Whiskey

Whisky, Whiskey eller Bourbon – dog bedst kendt som blot whisky på det danske marked. Whiskyens forskellige navne afhænger af hvilket land whiskyen fremstilles i. Køb din næste whiskey online her på Bilka.dk.

Typer af whisky

Inden for whisky som produktkategori, findes et dybt sortiment af forskellige typer whisky. De forskellige typer af whisky afspejler sig blandt andet i de forskellige lande hvor whiskyen fremstilles samt produktets fremstillingsproces.
Du finder de forskellige typer af whisky herunder:

 • Single Malt Whisky

Betragtes som en fin form for whisky. Single Malt Whisky er en whisky som ikke er blandet med whisky fra andre destillerer, som desuden er Single Malt Whiskys kendetegn. Denne type af whisky fremstilles af maltet byg og der ses forskellige meninger omkring hvor lang tid en Single Malt Whisky skal lagre, hvordan den skal drikkes mm. Dette må vi lade være op til den enkelte forbruger.

 • Bourbon Whisky

En amerikansk whisky type, som er opkaldt efter det gamle Bourbon County i USA. Kendetegnet ved denne type whisky er, at den fremstilles på 51% majs og er lagret på nye træfade i mindst 2 år. Den velkendte Jack Daniels Whisky opfylder desuden kravene til en Bourbon Whiskey, men betegnes ikke under denne kategori– men som en Tennessee produceret whisky.

 • Blended Whisky

En whisky som er blandet af mange forskellige typer whisky fra forskellige destillerier – som navnet også antyder. Som eksempler på Blended Whisky har vi de velkendte Johnnie Walker Red. Black Label Whisky og Chivas Regal Whisky – her går blandingen af forskellige typer whisky fra forskellige destillerier op i en højere smags enhed.

 • Grain Whisky

En whisky som udelukkende er fremstillet på blandingskomponenter. Ydermere betegnes smagen af en Grain Whisky som værende blød og let i smagen.

 • Blended Malt Whisky

Som navnet antyder, en whisky fremstillet på en blanding af forskellige Malt Whiskyer. Rye Whisky er en whisky lavet på rug. Rye Whisky spiller en mindre rolle på markedet for whisky i dag end hvad den gjorde i USA indtil forbudstiden, hvor Rye Whisky var den mest dominerende whiskyform.

 • Peated Whisky

Whisky fremstillet af tørv. Peated Whisky er kendt for den røgfyldte tørvsmag, som er meget velkendt– og derfor har mange destillerier netop valgt, at bibeholde denne fremstillingsmetode.

 

Cocktails baseret på whisky

 • Whiskey Sour er en cocktail indeholdende whisky, sukkerlage, citronsaft samt æggehvide. Drinken er en kombination af surt og sødt, og kan beskrives som en frisk og potent drink til en hver festlig lejlighed.
 • Jack and Coke er en amerikansk klassiker. Drinken indeholder is, whisky og Coca-Cola, og serveres med et stykke lime eller citron. Jack and Coke er et godt bud på en simpel og frisk cocktail til diverse festlige lejligheder.
 • Scotch and Soda, en enkel cocktail samt et godt bud på en forfriskende og velsmagende drink. Scotch and Soda indeholder is, skotsk whisky samt danskvand, og er hermed også et godt bud på en god drink til mange forskellige lejligheder.
   

Whiskyens fremstilling

Fremstillingen af whisky varierer fra de forskellige typer af whisky. Generelt fremstilles whiskey af fermenteret byg, rug, majs eller hvede, som destilleres. Ydermere fremstilles Malt whisky efter den oprindelige metode, hvor byg omdannes til malt, og er typisk dobbeltdestilleret på kobberkedler. Fremstillingsformen har desuden stor betydning for det endelige resultat af whiskyen, hvor vandkvalitet samt kornsort spiller en væsentlig rolle.

 

Whiskyens historie

Efter sigende stammer fremstillingen af whisky helt tilbage til det 13. århundredes Kina, hvor produktet blev benyttet som medicin til, at kurere diverse sygdomme – og hvor whiskyen både blev indtaget samt gnedet ind i huden som medicin. Dog ses der lidt uenigheder om hvor produktet oprindeligt stammer fra, da flere forskellige lande gerne vil tage æren for, at være whiskyens oprindelige stamsted. Eftersom der findes mange forskellige historier omkring netop dette produkt, er det svært at vurdere produktets oprindelige historie.