Rom

Rom er en kendt spiritus, som kan drikkes og nydes på forskellig vis. Hvad enten du skal bruge en luksusrom, en billig hverdagsrom, eller mørk rom til kaffen, så har Bilka.dk et stort udvalg.

Pink drink med rom

Super girly-drink til alle jer der elsker pink!

Rom typer

Typisk inddeles rom i to overordnede kategorier, nemlig lys og mørk rom.

  • Lys rom

En anelse mere sprittet. Det foretrækkes derfor ofte, at man blander den med Cola eller bruger den til at mixe cocktails. Derudover har lys rom lagret i kort tid eller slet ikke, hvorfra den har sin lyse farve. Et eksempel på en lys rom kan være Bacardi rom, som er en velkendt lys rom, som typisk bruges til drinks og cocktails. Bacardi er et af de mest førende mærker på international plan.

  • Mørk rom

Har lagret i gennem længere tid, typisk på et egetræsfad. Det får dermed den mørke farve. Eksempler på mørk rom kan være de velkendte mærker, Zacapa rom og El Dorado 12 års rom. Disse former for rom kan både drikkes rene, til kaffen eller bruges i cocktails.

 

Luksus rom – årgang og kulturforhold

Her fokuseres på, om en rom har lagret i flere år. Det er afgørende for en premium og luksus rom, at smagen er naturlig og at rommen har sin gyldne farve. Udviklingen af smagen afhænger samtidig meget af klimaforhold. De varme temperatur i Mellemamerika påvirker til et højere fordampningsniveau af alkohol og vand, hvilket er afgørende for rommens kompleksitet.

 

Drinks baseret på rom

  • Mojito er en vaske ægte klassiker, som stort set alle kender. Det er en drink bestående af lys rom, mynteblade, danskvand, frisk lime, rørsukker og knuste isterninger. Blandingen af disse forskellige ingredienser går op i en højere smagsenhed, og giver en lækker og forfriskende drink.
  • Strawberry Daiquiri er en verdenskendt iskold drink, som består af lys rom, jordbær, limesaft, sukker og knust is. Sammensætningen af disse ingredienser giver en frisk, men samtidig sød drink, som er en velegnet og lækker forfriskning, når solen og dermed varmen melder sin ankomst.
  • Cuba Libre er et mix af mørk rom, Rose's Lime, Cola og isterninger. Drinken pyntes ofte med en skive citron eller lime på kanten af glasset.
     

Fremstillingen af rom

Den sødlige spiritus, som rom er, er specielt kendt fra landene i Mellemamerika, da sol, varme og et fugtigt klima er en nødvendighed for den mest optimale produktion af rom. Rom destilleres på melasse, et restprodukt fra sukkerproduktionen, eller på juice fra sukkerrør, hvilket tillægger rommen den søde smag. For det meste lagres rom på egetræsfade, og derefter fortyndes til den når en alkoholprocent på omkring de 40%.

 

Historien bag rom

Oprindeligt opstod rom som et biprodukt af den sukkerproduktion, der blev opbygget af de opdagelsesrejsende i Caribien og Central- og Sydamerika. Rom fremstilles i alle de områder, hvor der dyrkes sukkerrør.