Spillekonsoller for dummies – hvilken konsol skal du købe?

Få en introduktion til de forskellige spillekonsoller på markedet og skab dig et overblik her

Er du på udkig efter en konsol? Måske aner du ikke helt, hvad en konsol er? Frygt ej, her hos Bilka.dk har vi den perfekte guide til dig! Gaming-verdenen kan være svær at blive klog på, specielt for en rigtig nybegynder, idet feltet konstant er under udvikling. Ikke nok med at der uafbrudt udkommer nye spil og udvikles nyere og bedre tilbehør til konsollerne, så bliver spillekonsollerne også selv opdateret med den nyeste og hurtigste teknologi.

Hvor du førhen blot kunne spille på konsollerne, kan du i dag – på de fleste – også tilgå internettet og dermed benytte konsollen til meget mere end gaming. Med forbindelse til et Wi-Fi kan du via en konsol bl.a.:

  • søge på nettet

  • tilgå diverse streamingtjenester – f.eks. YouTube, Netflix og Spotify

  • få forbindelse til folk fra hele verdenen.

Funktionen med at tilgå internettet har også udvidet gaming-oplevelsen enormt. Hvor man tidligere skulle være fysisk sammen for at kunne spille med hinanden, kan man i dag gøre det fra hver sit hjem – altså online.

Hvad er en konsol?

En konsol – også kaldet en spillekonsol – er en maskine, som er udviklet til at spille spil på. De klassiske konsoller er stationære, altså en maskine som tilsluttes en skærm (et fjernsyn), hvorefter spillet primært foregår stillesiddende. Helt simpelt fungerer spillet ved at du via en håndholdt controller bestemmer dit input – lidt ligesom ved brugen af musen og tastaturet ved en computer.

Tilsvarende findes håndholdte konsoller, hvor konsollen har sin egen indbyggede skærm og knapper. Konsollen fungerer altså som sin egen controller du kan tage med på farten – a la den klassiske Game Boy. Selvom de kan virke indviklede, er konsoller faktisk utroligt brugervenlige – børn og voksne i alle aldre kan være med.

Afhængigt af det pågældende spil, kan du vælge at spille alene (singleplayer) eller spille med andre (multiplayer). Ved multiplayerspil skal du dog overveje behovet for flere controllere, da der som oftest kun medfølger en til selve konsollen. Med en internetforbindelse kan spillekonsollerne opnå nye højder inden for multiplayerspil – du kan nemt spille online med dine venner, men også med folk fra resten af verdenen.

Den ikoniske PlayStation: PS4 & PS5

PlayStation – ofte forkortet til PS – er en klassisk stationær spillekonsol produceret og ejet af Sony Interactive Entertainment. Efter nogle år på markedet bliver PlayStation’en typisk, grundet den teknologiske udvikling, opdateret til en ny model, som så mange andre konsoller.

Senest har Sony udgivet den ikoniske PlayStation 5 (PS5), hvortil de også har lanceret forskelligt tilbehør i form af bl.a. headsets og kameraer. Med selve PS5’en medfølger deres DualSense-controller – en controller som fysisk reagerer på dine handlinger i spillene. Med vibrationer kan den simulere følelsen af alt lige fra omgivelserne til affyringen af forskellige våben.

Som den første PlayStation er PS5’en bagudkompatibel, hvilket betyder at konsollen understøtter de fleste PlayStation 4 (PS4) spil – altså kan du spille de ”gamle” spil på den nye model. Med et udvalg på +80 spil til PS4’eren, samt et udvalg på +30 spil til PS5’en, tilbyder Bilka.dk derfor et stort spilbibliotek til dig og den nye PS5.

En PlayStation 5 spillekonsol
En Xbox Series X spillekonsol

Den kraftfulde Xbox: Series X og Series S

Xbox, også en klassiker blandt stationære spillekonsoller, er produceret og ejet af Microsoft. Xbox’en bliver også løbende opdateret, hvor Microsoft senest har udgivet konsollen Xbox Series X – den mest kraftfulde konsol på markedet. Series X’en er også bagudkompatibel, men understøtter spil fra adskillige af dens forgængere. Du kan spille næsten alle Xbox One titler på konsollen, men også mange Xbox 360 spil, samt en del af de originale Xbox spil, fungerer på den.

Sideløbende med Series X’en har Microsoft udgivet modellen Xbox Series S – en konsol uden et diskdrev, som tilbyder et billigere alternativ til den kraftfulde X’er. Det udeladte diskdrev gør Series S’en til en af de første fuldstændig digitale konsoller – altså fungerer konsollen således, at du ikke køber spillene fysisk, men udelukkende online over Xbox’s egen online spilbutik, Microsoft Store.

Populære spil til Xbox

Den håndholdte Nintendo Switch

Modsat de klassiske spillekonsoller findes Nintendos nyeste udspil: Nintendo Switch. Switch’en er som udgangspunkt en håndholdt konsol, men tilbyder også en stationær spilleoplevelse – en blanding af sine forgængere: Nintendo DS og Wii.

Med sin egen skærm og aftagelige stik (Joy-Con controllere) kan konsollen både benyttes på tv’et derhjemme og tages med på farten - det oplagte valg som underholdning for de yngste. Konsollen har også en tredje funktion: ’tabletop mode’, hvilket betyder at skærmen kan placeres på et bord og spilles på – og altså fungere som konsol og skærm i ét.

Med de aftagelige stik kan spillet blive mere aktivt end ved de traditionelle konsoller – de har nemlig motion control, hvilket betyder at controllerne kan følge dine fysiske bevægelser. Her kan du nemt få lidt sved på panden med spil som Ring Fit Adventure, Just Dance eller Mario Kart Live Home Circuit.

Du kan finde populære spil til Nintendo Switch her.

En Nintendo Switch i håndholdt tilstand

Hvilken konsol skal jeg vælge?

For en nybegynder - eller som forældre - kan det være svært at finde rundt i det store gaming-univers. Specielt valget af konsol kan virke uoverskueligt, hvis ikke man har forstand på det. Foruden Nintendo Switch’en som et oplagt valg for de yngste, er valget meget en smagssag og noget, som er op til den enkelte.

For at hjælpe dig lidt på vej, har vi samlet nogle vigtige overvejelser i valget af konsol, som alle udspringer af spørgsmålet: Hvad skal konsollen bruges til?

  1. Vil du spille et specifikt spil? → Nogle gange udgives et spil eksklusivt til den ene konsol, hvorfor det er utroligt vigtigt at undersøge, om dette gør sig gældende for dit spil, for så skal du jo vælge den specifikke konsol.

  2. Vil du spille online med dine venner? → Ved nogle spil er det ikke muligt at spille på tværs af konsollerne, så hvis du vil spille med dine venner, kan det være nødvendigt at have den samme slags konsol – så tjek med vennerne, hvilken konsol du skal vælge.

  3. Vil du spille på dit ”gamle” TV? → Hvis du har et lidt ældre fjernsyn derhjemme, kan det være klogt at undersøge, hvorvidt konsollerne kan fungere på det. Det kan blive meget teknisk, men idet spillekonsollerne er så kraftige, som de er i dag, er det vigtigt at tage højde for dette for at sikre den mest optimale spilleoplevelse.

Find din næste spillekonsol hos Bilka.dk

Hos Bilka.dk har vi et stort udvalg af spillekonsoller, samt spil og tilbehør hertil, og det kan nemt virke uoverskueligt, men vi håber denne guide har været behjælpelig i din søgen efter nutidens konsoller. Har du yderligere spørgsmål er du altid velkommen til at kontakte kundeservice eller besøge os i en af vores butikker - her kan du se og prøve konsollerne før du træffer en beslutning.

Vores sortiment indenfor gaming