Sådan vælger du den rigtige varmepumpe

Tre tips til hvordan du vælger en varmepumpe til hjemmet

I forbindelse med køb af en varmepumpe, kan man hurtigt lade sig forvirre af mange nye begreber og tekniske specifikationer. Derfor har vi herunder samlet de 3 primære ting, som du i første omgang bør tage stilling til, når du skal udvælge dig en varmepumpe.

1.    Varmepumpens SCOP-værdi

 SCOP er den gennemsnitlige årlige effektivitet, som med andre ord fortæller, hvor effektiv pumpen er til at producere varme. Denne værdi beregnes ud fra, hvor mange kWh varmepumpen producerer i varme, når man betaler for 1 kWh i strøm. En god pumpe har en SCOP-værdi på over 4.

Eksempel
Panasonic NE9PKE har en SCOP værdi på 4,5. Ved denne model vil du for hver kWh du betaler i strøm, få 4,5 kWh ud i varme. Så desto højere en SCOP-værdi varmepumpen har, desto mere sparer man på varmeregningen, da kWh-prisen dermed falder.

2.    Formål

Formålet er også med til at afgøre, hvilken varmepumpe du bør investere i. Dette hænger sammen med første punkt, da det er vigtigt at overveje hvilken varmepumpe, der vil give den største besparelse. Skal varmepumpen bruges dagligt, vil det give den største besparelse at investere i en dyrere varmepumpe med en høj SCOP-værdi, da den derved vil være billigere på varmeregningen. Skal varmepumpen ikke bruges ofte, vil det kunne anbefales at investere i en mindre dyr varmepumpe.

Eksempel
Du ønsker at købe en varmepumpe til dit hus, der dagligt skal opvarme din store dagligstue. Her vil du på sigt få en større besparelse, ved at give et højere engangsbeløb for en bedre varmepumpe, med en højere SCOP-værdi. Panasonic HE9PKE har en SCOP-værdi på 4,9, og med denne varmepumpe vil du opnå den største besparelse på varmeregningen.
 

3.    Funktioner

Når du har taget stilling til formålet, kan det være en idé, at dykke ned i varmepumpens funktioner, da du hermed bedre vil kunne sammenligne pumperne efter de funktioner, som stemmer overens med dit formål.
Funktioner som frostsikring, sollyssikring, luftrensning, støjniveau, timer mv., er alle forskellige funktioner, som kan være mere eller mindre relevante i forhold til formålet. Nogle funktioner vil være energibesparende, hvilket oftest ses på de dyrere modeller. Til alle varmepumper kan der tilkøbes Air Patrol, som er fjernstyring af varmepumpen via mobiltelefonen, således at du altid, uanset hvor du befinder dig, vil kunne justere temperaturen op og ned for varmepumpen.

Eksempel
Du ønsker at købe en varmepumpe til dit sommerhus. Mitsubishi EF25VEW-E1 har en indbygget I-save funktion, der kan holde en minimumstemperatur på 10 grader. På denne måde sikrer du, at dit sommerhus altid er frostfrit.