Cognac

Leder du efter en god cognac? Den populære franske brændevin er oplagt til at krone alt fra middagen til cocktailen med. På Bilka.dk finder du en spændende samling af cognac med forskellige klassifikationer, der passer til dine præferencer for smag, aroma og prisklasse. Se vores udvalg herunder.

Hvad er cognac?

Cognac er en fransk brændevin, der er lavet på destilleret hvidvin, og som hører under brandy-typen. Cognac har sit navn fra området af samme navn i Frankrig, der ligger en smule nord for Bordeaux. Den er omfattet af en rig historie, stolte traditioner og endda en særlig lovgivning. Sukker eller svovl må eksempelvis ikke tilsættes blandingen, og så er cognac område-beskyttet, ligesom det er tilfældet med champagne.  

 

Bliv klogere på din cognacs alder og lagring

Cognac har sit eget kategoriseringssystem, som siger noget om dens kvalitet ud fra alder og lagringstype, hvilket du også tit ser hos andre typer af spiritus. Her arbejder man typisk med seks kategorier, hvoraf nogle er mere udbredte end andre: 

  • V.S. - lagret mindst to år på fad 
  • V.S.O.P - lagret mindst fire år og seks måneder på fad 
  • Napoléon - et blandingsprodukt med en brandy på minimum seks år 
  • XO - lagret mindst ti år på fad 
  • XXO - lagret mindst fjorten år på fad 
  • Hors d'âge - ekstraordinær cognac uden for skalaen i ypperste kvalitet 

 

Alderen og lagringen har stor betydning for smagen og farven på cognac. De yngre V.S. udgaver er lyse og lette, mens blandt andet V.S.O.P har en større kompleksitet og en mørkere farve.  

 

I hvilke situationer drikker du cognac?

Cognac er en populær digestif. Det betyder, at mange normalt drikker den efter et måltid som en slags afrunding på middagen. Nogle ynder også at nyde en lille cognac ved siden af kaffen, der nogle gange bliver serveret efter middagen. I alle tilfælde nydes den bedst rent og i små mængder. Her bør du naturligvis servere det i et cognacglas for at opnå den fulde aroma og smag. Dog kan du også bruge cognac i en række cocktails såsom Sidecar, Sazerac og French 75.