Gør de levende lys mere sikre denne jul

5 gode råd til, når du har tændt for levende julelys

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til julelys

 

Vinterhalvåret er sæson for levende lys – og særligt i december, når vi tænder stearinlys på både juletræet, juledekorationerne og adventskransen. Desværre er det også her, at antallet af brand i private hjem er på sit højeste på grund af uforsigtighed med levende lys.

Det er derfor vigtigt, at du altid har styr på dine stearinlys og ikke forlader dem uden opsyn på noget tidspunkt. Det er nemt at få tændt for kalenderlyset og gå i køkkenet for at få styr på aftensmåltidet – og her kan det nemt gå grueligt galt.

I denne guide får du 5 råd til, hvordan du håndterer levende lys og hvad du skal være opmærksomhed på, når du tænder for juletræet, juledekorationen eller bare helt almindelige stearinlys.

5 råd til levende julelys

Gode råd kan til tider være dyre, men heldigvis er vores råd til håndtering af levende lys helt gratis. Vi vil primært tage udgangspunkt i 5 råd til brug af lys fra Danske Beredskaber, som er en sammenslutning af alle kommunale beredskabsenheder i landet.

  1. Lad aldrig levende lys stå tændt uden opsyn.
  2. Når du laver din juledekoration, så placér stearinlysene med god afstand mellem hinanden og i holdere, som adskiller lyset fra pynten. Hold altid sikker afstand imellem levende lys, pynt og gran. Du kan evt. brandimprægnere dine juledekorationer.
  3. Lav en regel om, at den, der tænder for levende lys, også skal huske at slukke det igen.
  4. Hav altid vand parat i nærheden eller stil en ekstra kande vand på bordet, hvis der skulle opstå brand. En vandforstøver kan faktisk også være udmærket som slutningsmiddel ved mindre juledekorationer – dog er det ikke lige så effektivt som en spand vand.
  5. Hvis du bruger levende lys på dit juletræ, så fyld vand i din juletræsfod. Det holder grenene friske i længere tid og mindsker risikoen for, at de tørre grangrene går i brand. Hav eventuelt en gulvspand eller balje fyldt med vand i køkkenvasken, når lysene på træet er tændt.

 

Alt i alt handler det om at være forberedt på, at ulykken skulle ske, så ilden ikke når at tage fat. Vær altid ekstra opmærksom på lysene, hvis du bruger levende lys til dekorationer og juletræet. Hvis der sker brand, så ring altid 1-1-2.

 

 

Udskift de levende lys med batterilys og LED-lys

Selvom det for mange er en tradition at have levende lys i dekorationer eller på træet, er det virkelig værd at overveje at udskifte de levende lys med batteridrevet lys. Udover at du kan mindske risikoen for brand med LED-lys, så afgiver de heller ikke sodpartikler.

Der findes mange fine batterilys og LED lys. De fleste ligner faktisk stearinlys, da de har en vippende flamme. Du kan både finde lyskæder med elektriske lys, LED stearinlys samt fyrfadslys og bloklys med vippende flamme.