Vælg den rigtige rødvin

Sådan finder du vinen der passer til maden

Alle elsker et godt glas rødvin, men et kan være svært at vælge hvilken en der passer til aftenens menu. Uanset etiketten eller vinens navn, så afhænger den rette vin altid af personen der skal drikke den. "Den rigtige vin" er derfor den vin du har lyst til - uanset dens fylde og sødme.

Når det så er sagt, så har vi her på Bilka samlet nofle forskellige guides til dig der gerne vil finde den rigtige vin til jeres vinoplevelse og lære mere om rødvinens forunderlige verden. Der findes nemlig nogle parametre du kan arbejde ud fra, når du skal vælge vin til mad. Når du vælger vin er det vigtigt at sikre, at der er harmoni mellem din ret og vinens styrke, frugt, syreindhold og alkohol.

 

Vin til maden

Det kan være svært at vælge den helt rigtige smagstype til maden, når det kommer til rødvin.

Vores udvalg af rødvine spænder bredt, og har du brug for mere information om de forskellige rødvine, kan du ved hver vin læse mere om vinens smagsnuance. Her kan du finde ud af, om rødvinen eksempelvis er blød, frugtagtig eller kraftig og krydret.

Er du på udkig efter rødvin, som passer godt til en bestemt type mad, så kan du også læse mere om det ved hver enkelt rødvin.

Ved du allerede hvilken smagstype du er på udkig efter, har vi samlet de forskellige typer som du kan se nedenfor. Billederne indikerer de forskellige smagsnuancer og hvilken type kød de passer sammen med.

Let og tør

Kendetegn for tør og let rødvin

Purpur, let drikkelige, enkle med lidt smag af kirsebær, jordbær, frisk frugtsyre. Vinene er mundrensende og ukomplicerede.

 

Perfekt til

Fjerkræ, lyst kød, pastaretter, charcuteri, pølse bord, sandwich og salater.

Blød og frugtig

Kendetegn for blød og frugtrig rødvin

En mørk vin, rubinrød i glasset. Smagen er mere frisk, saftig  og frugtig. Vinenene har smag af hindbær og chokolade.

 

Perfekt til

Svinekød, kalvekød, fjerkræ, tapas, pizza og ostebord.

Tør og markant

Kendetegn for tør og markant rødvin

Mørk og tæt. Vinene er ofte markante med en god portion garvesyre. Vinene er ofte velstruktureret, rank og elegant.

 

Perfekt til

Andebryst, steak, lammekød o. lign. Fremhæver smagen i kødet.

Kraftig og krydret

Kendetegn for kraftig og krydret rødvin

Intens og kompleks. Krydret fed og alkoholrig. Smagen bærer præg af sort peber, blommer, svesker. Vinene er mere robust end elegant.

 

Perfekt til

Kraftig og krydret mad. Grill, julemad, vildt, gryde-retter, mexicansk mad m.m.

Sådan matcher du vinen

God mad og god vin er dne perfekte kombo. Der er skrevet mange bøger om, hvilke vine der bør drikkes til bestemt mad, og nogle spilleregler kan forøge smagoplevelsen og synergien imellem mad og vin.

Husk nu endelig, at nedenstående blot er en guide og ikke en facitliste – så hvis du kan lide en bestemt vin til en specifik ret, så står du sikkert allerede med en vinder!

 

Match sødmen på tallerkenen med sødmen i glasset

Når du spiser noget sødt, så kan det forstærke din fornemmelse af vinens bitterhed og syrlighed. Derfor anbefaler vi, at du vælger en sød vin, hvis der serves søde retter på tallerkenen. På den måde oplever du vinens faktiske sødme mere korrekt, end hvis du fylder glasset med en syrlig variant.

 

Syrlige retter elsker syrlige vine

Ovenstående "regel" gælder selvfølgelig også den anden vej rundt. Match en syrlig vin med syrligt mad. Mad der smager syrligt passer bedst sammen med vin, der har en høj syrlighed. På den måde vil syrligheden i maden få vinen til at fremstå mindre syrlig og i stedet fremhæve vinens frugt.

 

En sød vin til saltet mad

Kombinationen af sødt og salt er utroligt velkendt i de fleste køkkener. Serverer du en mere saltet ret, kan du med fordel vælge en vin med lidt mere sødme i. De to vil nemlig afbalancere hinanden og du vil derfår får en fantastisk smagsoplevelse.

 

Match kød til rødvin

Match de røde bøffer eller den store steg med en tungere og mere garvesyreholdig rødvin. Rødt kød er nemlig den perfekte modspiller til vinens tunge og kraftige smag.

Alt du skal vide om rødvin

Vil du gerne lære mere om rødvin og måske imponere gæsterne som en ægte connaisseur? Vi her her samlet en guide om alt du skal vide om rødvin! 

Bilkas store vinguide

Vil du lære mere om vores fantastiske vinunivers? På Bilka.dk har vi samlet et guideunivers der tager dig gennem vinens fantastiske verden. Her kan du læse mer eom glasstørrelser, dekantering, tanniner, druer og meget mere.

Stort udvalg

På Bilka.dk har vi et bredt udvalg af rødvine for enhver smag og til enhver lejlighed. Vi har Danmarks største vareudvalg og hurtig levering. Bestil rødvin i dag og få leveret direkte til din dør.