Halloween traditioner

Lær mere om halloween traditioner og Trick or Treat-regler

FAQ om Halloween

 

Historien om halloween

Halloween fejres den 31. oktober og er oprindeligt en religiøs tradition. Men hvad betyder halloween egentlig, og hvorfor fejrer vi den?

Man har langt tilbage været overbevist om, at de døde kunne vende tilbage på netop denne dag for at skræmme eller gøre gamle regnskaber op. Derfor stillede man mad, nødder og frugt ud til dem.

Det var den gængse opfattelse, at magi og naturkræfter er allerstærkest netop denne aften, så der ligesom var en kanal åben til det hinsides, og at der var større mulighed for at komme i kontakt med de afdøde. Derfor stiller mange også lys på kirkegårde og ved altre på denne aften. 

Det har samtidig også været en fest, som markerede overgangen mellem efterår og vinter.

 

 

Få styr på historien og traditionerne bag Halloween. Læs også de uskrevne regler bag ’Trick or Treat’-traditionen med at gå fra dør til dør og tigge slik halloween aften.

 

Trick or Treat regler

Halloween er lig med uhyggeligt udklædte børn (og nogle gange deres forældre), der går fra dør til dør og tigger slik.

Her er et par uskrevne regler, der er værd at skrive sig bag øret:

  • Halloween er den 31. oktober, og det er kun denne aften, man går fra dør til dør – ikke dagen før og ikke dagen efter.
  • Står der et græskar ved hoveddøren, er det normalt et signal om, at huset gerne vil have besøg. Er der givet fuld gas med edderkoppespind og hylende spøgelser, er du helt sikkert velkommen.
  • Bank ikke på efter kl. 21 – og bank kun en enkelt gang. Bliver der ikke åbnet, så gå videre.
  • Lær dit barn at sige tak - uanset hvad den, der åbner døren, byder på.
  • Det er som udgangspunkt slik eller andre søde sager, der bliver budt på. Man kan ikke få slikket vekslet til penge.
  • Et prinsessekostume kan også være uhyggeligt. Så du behøver ikke at klæde dit barn ud som killer clown, hvis det egentlig hellere vil være den lille havfrue. Stik en edderkop i håret på barnet på vej ud af døren. 


 

Køb Halloween pynt

Efteråret er for mange børnefamilier lig med halloween og indendørshygge. Her kan vi skære græskarhoveder, drikke varm kakao og holde halloweenfester. Vi har samlet alt, du skal bruge for at pynte op til halloween, så I er klar til gys og gru d. 31. oktober!

Samhain og allehelgensaften

Halloween-skikkene kan spores tilbage til et gammelt europæisk folkeslag, der hed kelterne. De holdt nytårsaften på denne dag, som de kaldte "samhain" og fejrede det med stor fest, hvor man ærede de døde og fejrede høsten.

Der blev tændt bål for at udrense det gamle og give plads til genfødsel og frugtbarhed. Senere tog de skikken med sig til Amerika som pilgrimme.

Den katolske kirke havde en helgenfejring, allehelgen, hvor man mindedes alle kirkens helgener. Da den katolske kirke flyttede dagen for allehelgensfejringen til den 1. november, blev allehelgensaften placeret på samme dag som samhain. Allehelgensaften den 31. oktober fik navnet All Hallows Eve, hvilket senere er blevet til halloween.  

Guide til græskarudskæring

Følger I traditionen om at skære græskar til halloween? Vi har samlet tips og tricks til, hvordan du kan skære sjove eller uhyggelige græskarhoveder ud. Du kan downloade skabeloner til græskarudskæring som du kan bruge til inspiration eller som du kan bruge til at skære dit græskarhoved ud.

Lys til spøgelser og ånder

De lysende græskarhoveder og lys i det hele taget blev brugt til at holde spøgelserne og ånderne væk. Oprindeligt var det roer, der blev brugt som lamper, men heldigvis er græskarret noget nemmere at skære i.

Halloween er kæmpestor i USA og overgås som højtid kun af julen. Her har de fejret den de sidste 150 år.  De amerikanske butikker bugner af pynt, kunstige gravstene med lyd, kunstigt spindelvæv i metervarer og orange slik i kæmpestore kasser. 

Børnene går rundt fra hus til hus på Trick or Treat. Nogle gange går voksne med, hvis børnene ikke er store nok til at gå rundt selv. De voksne er også udklædt, og der er gjort meget ud af pynten i og omkring huset. Man modtager naturligvis sine Trick or Treat gæster i fuld udklædning med masser af slik at dele ud af. 

I Danmark er halloween fænomenet relativt nyt, men det er til gengæld vokset eksplosivt i popularitet år for år siden slut 1990’erne.

Populære kategorier

Halloweenfest

Få inspiration til halloweenfesten med vores guides til fx græskarudskæring, DIY halloween pynt og halloween opskrifter. Idéerne gør det nemmere for dig at planlægge den store halloweenfest, så du kan komme i gang med at forberede dig til festen.