Sådan vælger du en god hvidvin

Vælg hvidvinen, der passer til maden

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om hvidvin

 

Hos Bilka.dk har vi et bredt sortiment af gode hvidvine. Men har du styr på, hvilken vin du skal servere for dine gæster? Denne guide hjælper dig med at finde frem til den hvidvin, der passer bedst til din menu - og dit selskab.

Vær opmærksom på, at guiden kun er vejledende. Hvis du allerede har en hvidvin, som du synes er helt fantastisk, så er den helt perfekt! Men hvis du gerne vil læse lidt om de forskellige typer af hvidvine, kan du læse videre.

 

Hvilken hvidvin passer bedst til maden?

Vores udvalg af hvidvine spænder bredt, og har du brug for mere information om de forskellige hvidvine, kan du ved hver vin læse mere om vinens smagsnuance. Her kan du finde ud af, om hvidvinen eksempelvis er tør og fyldig eller frisk og halvsød.

Er du på udkig efter hvidvin, som passer godt til en bestemt type mad, så kan du også læse mere om det ved hver enkelt hvidvin. Ved du allerede, hvilken smagstype du er på udkig efter, har vi samlet de forskellige typer, som du kan se nedenfor.

Let, ren & tør

Kendetegn for let, ren og tør hvidvin

Næsten vandklar, knastør med masser af syre, lidt citron og æble. Smagen er sprød, neutral uden fad og tyngde.

 

Perfekt til

Havets spæde frugter, hummer, østers, dampet fisk og som aperitif.

Fyldig & tør

Kendetegn for fyldig og tør hvidvin

Tør med en harmonisk syre, god smøragtig fylde of niøs. Vinene er meget anvendelige.

 

Perfekt til

Fisk, fjerkræ, sushi, lyst kød og anvendelig til både forret og frokost.

Aromatisk & tør

Kendetegn for aromatisk og tør hvidvin

Tunge, fyldige og eksotiske. Smagen er krydret, blomsteragtig og meget dominerende.

 

Perfekt til

Fed fisk, røget fisk, gravad laks, koldt kød, asiatisk mad og lignende.

Frisk & halvsød

Kendetegn for frisk og halvsød hvidvin

Let og klar og med en forfriskende smag.

 

Perfekt til

Aperitif, supper, tarteletter og til hyggestunder.

Sød

Kendetegn for sød hvidvin

Let gylden til ravgul. Fra læskende til ædelsød. Fra Tyskland til Australien.

 

Perfekt til

Frugt- og søde desserter. Søde og fede sager samt stærke oste. Anbefales ikke til chokolade og is.

Anbefalinger til god hvidvin

Vinsmager og anmelder Mikkel Nielsen har samlet sine anbefalinger til tre gode hvidvine, du kan nyde til middagen. Se med i videoen nedenfor og se hvilke vine, der anbefales.

Er du vin-elsker? Så er Bilkas store vinguide noget for dig! Her får du masser af inspiration og råd til valg af vin, så du kan vælge den rette vin for dig.

 

 

Sådan finder du en god hvidvin

Det første skridt du skal tage for at vælge en god hvidvin er at kende de forskellige muligheder, der findes. Hvidvin kommer nemlig i mange smagsnuancer, så det kan være lidt en jungle at finde rundt i, hvornår man skal bruge en sød hvidvin, en tør hvidvin eller noget midt imellem.

Afhængigt af om maden er krydret, saltet eller sød, bør du vælge en hvidvin, som passer til dette. Du kan altid bruge den lille huskeregel, at søde vine (som eksempelvis Riesling) passer som regel bedst til desserter, frugt og alt, som er sødt.

En mere tør hvidvin passer perfekt til de lette måltider, som er mindre krydret og hvidt kød, salat, ost, fisk og svinekød. Hvis du gerne vil have en hvidvin, der skal passe til en smagsrig ret, skal du vælge en hvidvin med masser af "krop". Men husk at en god hvidvin er en vin, du kan lide.

 

Hvor længe kan hvidvin holde sig?

Hvidvinens holdbarhed afgøres af en række forskellige faktorer og er generelt et komplekst emne at give et simpelt svar på. Det er dog en skam at lade en god vin gå til spilde, så her får du vores tips og tricks til at få hvidvinen til at holde en smule længere.

Hvidvinens mangel (eller meget lave niveau) af tanniner påvirker dens lagringspotentiale. Hvidvin indeholder dog ofte forskellige mængder af frugtsyre, der agerer som konserveringsmiddel. Jo mindre syre i hvidvinen, des kortere holdbarhed.

Hvis du gerne vil forlænge hvidvinens levetid, er det vigtigt, at du hurtigt sætter proppen på flasken, efter du har taget dit glas. Jo længere tid flasken står uden prop, jo mere ilter vinen.

Ligeledes ilter hvidvinen langt hurtigere, jo mere der er drukket af flasken, da der således er et større iltreservoir, der har indvirkning på vinen. Sørg også for, at hvidvinen hurtigst muligt sættes i køleskabet, så den holdes kølig. På den måde fordærver vinen ikke så hurtigt.

 

Lær mere om vin på Bilka.dk

Vil du gerne dykke mere ned i vinens verden? På Bilka.dk har vi lavet en stor vinguide, der gør dig klog på alt indenfor rødvin, hvidvin, mousserende vine og meget andet. Du kan bl.a. finde artikler om druesorter, vinglas og meget andet.

Hvidvin

På Bilka.dk har vi et bredt udvalg af hvidvine til enhver smag og enhver lejlighed. Klik dig ind og find den vin, der falder i din smag. Bestil på Bilka.dk og få leveret til døren - nemt og hurtigt. 

Guides om rødvin

Leder du efter rødvinen til hovedretten? Her på siden har vi samlet en række guides om rødvin, så du kan finde den der passer perfekt til din menu. Du kan bl.a. læse om dekantering, tanniner og meget andet, så du finder den bedste rødvin.