bedste resultat, skal træværket være rent og tørt. Rengør træværket for støv og snavs - for eksempel med en stiv kost. Grønne belægninger fjernes med Grønsrens eller lignende.

Blanke flader slibes matte for bedre vedhæftning.

Vejrbidt, gråt træ skal afrenses med skrab, slib eller stiv kost/børste, for at få vedhæftning til træunderlaget. Større revner udbedres.

2. Grunding af træ

Brug aldrig højtryksrenser lige inden du skal grunde eller træbeskytte, da fugtigheden stiger meget og træet er længe om at gennemtørre. Det er ikke nok at træet er overfladetørt. Tjek med en fugtighedsmåler.

Grundingsolie er letflydende, dybdeindtrængende og med en porrefyldende effekt. Det efterlader overfladen på træet jævn og ensartet, klar til efterfølgende behandling.

Når du grunder, så giv træværket så meget som det kan suge og lad det tørre, helst 2 døgn, inden efterfølgende overmaling.

Brug Solignum 10 (vandbaseret) til vandbaserede og Solignum 20 (oliebaseret) til oliebaserede træbeskyttelser. Til hybride træbeskyttelser kan begge anvendes.

Vær særligt omhyggelig med at mætte endetræ, som er stærkt fugtsugende. Vær også ekstra opmærksom på grunding af sålbænke og de nederste vinduesrammer og iøvrigt på vandrette flader, hvor vand har mulighed for at blive liggende.

Tidligere træbeskyttede flader skal også mættes helt med grunder for at lukke eventuelle revner og bare områder – undgå overskydende olie de steder, der ikke har suget.

Er træværket velholdt kan du evt. nøjes med at pletgrunde på steder hvor nødvendigt.

Trykimprægneret, varmebehandlet eller superwood skal også grundes som nyt træ.
 

3. Slutbehandling af træ

Undgå anvendelse i direkte solskin eller regnvejr. Påfør fyldigt så der dannes en god lagtykkelse på overfladen af træet. Almindeligvis anbefales minimum 2 lag afsluttende træbeskyttelse. Mal vådt-i-vådt, det giver et professionelt resultat.

Brug et ekstra lag på flader, der vender mod direkte mod middagssol (pga. UV-nedbrydning) eller vindudsatte steder med havluft eller sandflugt.

I dag er vandbaserede og vandfortyndbare hybride Solignum produkter mere vejrfaste end tidligere tiders terpentinbaserede træbeskyttelser.

Olieforstærkede og oliebaserede træbeskyttelser har bedre greb i overfladen end vandbaserede. Men den nye hybridteknologi forener fleksibilitet og farvemætning fra vandbaserede med forankring fra oliebaserede træbeskyttelser – for optimal holdbarhed.

Til vinduer anbefaler vi Solignum Vinduesmaling

 

TRANSPARENT
Gennemsigtig overflade med en tynd beskyttende film. Det er farvepigmenterne, som beskytter UVnedbrydning af træet – lidt ligesom solcreme. Mørkpigmenteret transparent har bedst “faktor værdi”.

HELDÆKKENDE, vandbaseret
Efterlader kraftig film på med stor farvestyrke og fin vedhæftningsevne. Meget fleksibel og elastisk – følger træets bevægelser. Kan anvendes oven på både tidligere olie- og vandbaserede træbeskyttelser.

DÆKKENDE HYBRID
Efterlader kraftig film, stor farvestyrke og en super god vedhæftningsevne. Meget fleksibel og elastisk – følger træets bevægelser. Kan anvendes oven på både tidligere olie- og vandbaserede træbeskyttelser.

DÆKKENDE, oliebaseret
Efterlader kraftig film på træets overflade og har en meget god vedhæftningsevne. Kan anvendes oven på tidligere oliebaserede træbeskyttelser.

 

Huskeliste til projektet:

 • Afdækningspap
 • Afdækningsplast
 • Afdækningstape
 • Engangsdragt
 • Malegrundrens
 • Trærens
 • Stiv børste
 • Sandpapir
 • Spartel
 • Rullespand
 • Pensler
 • Malerruller
 • Rørepinde
 • Grunder

Ovenstående eksempler på træværk er almindeligvis uproblematiske, når de er fri af jord og kan tørre i fri luft.

Dit træværk er værd at bevare. Det ved vi hos Solignum. Siden midten af 50’erne har vi været med til at kvalitetsbeskytte træværk overalt i Danmark. Det har vi tænkt os at fortsætte med mange generationer endnu. Dengang var træbeskyttelse fremstillet af tjæreolie. Senere fandt man ud af at de rigtige pigmenter også hindrede solens UV-stråler i at nedbryde træet. De vandbaserede træbeskyttelser er nu udviklet til at være på højde eller bedre end de oliebaserede. Sidste nye er træbeskyttelser med Svanemærke og udvikling af hybridbaserede træbeskyttelser, der forener de stærkeste egenskaber fra både olie- og vandbaserede til en helt ny uovertruffen beskyttelse.

 

Nedenstående blokhusbeklædning og bjælkehus bør behandles efter producentens anvisninger pga eventuelle vandrette vandfælder.

Alt hvad du skal bruge af maling, træbeskyttelse og udstyr