Indret haven til udendørs leg

Motorikekspert giver gode råd til udendørs leg og læring

Udendørs lege stimulerer motorikken og hjernen

Udeleg er ikke bare for sjov - det forbereder hjernen på at lære. Jo bedre børns motorik er, jo nemmere har de ved at lære - for eksempel at læse. Undersøgelser viser, at motorikken bliver bedre, hvis labyrintsansen, følesansen og stillingssansen stimuleres. 

"Man kan ikke skille krop og intellekt ad. Det vi kalder grundlege, styrker både motorikken og hjernen," fortæller Mads Brodersen, som er naturvejleder og motorikkonsulent på Vends Motorik- og Naturskole. Han forklarer, at grundlegene er lege, der leges af børn i hele verden. Det involverer blandt andet at trille, gemme, klatre, gynge, hoppe, hinke og springe

Giv plads til grundlegene udenfor

Mads Brodersen opfordrer derfor til at indrette haven, så børnene har mulighed for at prøve kræfter med en eller flere af disse lege.

"For børnene er det en ørken med en velplejet have, som kun skal se godt ud. Det er meget bedre for både det sociale og fysiske velvære at lave en have, som måske er noget roderi, men hvor alle har lyst til at bevæge sig - både børn og voksne," mener Mads Brodersen.

Gode råd til udendørs lege i haven

  • Giv plads til at trille, gemme, klatre, gynge, hoppe, hinke og springe
  • Skab forandring i haven til nye lege
  • Gå med ud - men vær usynlig

Forandring giver legen nyt liv

Kodeordet for ham er forandring. Det nytter ikke noget at sætte et legestativ op, når børnene er 2 år - og så tro man ikke skal gøre mere, før de bliver konfirmeret. For legene går i stå, hvis børnene ikke får nye udfordringer. 

"Sørg for at der kommer nye udfordringer jævnligt. Når børnene har siddet, stået, ligget og hængt i gyngen, så tag den ned og sæt nogle ringe op i stedet et stykke tid," foreslår han.

Rollelege i haven

Forandringerne i haven kan også være en kolbøttestang, en balancebane med træstubbe, en stor rund motorikgynge, en piratskibs-sandkasse, hvor nogle landkrabber kan gå planken ud. Eller måske et nyt legehus, der indbyder til at lege mor, far og børn eller isbutik. 

Udover de motoriske udfordringer er rollelege nemlig også med til at udvikle børnene: "Rollelegene lærer børnene at lave aftaler om de fælles regler og er en vigtig social læring. At abe efter de voksne er en af de vigtigste grundlege," forklarer motorikkonsulenten.