Gode råd til din udendørs julebelysning

Forvandl din have til et lysende winter wonderland

FAQ - Ofte stillede spørgsmål til julebelysning

 

Allerede inden vi har ramt december, har mange husstande pyntet deres haver, terrasser og altaner med alverdens stemningsfyldt og hyggeligt udendørs julebelysning. Her bliver der skabt små lysuniverser bl.a. ved brug af lyskæder, diodetræer, figurer og istapper.

Det er dog ikke bare at smide den første og bedste lyskæde på din hæk. Der er flere elementer, du kan være opmærksom på, hvis du gerne vil finde udendørs julebelysning. I denne guide giver vi dig gode råd til din julebelysning.

Køb julelys, der er beregnet til at være udenfor

Dette giver selvfølgelig sig selv, men der er desværre mange, der ikke er opmærksomme på dette. Fugt kan nemlig trænge ind i installationer, hvis der anvendes julelys til indendørs brug, og det sker også, selvom det ikke regner direkte på lyskæden.

Husk derfor altid at læse på emballagen, hvor lyset kan benyttes, før du sætter det op udenfor. Der står altid på emballagen, om det kan benyttes indenfor eller udenfor. Kig efter koden IP44, da det er disse typer produkter, som kan anvendes udenfor eller i vådrum.

 

Brug gerne julebelysning med LED-lys

Julelys kan være en kostbar post på elregningen. Ifølge Energistyrelsen kan du med fordel vælge at investere i julebelysning med LED lys. Tænd gerne lyskæden, inden du køber, så du kan se farven og lysstyrken.

Mange lyskæder kommer med en timer, så du kan justere, hvornår julelysene skal være tændt. Du kan f.eks. indstille lyset til, at det kun skal være tændt i de mørke aftentimer, så de ikke lyser hele dagen og natten.

 

 

Få udendørs julelys, der er CE-mærkede

Der er ikke mange, der tænker over, hvorvidt deres lys er CE-mærkede. Det kan have stor betydning for, hvorvidt produktet er sikkert at anvende. Hvis et produkt har en CE-mærkning, betyder det, at det lever op til de EU-krav, som er stillet til det pågældende produkt.

Det betyder dog ikke, at lyskæden er produceret i EU, men blot at det lever op til kravene for fri bevægelighed på det europæiske marked. Du kan læse mere om CE-mærkning på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

 

Træk aldrig forlængerledningen mellem karme, døre og vinduer

Det kan måske være fristende at gøre – og især hvis du skal bruge de ekstra meter et særligt sted for at få den perfekte lysopsætning. Dog er det langt fra en god idé eller særligt optimalt.

Ledningen kan nemlig let komme i klemme og dermed gå i stykker, så de strømførende dele bliver blotlagte. Dette kan i værste tilfælde give stød samt forårsage kortslutning eller brand, og det er også ulovligt. Du kan derfor gøre følgende:

  • Brug de stikkontakter, du har rundt om boligen.
  • Benyt samlemuffer, ledninger og kabler, der er beregnet til udendørs brug.
  • Hvis du ønsker en udendørs stikdåse, skal denne installeres af en autoriseret installatør.

 

Selve lyskædens ledning kan du godt klemme i mellem døre, karme og vinduer, da de er væsentlig tyndere, så de går ikke lige så nemt i stykker. Hvis du er træt af bøvlet med ledninger, kan du med fordel vælge batteridrevet julelys.

 

 

Tænk over lyskædens placering

Selvfølgelig skal dit udendørs lys være perfekt – og det er uanset, om du vælger, om dit julelys skal bestå af store og nøje gennemtænkte universer eller blot skal fremhæve enkelte og udvalgte træer, hække, buske eller boligens arkitektoniske detaljer som taget eller terrassen.

Du skal dog alligevel tænke over de lyselementernes placeringer, så de ikke er til gene for naboerne og lyser ind i deres stue eller soveværelse. Hvis du har gang i det store lysshow med blinkende lyskæder og farveskifte, kan dette være meget generende.

Her kan det være godt at investere i et udendørs tænd-sluk ur, hvis det ikke allerede findes i dine lyskæder. Så kan julelysene blinke hele aftenen og slukke ved sovetid, så ingen får forstyrret deres nattesøvn.

 

 

Find smuk udendørs julebelysning på Bilka.dk

Med vores gode råd til din udendørs julebelysning kan du finde de julelys, der skaber den helt perfekte julestemning og atmosfære ved din bolig. Udforsk vores udvalg af forskellig julebelysning og sæt lys på tilværelsen i december.