Havens gøremål i august - Se vores havekalender her på Bilka.dk
Havens gøremål i august - Se vores havekalender her på Bilka.dk

Haven i august

Havens gøremål i august måned

Her finder du nyttige tips til, hvad du med fordel kan ordne i haven i i sensommer-måneden august.

FAQ om haven i august

Plant stedsegrønne, beskær frugttræerne og høst frø - det er blot nogle af augusts gøremål. Nedenfor finder du nyttige tips til, hvad du med fordel kan ordne i haven i i sensommer måneden august.

 

HUSKELISTE: OVERBLIK OVER HAVEN I AUGUST 

Brug dette som en nemt overblik over, hvad der med fordel kan ordnes i haven i august måned:

  • Rucola, spinat, radiser og ræddike sås til efterårshøst
  • Læg forårsblomstrende løg eksempelvis tulipaner, påskeliljer, prydløg, krokus, vintergækker med mere
  • Stedsegrønne skal plantes, mens jorden stadig er lun
  • Omplant de forårsblomstrende stauder og plant nye
  • Rodskud fjernes på rosenbuske
  • Skær de visne blomster af sommerfuglebuske
  • Så sølvbede, så de kan høstes til efteråret
  • Husk at tage de spiseløg op, der skal gemmes og tørres
  • Tynd ud i æbler og pærer, da det tynger grenene, hvilket går ud over størrelsen
  • Gød ikke roser og staudebede efter 1. august
  • Vand krukker, køkkenhave og roser ofte
  • Når bærbuskene er høstet, skal de beskæres lige efter
  • Græsplænen skal have sidste omgang gødning
  • Beskær eventuelt kirsebær, blomme og valnød mens der stadig er blade på træet

 

Dét kan du så i august

Selvom sommeren går på hæld, er der stadig masser af muligheder for at så nye afgrøder i august, der kan give en god høst i efteråret eller foråret. Her er nogle af de bedste afgrøder, du kan så i august:

 

  1. Salat:

    • Forskellige typer salat som feldsalat, rucola og krølsalat kan sås i august. Disse sorter trives i de køligere efterårstemperaturer og kan give friske blade indtil de første frostnætter.
  2. Spinat:

    • Spinat kan sås sidst på sommeren for en efterårshøst. Denne næringsrige bladgrøntsag vokser hurtigt og kan høstes løbende gennem efteråret.
  3. Radiser:

    • Radiser er en hurtigvoksende afgrøde, der kan sås igen i august. De er klar til høst på omkring fire uger og kan give en sprød og krydret tilføjelse til salater.
  4. Kål:

    • Grøntsager som grønkål, rødkål og kinakål kan sås i august for at få en robust høst i efteråret og vinteren. Disse kåltyper kan modstå lavere temperaturer og er perfekte til vinterhøsten.
  5. Efterårsbønner:

    • Bønner som sukkerærter og almindelige bønner kan sås i august for en tidlig efterårshøst. De vokser hurtigt og kan høstes inden den første frost.
  6. Persille:

    • Persille kan sås i august og vil vokse godt indtil vinteren. Den kan også overvintre og begynde at vokse igen tidligt om foråret.
  7. Rucola:

    • Rucola er en hurtigtvoksende bladgrøntsag, der kan sås i august for en efterårshøst. Den giver en dejlig peberagtig smag til salater og sandwiches.
  8. Ræddiker:

    • Ræddiker, ligesom radiser, kan sås sent på sommeren for en hurtig høst. De er en alsidig rodfrugt, der kan bruges i salater, supper og som snacks.

 

Ved at så disse afgrøder i august, kan du forlænge din haves høstsæson og nyde friske grøntsager og krydderurter indtil de kolde måneder. Sørg for at vande jævnligt og beskytte de unge planter mod skadedyr.

 

Plant stedsegrønne planter og buske

Efteråret er plantetid, og de stedsegrønne skal plantes tidligt på efteråret. Deres rødder skal have godt fat inden frosten kommer, så de kan optage vand - også når det er frostvejr.
Når solen bager en kold vinterdag, er de stedsegrønne meget udsat for udtørring, når deres store grønne blade rammes af sol. Det kan give svidninger og brune blade, hvis de ikke kan suge vand. Det gælder for planter såsom buksbom, rhododendron, laurbærkirsebær, skimmia, lyng og nåletræer.

Giv dem en god grundvanding, når de plantes, så er de hjulpet godt på vej.

Høst frø af havens planter

I sensommeren står mange af havens stauder og sommerblomster med smukke frøstande. De er ikke bare skønne at kigge på, men også en kilde til selvforsyning af frø. Har du en yndlingsblomst i haven, er det bare om at få taget frø af den, og ofte giver én plante store mængder frø, der ellers ville være en bekostelig affære at købe sig til.

Havens krydderurter som dild, persille og koriander er også oplagte planter at høste frø fra. Frøhøst skal helst vejrmæssigt foregå i en tør periode uden for meget blæst, så de knastørre frøstande gavmildt falder ned i hånden.

Høst altid kun frø fra helt modne frøstande, da frøene ellers ikke er færdigudviklede, og ikke vil kunne spire året efter. Hav masser af skåle med ud i haven til frøhøst, og husk at notere navnet på hver enkelt plante, du høster fra. Derefter er det om at tørre frøene, hvis de alligevel skulle være fugtige og derefter opbevare dem i kaffefiltre, papirsposer, avispapir eller ligende et tørt og køligt sted. 

Beskær frugttræerne

Sommermånederne er et rigtig godt tidspunkt at beskære frugttræer såsom æble, pære, blomme og kirsebær, også selvom det betyder, at grene med endnu umodne frugter skæres væk. 

Vi beskærer primært vores frugttræer for at skabe mere lys og luft i kronen og for at holde træet i en smuk og harmonisk form. Når du beskærer om sommeren, vil træet hurtigere lukke sårene, hvilket mindsker risikoen for svampeangreb. Desuden er dannelsen af vanris mindre.   

Undgå kraftige beskæringer, der vil resultere i mange nye skud og ødelægge træets smukke facon. 

Claus Dalby videoguide - Læg blomsterløg i sensommeren eller tidlige efterår

Claus Dalby videoguide - Hvordan plantes forårsløg?

Claus Dalby videoguide - Prydløg

Claus Dalby videoguide - Anlægning af tulipanflor

Claus Dalby videoguide - Tulipaner

Claus Dalby videoguide - Narcisser

Blomsterløg og knolde

Have

Gå på opdagelse i Bilkas online have univers og find en masse haveinspiration, haveindretning, planter og frø, havemaskiner og havemøbler, så du kan få lige præcis den have, som du går og drømmer om.