Græskar udskæring

Få idéer og skabeloner til udskæring af græskarhoveder

Der er stadig mange danskere, der ikke har taget halloween traditionen til sig - og som formentlig aldrig kommer til det. Men flere og flere har taget en lille del af den til sig - nemlig halloween græskar.

De grinende halloween græskar skaber hygge med deres varme lys i det mørke efterår. Stil et græskar med lys i udenfor døren, og byd gæsterne velkommen - almindelige gæster såvel som børn på trick-or-treat.

 

Hvordan skærer man et græskarhoved?

Først skal du finde ud af, hvordan dit græskar skal se ud. Skal der være et motiv på det, en tegning, et ansigt eller en udskæring? Mulighederne er mange, og det er kun din fantasi, der sætter grænserne.

Motivet er som oftest et halvuhyggeligt ansigt, men der er også eksempler på knap så tandløse og dramatiske udskæringer. Hvis du mangler idéer, kan du her på siden finde masser af inspiration i vores gratis skabeloner. Når du har styr på motivet, er det tid til udhulingen. 

Sådan laver du en græskarlygte

  1. Stil græskarret på nogle aviser.

  2. Tegn omrids af låget på toppen af græskarret med en tusch og skær det ud med en skarp kniv. Hullet skal være så stort, at du kan tage al indmaden ud med hånden og en ske.

  3. Skær frugtkød og kerner fri og skrab det ud med skeen. Skrab græskarrets indvendige side med skeen indtil den er jævn. Bunden skal være flad indvendig, så fyrfadslysene kan stå lige.

  4. Tegn græskarmandens øjne, næse og mund op med tuschen. Du kan med fordel bruge en af skabelonerne nedenfor. Skær herefter forsigtigt langs stregerne.

  5. Sæt et fyrfadslys i bunden af græskarret og læg 'låget' på igen. Du kan også putte en lyskæde i, så kan græskarret lyse hele tiden og mugner ikke så hurtigt.

Det kan være rimelig fedtet og besværligt at skære et græskar ud, og derfor svært at holde og styre kniven. Det bør derfor altid kun være voksne, der fører kniven. Børnene kan til gengæld tegne øjne, næse og mund, og hjælpe med at skrabe indmaden ud af græskaret.

NB! Græskar indeholder en del naturligt sukker, og derfor kan der komme små bananfluer omkring græskarhovedet. Det vil derfor være fordelagtigt, at opbevare lygten udendørs.

 

Idéer og skabeloner til græskarhoveder

Nedenfor finder du vores forskellige skabeloner til græskar udskæring. Vælg mellem forskellige sværhedsgrader, så alle i familien kan være med.

Med vores store udvalg af uhyggelige græskar ansigter og flagermus, kan du helt selv bestemme hvor uhyggeligt dit græskar skal være. Du kan også blot finde inspiration i vores mønstre og i stedet skabe dine egne designs.

 

Tips til græskar udskæring

Når du skærer ud, skal du sørge for at lave en stor top, så den ikke falder ned i græskarret. Det er en fordel at lave en takket top, hvor du tydeligt kan kende forskel på takkerne, så du ved, hvordan den skal sidde. Når græskarret begynder at blive lidt råddent, udvider det sig, og så falder hatten nemlig ned i selve græskarret. 

Hvis du pensler græskarhovedet indvendigt med atamon, når du er færdig med din udskæring, bør det kunne holde sig længere. Men det har også meget at sige, om det står varmt eller koldt, så medmindre du har taget det indenfor, bør Moder Natur jo automatisk holde det relativt koldt, når vi er i Danmark i slutningen af oktober.

Bor hullerne i græskarret

I stedet for at skære græskarhovedet ud kan du nemt og hurtigt bore huller i græskarret. Det giver et anderledes, men ikke mindre dekorativt udtryk.

Pynt med uhyggelige græskar

Pynt op med græskar i forskellige størrelser og farver både ved hoveddøren og i vinduerne. Skal det være ekstra uhyggeligt, kan du komme spindelvæv og kæmpe-edderkopper på græskarrene.

Lav en lækker snack af græskarkernerne

Mange smider græskarkernerne i skraldespanden efter de har udhulet græskaret. Men det er der ingen grund til – de bliver nemlig hurtigt til en lækker snack:

  1. Fjern så meget græskarkød som muligt fra kernerne

  2. Spred kernerne ud i en bradepande med bagepapir, vend dem med fint salt.

  3. Sæt dem ind i en 250 grader varm ovn (gerne varmluft) indtil de er lysebrune. Det tager cirka 20 minutter.

Spis dem med det samme eller put dem i en lufttæt beholder når de er kølet af.

Mere halloweeninspiration

Få inspiration til din halloweenfest og bliv klar til at holde et brag af en fest! Det er altid sjovt at pynte op til festligheder i hjemmet, og med vores inspiration til halloweenfesten bliver du klædt godt på til at holde halloweenfest!