Tempranillo

Tempranillo vine produceres i Portugal, Australien og USA, men de allerbedste kommer fra de to spanske regioner i Rioja og Ribera del Duero, og er kendt for deres dybe røde farve.

Kongedruen af Spanien med de mange navne

Tempranillo er kongedruen af Spanien, hvor den dyrkes i stor stil over hele landet. Dens højborg er dog især Rioja og Ribera del Duero, og druen kan smage vidt forskelligt afhængig af, hvor den er dyrket. Navnet Tempranillo betyder på spansk ”den lille tidlige”, hvilket henviser til, at den lille drue har det med at modne tidligt, endda tidligere end Grenache som også er en udbredt drue i Spanien.

Kært barn har mange navne, og Tempranillo er ingen undtagelse:

  • Spanien: Tempranillo, Cencibel, Tinto del Madrid, Tinto del País, Tinto del Toro, Tinto Fino, Ull de Llebre
  • Portugal: Tinta Roriz, Aragonez
  • Argentina: Tempranilla.

 

Smag på den kraftige spanske drue

Tempranillo er en drue, der er meget afhængig af sit terroir. Når druen er dyrket på de mere højtliggende lokationer i eksempelvis Ribera del Duero, hvor der er stor forskel på dags- og nattetemperaturen, får vinene ofte en mere kompleks smag med masser af fylde og kraft, men stadig med et noget højere indhold af syre og friskhed. De mere klassiske vine fra Rioja indeholder derimod noter af vanilje og jordbær, som i høj grad stammer fra lagringen på nye egefade.

Generelt er Tempranillo dog karakteriseret af et relativt lavt indhold af syre og kun få tanniner. Vinene er livlige og aromatiske og har en bred smag af solbær, jordbær, kirsebær, chokolade, lakrids, læder og tobak. Tempranillo har rigtig god af at blive lagret, hvorfor modningsprocessen oftest sker på amerikanske eller franske egetræsfade.

Selvom Tempranillo anses for at være indbegrebet af spansk vin, hvilket i den grad blev cementeret, da vinene fra Rioja gjorde sit indtog i 1980’erne, har vinen også opnået stor popularitet i Australien. Den mørke, fyldige vin med det lave syreindhold passer perfekt til de oversøiske smagsløg, og som en overordnet krydret drue med bløde tanniner er Tempranillo også helt oplagt til mad. Druen går især godt sammen med traditionel spansk tapas bestående af blandt andet sortfodsskinke, ligesom den også er en god følgesvend til en mild karryret.

Dele af artiklen er udlånt fra Vivino.