Afkalkning og rengøring af strygejern

Bliv klogere på rensning af strygejern

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til rensning af strygejern

 

For at dit strygejern skal kunne fungere optimalt og holde i længere tid, er det vigtigt, at du afkalker og rengør det regelmæssigt. Nogle strygejern kan kalke så meget til, at de ikke kan generere damp, hvilket har betydning for deres ydeevne.

Derfor vil vi i denne guide hjælpe dig med, hvordan du kan afkalke og rengøre dit strygejern, så det forhåbentligt kan holde længe og blive med at kunne stryge dit tøj glat. Læs med og bliv klogere på, hvordan du kan rense dit strygejern.

Hvor ofte skal man afkalke og rense sit strygejern?

Det er en god idé at afkalke og rense dit strygejern, når du kan se kalkaflejringer eller det er synligt beskidt. Hvis du begynder at kunne se små, hvide pletter på tøjet, så er det sandsynligvis kalk, og det er tid til at afkalke strygejernet.

Hvor ofte du skal afkalke afhænger bl.a. af hårdheden på vandet i dit område. Nogle områder har nemlig mere kalk i vandet end andre. Du kan med fordel bruge demineraliseret vand i strygejernet, hvis du synes, at du skal afkalke meget ofte.

 

 

Afkalkning af strygejern – Sådan gør du

Læs altid manualen eller forhør dig hos producenten, før du begiver dig ud i at afkalke strygejernet. Vi anbefaler, at du altid følger producentens anvisninger. Nedenstående er blot husmorråd og altså ikke vores egne tips!

Nogle strygejern har en afkalkningsfunktion, så du slipper for selv at gå i gang med at afkalke. I strygejernets manual kan du læse mere om, hvordan du bruger afkalkningsfunktionen.

Hvis dit strygejern kan tåle det, kan du afkalke med et specielt afkalkningsmiddel, der er beregnet til strygejern. Her skal du følge anvisningerne på flasken, da det kan variere blandt de forskellige produkter.

Før du følger nedenstående, skal du tjekke, om dit strygejern kan tåle eddike. Et husmorråd er, at du kan bruge almindelig husholdningseddike blandet med vand i forholdet 1 del eddike til 9 dele vand. Du kan følge nedenstående vejledning:

  1. Lav blandingen med husholdningseddike og vand og hæld den i strygejernet.
  2. Tænd strygejernet, sæt det oprejst og lad blandingen dampe igennem.
  3. Lav evt. en ny blanding og kør den igennem igen eller fyld rent vand i og lad det dampe igennem.

 

Hvis der er kalk i dampdysen, kan du bruge en tandstik til forsigtigt at fjerne det eller fugte en vatpind med eddike og rense dampdysen. Husk altid at bruge dampdysen efterfølgende, så du fjerner de løse kalkrester, du lige har skrubbet væk.

 

 

Rengøring af strygejern – Sådan gør du

Det er en god idé også at rengøre strygejernet udvendigt, da strygesålen kan blive beskidt. Vi anbefaler, at du først læser manualen til dit strygejern eller forhører dig hos producenten for at finde ud af, hvordan du bedst kan rengøre det. Følg altid producentens anvisninger!

Et husmorråd er at bruge almindeligt sæbevand til at rengøre strygejern. Du skal bare tilføje en smule sæbe i vandet og skrubbe lidt med en børste eller en svamp. Brug ikke ståluld eller den hårde side på skuresvampen, da det kan ridse dit strygejern.

Hvis der er belægninger på strygesålen, siger et andet husmorråd, at du kan putte lidt eddike på et stykke køkkenrulle, lægge det på den kolde strygesål og lade det trække et par timer. Herefter kan du tørre det af med rent vand. Tjek dog inden, om dit strygejern kan tåle eddike.

Populære brands