Brandy

Til hyggeligt selskab, kaffen, desserten, cocktails eller som afrunding på middagen. Du kan nyde brandy i mange situationer og på flere måder. Leder du efter en god brandy til anledningen, finder du på Bilka.dk en fin samling med noget for de fleste. Se vores udvalg af brandy herunder.

Hvad er brandy?

Brandy er destilleret vin, som efterfølgende er lagret og modnet på forskellig vis. Det afhænger tit af, hvilke traditioner, der er i det gældende land og område eller hos den enkelte producent. Brandy er en frugtig spiritus, der tit er baseret på druer, men det kan også være lavet på andre gærede frugter såsom æbler, abrikoser og kirsebær.  

En særlig underkategori til brandy er cognac, hvis navn er område-beskyttet (fra Cognac-området i Frankrig) og omfatter en række særlige regler for produktion og lagring. 

 

Kend din brandy

Brandy bliver som regel lagret mellem seks måneder og et år. Sammenholdt med lagringsmetode, alder, region, druer samt andre forhold kan der være stor forskel på både smag, aroma, farve og alkoholprocent. En måde, hvorpå du nemmere kan kende forskel på de forskellige typer, er at bruge følgende klassifikationssystem, der siger noget om alder og overordnet kvalitet: 

  • V.S. - lagret minimum to år på fad 
  • V.S.O.P - lagret minimum fire og et halvt år på fad 
  • Napoléon - et blandingsprodukt med lagring på mindst seks år. Minder en del om V.S.O.P 
  • XO - lagret minimum ti år på fad 
  • XXO - lagret minimum fjorten år på fad 
  • Hors d'âge - en brandy udenfor den normale skala i den fineste kvalitet 

 

Jo længere tid en brandy lagrer, desto mørkere farve og en dybere kompleksitet opnår den oftest. 

 

Hvornår og til hvad er brandy oplagt? 

Brandy er en af de mest populære digestifs verden over. Modsat aperitif er digestif en betegnelse for - oftest alkoholiske - drikke, som nydes efter et måltid i steder for før. Et lille glas brandy er for mange en perfekt måde at afrunde middagen og hjælpe fordøjelsen i gang. Mange snupper også et glas brandy til at supplere kaffen eller desserten med. Derudover kan du bruge brande i forskellige cocktails - heriblandt Sidecar og Brandy Alexander.