Sådan sparer du på sommerhusvarmen med en varmepumpe

Varm sommerhuset op med en luft-til-luft varmepumpe og spar på el-regningen

Med en luft til luft-varmepumpe i sommerhuset, kan du spare masser af strøm på de dyre el-radiatorer. Det gælder både, hvis du bruger sommerhuset i vinterhalvåret, og hvis du bare vil holde det fugt- og frostfrit.

Princippet i en luft til luft-varmepumpe er simpelt. En udendørs-enhed tager luften ind, trækker energien ud af den og omdanner den til varme. Den varme luft blæses ud i stuen af indendørs-enheden som 30-50 grader varm luft.

Varmepumper er 4 gange så effektiv som en el-radiaktor

Det energimæssige regnestykke er lige så simpelt, forklarer Jan Mørch fra firmaet Scanheat, som producerer varmepumperne Andes.

"Med en el-radiator får du 1 kilowatt varme ud af 1 kilowatt strøm. Vores pumper har en udnyttelsesgrad på fire eller derover. Det betyder, at når du bruger 1 kilowatt strøm til varmepumpen, får du mindst 4 kilowatt varme ud af det," siger han. 

Det betyder altså, at varmepumpen er fire gange så effektiv som en el-radiator.

Komfortabel temperatur i hele rummet

Selvom indendørs-enheden sidder i to meters højde, sørger den for en ensartet temperatur ved gulv og loft. Der går 3-4 minutter, fra du tænder, til der kommer varme ud.

"Der sidder en ventilator, som blæser den varme luft ud med en vis styrke. Den peger skråt ned mod gulvet og cirkulerer luften rundt i hele rummet," forklarer Jan Mørch.

Det tager kun cirka et kvarter, før hele rummet har en komfortabel temperatur.

Stå op til et varmt sommerhus

Hvis du bruger sommerhuset i vinterhalvåret, kører brændeovnen sikkert på højtryk. Men de fleste kender problematikken med at stå op til et iskoldt hus, fordi den er gået ud hen over natten.

"Man kan sætte timeren, så pumpen går i gang for eksempel klokken 7.00, og så er huset dejlig lunt, når man står op en halv time senere," fortæller Jan Mørch.

Han påpeger dog, at det stadig kan være nødvendigt med radiatorer i soveværelserne, hvor varmen fra alrummet måske ikke kan nå ud.

Holder sommerhuset frostfrit i de kolde vintre

Selv hvis du ikke bruger sommerhuset udenfor sæsonen, er luft til luft-varmepumpen en god idé. Den kan nemlig sørge for at holde huset frostfrit i de kolde vintre. Samtidig er den varme luft med til at affugte huset, så du ikke lukker et fugtigt hus op, når foråret igen banker på.

"Pumpen har en 8-graders-funktion, som sørger for at holde huset frostfrit. Mange har brugt el-radiatoren til det og har fået sig en forskrækkelse over meget høje el-regninger," siger Jan Mørch.

Han gør dog opmærksom på, at hvis ude-temperaturen falder til under 15 minusgrader, bør man slukke for varmepumpen.

"Det skyldes, at virkningsgraden ved så lave temperaturer er meget dårlig, og derfor bliver varmepumpen for dyr i drift," uddyber Jan Mørch.

Varmepumpen skal monteres af en professionel

Ifølge lovgivning på området skal en varmepumpe monteres af en autoriseret kølemontør. På Bilka.dk kan du tilkøbe montage, når du køber din varmepumpe