Udendørs julebelysning – hvad skal du være opmærksom på?

Forvandl din have til et lysende winter wonderland på sikkert og økonomisk vis

Allerede inden vi har ramt december, har mange husstande pyntet deres haver, terrasser og altaner med alverdens stemningsfyldt og hyggeligt udendørs julebelysning. Her bliver der skabt små lysuniverser ved brug af diverse lyskæder, diodetræer, figurer, istapper samt mange andre lysinstallationer.

Dog kan brugen af de udendørs julelys hurtigt blive en dyr, farlig og ressourcekrævende oplevelse, hvis du bare smider den første og bedste lyskæde på din hæk. Der er derfor flere elementer, du skal være opmærksom på, så du er sikker på, at din belysning udenfor er økonomisk, sikkert og miljøvenligt.

I guiden her vil vi komme ind på, hvad du skal være opmærksom på indenfor udendørs julebelysning, så de både er lovlige og billige i brug. Derved kan du undgå ubehagelige overraskelser.

Køb julelys, der er beregnet til at være udenfor

Dette giver selvfølgelig sig selv, men det er der desværre ikke mange, som er opmærksom på, når de køber julebelysning. Fugt har det med at trænge ind i installationer, hvis der anvendes julelys til indendørs brug, og det sker også, selvom det ikke regner direkte på lyskæden.

Husk derfor altid læse på emballagen, hvor lyset kan benyttes, før du sætter det op udenfor, der er nemlig regler omkring dette. Der står altid på emballagen, om det kan benyttes indenfor eller udenfor. Kig efter koden IP44, da det er disse typer produkter, som kan anvendes udenfor eller i vådrum.

 

Brug LED-lys for et lavere el-forbrug

Ingen ønsker en høj el-regning og slet ikke ved juletid. Her kan du vælge at investere i LED-lysbelysning for at mindske strømforbruget. LED er også en af de mere gængse varianter indenfor julebelysning, så det skulle ikke være problem at finde.

Alt efter hvad for en lyskæde du vælger, kan en LED-lyskæde holde mellem 30.000-70.000 timer. Mange lyskæder kommer også med en timer, så de kun er tændt i aftentimerne, og du kan dermed forlænge deres levetid samt mindske el-forbruget.

Få lys der er CE-mærkede

Der er ikke mange, der tænker over, hvorvidt deres lys er CE-mærkede, men det kan have stor betydning for, hvorvidt produktet er sikker at anvende. Hvis et produkt har en CE-mærkning, betyder det, at det lever op til de EU-krav, som er stillet det påkrævede produkt.

Det betyder dog ikke, at lyskæden er produceret i EU, men blot at det lever op til kravene for fri bevægelighed på det europæiske marked. Du kan læse mere om CE-mærkning på Sikkerhedsstyrelsens hjemmeside.

 

Træk aldrig forlængerledningen mellem karme, døre og vinduer

Det kan måske være fristende at gøre – og især hvis man skal bruge de ekstra meter et særligt sted for at få den perfekte lysopsætning. Dog er det langt fra en god idé eller særligt optimalt.

Ledningen kan nemlig let komme i klemme og dermed gå i stykke, så de strømførende dele bliver blotlagte. Dette kan i værste tilfælde give stød samt forårsage kortslutning eller brand. Det er forresten også ulovligt.

Brug derfor de stikkontakter, du har rundt om bolig hvis muligt, samt benyt samlemuffer, ledninger og kabler, der er beregning til udendørs brug. Hvis du ønsker en udendørs stikdåse, skal dette installeres af en autoriseret installatør.

Selve lyskædens ledning kan du godt klemme i mellem døre, karme og vinduer, da de er væsentlig tyndere og dermed mindre risiko for, at de vil gå i stykker. Du kan også droppe helt brugen af ledninger og gå med batteridrevet julelys.

 

Tænk over lyskædens placering

Selvfølgelig skal dit udendørs lyssetting være perfekt – og det er uanset, om du vælger, om dit julelys skal bestå af store og nøje gennemtænkte universer eller blot skal fremhæve enkelte og udvalgte træer, hække, buske eller boligens arkitektoniske detaljer som taget, terrassen, tagrenden osv.

Dog skal du alligevel tænke over de forskellige lyselementernes placeringer, så de netop ikke er til gene for naboerne og lyser ind i deres stue eller soveværelse. Hvis du har gang i det store lysshow med blinkende lyskæder og farveskifte, kan dette være mere irriterende og med god grund være med til at ødelægge din nabos nattesøvn.

Her kan det fx være godt at investere i et udendørs tænd-sluk ur, hvis det ikke allerede findes i dine lyskæder. Så kan julelysene blinker hele aftenen og så slukke ved sovetid, så ingen får forstyrret deres nattesøvn.

 

Udregn julebelysningens samlede el-forbrug

Og du skal gerne have påbegyndt denne udregning, inden du køber en lyskæde, så du ved, hvor mange kWH lysinstallationen bruger. Det er meget simpelt, hvordan du laver denne udregning. Du skal dividere lysets effekt i watt med 1.000 og gange det med de planlagte tændte timer.

Eksempel på udregning på et udendørs lysforbrug kunne lyde:  

(250 watt/1.000) x 6 antal tændte timer x 31 dage = 46,1 kilowatt-timer.

46,6 kilowatt-timer x 2 kr. = 93 kr. pr. måned.

Man siger, at en kilowatt-time koster ca. 2 kr., dog er der mange elementer, som har indflydelse på prisen for kWh herunder indkøbsprisen, betaling til dit netselskab, afgifter samt mange forhold.

Du skal så gange kilowatt-timer med kWh-prisen. Så vores eksempel koster ca. 93 kr. på en måned. Det behøver derfor ikke at være så besværlig at udregne det samlede el-forbrug for din julebelysning.