Gør de levende lys sikrer denne jul

Undgå uheld denne jul, og få 5 gode råd til, når du har tændt for levende julelys

Vinterhalvåret er sæsonen for levende lys – og særligt i december når vi tænder massevis af stearinlys på både juletræet, juledekorationerne og adventskransen samt har gang i brændeovnen. Desværre er det også her, at antallet af brand i private hjem er på sit højeste på grund af uforsigtighed med levende lys.

Det er derfor vigtigt, at du altid har styr på dine stearinlys og ikke forlader dem uden opsyn på noget tidspunkt. Det er nemlig nemt at få tændt for kalenderlyset og så gå i køkkenet for at få styre på aftensmåltidet – og her kan det nemt gå gruelig galt.  

I denne guide få du 5 råd til, hvordan du håndterer levende lys, og hvad du skal være opmærksomhed på, når du tænder for juletræet, juledekorationen eller bare helt almindelige stearinlys.

5 råd til når du tænder for levende julelys

Gode råd kan til tider være dyre, men heldigvis er vores råd omkring håndtering af levende lys helt gratis. Vi vil primært tage udgangspunkt i 5 råd fra Danske Beredskaber, som er en sammenslutning af alle kommunale beredskabsenheder i landet, når det kommer til brug af lys.

  1. Forlad aldrig levende lys uden opsyn.
  2. Lav din juledekoration med omtanke. Placér stearinlysene med god afstand mellem hinanden og i holdere, som adskiller lyset fra pyntet. Hold også sikker afstand imellem levende lys, pynt og gran. Du kan evt. brandimprægnere dine juledekorationer for at være på den sikre side.
  3. Lav en regel om, at den, der tænder for levende lys, også skal huske at slukke det igen.
  4. Hav vand parat i nærheden, eller stil en ekstra kande vand på bordet udelukkende til dette formål. En vandforstøver kan faktisk også være udmærket som slutningsmiddel ved mindre juledekorationer – dog er det ikke lige så effektiv som en spand vand.
  5. Hvis du bruger levende lys på dit juletræ, så fyld vand i din juletræsfod. Det holder grenene friske i længere tid og mindsker risikoen for, at de tørre grangrene går i brand. Hav eventuelt en gulvspand eller balje fyldt med vand i køkkenvasken, når lysene på træet er tændt. Så kan I rolig danse om juletræet.

 

Alt i alt handler det om at være forberedt på, at ulykken skulle ske, så ilden ikke når at tage fat. Og hvis der sker brand, så ring altid 1-1-2.

Udskift de levende lys med batterilys og LED-lys

Selvom det for mange er en tradition at have levende lys i deres dekorationer eller på træet, er det virkelig værd at overveje at udskifte sine levende stearinlys med batteridrevet lys. Udover at du mindsker risikoen for brand med LED-lys, så afgiver de heller ikke en masse sodpartikler.

I dag produceres der mange fine alternativer indenfor batterilys, hvor man nærmest ikke kan skelne mellem dem og den ægte vare. De ligner nemlig utrolig meget vokslys, hvor de kommer med en vippende flamme, alt i mens de blot er LED-lys eller med batteri. Du kan både finde lyskæder med kunstig stearinlys, fyrfadslys med vippende flamme samt bloklys.