Valg og placering af varmepumpe

Få varmepumpeekspertens råd til valg og placering af varmepumpe her

FAQ om valg og placering af varmepumpe

 

Varmepumpespecialist Henrik Amby rådgiver om valg af den rette varmepumpe og forklarer, hvordan du vælger den bedst egnede placering.

 

Vi har inddelt videoen i afsnit ud fra hvilket emne, der bliver gennemgået:

0.00 - Introduktion
0.05 - Karakteristika og fordele ved en varmepumpe.
0.15 - Viden om, hvornår en varmepumpe er effektiv.
1.13 - Viden om, hvor stor varmepumpen bør være.
1.40 - Gode råd om placeringen af varmepumpen.

Nedenfor gennemgår vi nogle af de vigtigste punkter, Henrik Amby nævner i videoen.

 

Fordele ved en varmepumpe

Fordelen ved varmepumpen er, at den udnytter den gratis energi, der kommer fra luften eller jorden til at lave varme i dit hjem. Ifølge Energistyrelsen er varmepumper en af de mest effektive opvarmningsformer, du kan opvarme dit hus med.   

 

To faktorer, der viser om en varmpumpe er effektiv

Der er to faktorer, der viser, om en varmepumpe er effektiv. Du kan læse mere om de to faktorer nedenfor.

1. SEER faktoren for køling

SEER faktoren beskriver, hvor effektivt varmepumpen udnytter energien til køling set over et helt år. Jo højere SEER-værdi, jo mere effektiv er varmepumpen til at køle set i forhold til el-forbruget.

2. SCOP faktoren for opvarmning

SCOP faktoren beskriver, hvor meget varme du får ud af én anvendt kWh el, så en varmpeumpe med en SCOP-værdi på 5 giver 5 kWh varme, for hver 1 kWh el, der anvendes. Som med SEER-værdien gælder det, at jo højere SCOP-værdi, jo mere effektiv er varmepumpen.

 

Faktorer, der spiller ind, når du skal vælg en varmepumpe

Nedenstående faktorer med flere spiller ind, når du skal kigge efter en varmepumpe.

  • Hvor stort et område skal opvarmes?
  • Er det et åbent eller lukket rum?
  • Hvornår er huset bygget?
  • Er huset isoleret?
  • Hvad er varmetabet?

Se flere tips til at vælge den helt rigtige varmepumpe til dit behov her. 

 

Hvor skal varmepumpen placeres? 

En varmepumpe består af en indedel og en udedel. Det er vigtigt, at varmepumpens indedel placeres et sted, hvor den kan fordele varmen, dér hvor den skal bruges. Har du et stort, åbent rum centralt i huset, vil det typisk være oplagt. Dog skal du være opmærksom på følgende, når du vælger placering af varmepumpens indedel:

  • En varmepumpe kan godt larme lidt, så tænk over, at det potentielt kan genere, hvis den hænges lige over en sofa, seng eller andet. Desuden kan det også føles ubehageligt, at få blæst luften lige ned i hovedet. 
  • Det er oplagt med en placering på en ydervæg, så den kan forbindes til udedelen med mindst mulig rørføring. 

I forhold til placering af udedelen, er det vigtigt, at du bl.a. forholder dig til støjen:

  • En varmepumpe kan potentielt forstyrre naboer, hvis den placeres for tæt på skel. Den udendørs ventilator eller kompressor, der findes på luft/vand- eller luft/luft-varmepumper, kan støje en del. Det er derfor en god idé at tjekke Energistyrelsens Støjberegner.
  • Derudover bør den hænges op/sættes på stativ over jorden, så den ikke skades af kondensvand eller fugt fra jorden. 

Du bør gøre dig grundige overvejelser omkring placeringen for at få at den bedste effekt ud af din varmepumpe - og for at undgå nabo strid, for den sags skyld. 

Selve monteringen skal du dog ikke bekymre dig om. Det er lovpligtigt, at varmepumper opsættes af et firma eller en montør, der er KMO eller certificeret kølemontør. Dette tilkøbes nemt i check out flowet, når du køber din  varmepumpe her på Bilka.dk. Læs mere i vores guide om montering og levering af varmepumpe.

 

Varmepumper, tilbehør og montering

Ønsker du at supplere din varmekilde i dit hjem med en varmepumpe, eller mangler du tilbehør til din varmepumpe? Du finder alt sammen i vores udvalg her.

Spar på strømmen i din bolig

Der er mange måder, du kan forsøge at minimere dit strømforbrug på. Hvis du gerne vil mindske dit elforbrug, har vi lavet en guide til dig med 8 tips, der kan hjælpe dig med at minimere det unødvendige strømforbrug.