Vodka

Vodka må siges, at være en sand klassikker inden for spiritus. En vodka kan udfolde sig i mange forskellige smagsnuancer, og dermed tilbyder mange anvendelsesmuligheder.

Typer af vodka

Inden for produktkategorien, vodka, tilbydes der et dybt sortiment af forskellige typer vodka. Da der ingen international accepteret standart klassifikation er af vodka, inddeles vodka typisk efter smag, hjemstedet eller proceduren af brygning. De mest grundlæggende typer af vodka er den neutrale vodka og aromatiseret vodka.
Du kan læse mere om de forskellige typer vodka herunder:

  • Neutrale vodka

Den neutrale vodka er den oprindelige klare vodka med en stærk alkoholisk smag. Denne type af vodka er fritaget for smag eller aroma, og derfor vil smagen på de forskellige mærker af neutral vodka mere eller mindre være den samme. Som eksempler på den neutrale vodka har vi de velkendte Grey Goose, Belverdere Vodka, Russian Standard Vodka og Absolut Vodka - disse indgår alle under den klare og neutrale vodka.

  • Aromatiseret vodka

Oprindelsen af den aromatiseret vodka skyldes et forsøg på at udligne den stærke alkoholiske smag af den neutrale standart vodka. Her blev vodkaen tilsat forskellige smagsvarianter, som regel frugtsmag som æble, pære, appelsin, citron, bær osv. Med tiden blev de mange smagsoplevelser essensen af udviklingen af vodka og mange forskellige vodka brands begyndte at vise sig. Dette er eksempelvis produkter som Cuba Orange, Bison Vodka og Smirnoff Gold. Dette er blot nogle af de mange produkter inden for aromatiseret vodka, og alle disse gør det muligt at mixe alverdens vodka drinks med forskellige og spændende smagsoplevelser.

 

Drinks med vodka

Det er muligt at mixe et hav af forskellige drinks, når der er tale om vodka. Der tilbydes alverdens forskellige smagsvarianter, som er gode i tilberedelsen af en drink.
Herunder kan du se nogle af de mest kendte vodka drinks:

  • Isbjørn er en klassisk drink, som helt sikkert er kendt af mange. Selve opskriften er forholdsvis nem. Den indeholder neutral vodka, Bols Blå, Sprite og isterninger.
  • Sex on the Beach er en af de mest populære drinks. Det er et god bud på en forfriskende og lækker drink, som kan nydes i sydens sol. Den berømte drink kan laves på mange forskellige måder, men den mest velkendte er en blanding af neutral vodka, Bols Melon, appelsinjuice og fersken likør eller fersken schnapps. Drinken toppes ofte med et stykke citron eller appelsin og pyntes med en "lille parasol ".
  • Long Island Iced Tea indeholder en del forskellige slags spiritus. Den består af lys rom, tequila, gin, neutral vodka, Cointreau, limejuice / Rosés lime, Cola og isterninger. Smagen på denne drink kommer til udtryk i navnet, da den netop smager af Ice Tea. Farligt er dog, at den indeholder en stor mængde spiritus.
     

Vodkaens fremstilling

Fremstillingen af vodka afhænger meget af, hvilken type vodka der er tale om, og hvilket land der står bag fremstillingen. I teorien kan vodka produceres ud af alt, der indeholder sukker og stivelse. Eksempelvis har Polen i høj grad brugt kartofler som den grundlæggende råvare i fremstillingen af vodka, mens Rusland har benyttet sig af forskellige.

 

Vodkaens historie

Historien om vodka er kringlet. Man har i mange år diskuteret opfinderen af vodkaen, men det har aldrig givet et klart svar. Der hævdes derfor, at vodkaen gradvist er blevet opfundet og udviklet i området, som i dag udgør landene, Rusland og Polen. De har hver især deres eget kendetegn og særpræg på den klare alkoholiske drik. Landene begyndte at eksperimentere med de produkter, de havde rigeligt af, og i starten var resultatet meget uklart, men i 1500 tallet forbedrede man teknikkerne og udviklede et produkt, der minder mere om den vodka, vi kender i dag. Herefter blomstrede antallet af destillerier i Rusland og Polen. I dag fremstilles vodkaen fra samtlige af verdens lande, som hver især forsøger at skabe et individuelt særpræg på produktet.