Krebsegilde
Hvornår er der krebsegilde og hvad spiser man?
FAQ om krebsegilde
Hold krebsegilde som i Sverige
Krebsegildet er en af Sveriges ældste madtraditioner, men du kan sagtens stable et af slagsen på benene derhjemme.
Det skal du bruge til et krebsegilde:
- Krebs, krebs og masser af krebs! Kog en ordentlig omgang krebs og stil rigeligt med snaps på bordet. Hver gæst spiser cirka 10 til 20 krebs (alt afhængig af tilbehøret)
- Snaps! Skal det gå rigtigt til, skal der drikkes en snaps for hver klo, man spiser. Det er måske lige i overkanten.. Men sørg i hvert fald for, at der er snaps.
- Når det kommer til pynt, skal den ikke have for lidt med guirlander, serpentiner og kulørte lamper - Og tradtitionen tro sjak der også være en papirhat til hver gæst!
- I forhold til pynt og borddækning: Krebsene spises med fingrene, så det kan være en god idé med en skylleskål til hver gæst. Herudover kan hagesmække - ja, den er god nok - være en god idé. Det er ikke ofte, at et helt hold voksne ses i hagesmække, men alle de krebs kan grisse gevaldigt - særligt hvis der drikkes snaps til!
- Svenske drikkeviser! Svenske drikkeviser er en sjov og vigtig tradition til et krebsegilde, og det er helt sikkert med til at løfte stemningen yderligere. Søg efter eventuelt efter 'kräftskiva visor' på Google - eller gå med klassikeren 'Helan går'.
Hvordan tilbereder jeg krebs til krebsegilde?
Til et krebsegilde er der tradition for, at krebsene spises kolde. Og det er jo faktisk alletiders for værten, for så kan de tilberedes inden gæsterne kommer.
Krebsene skal faktisk blot koges, så det vigtigste du skal bruge er en masse krebs og en stor gryde. Regn med cirka 10 krebs pr. person, men antallet pr. person kommer naturligvis an på, hvad du ellers serverer. Helt klassisk serveres der knækbrød og ost til, men mange laver også et par svenske ostetærter og/eller en grøn salat samt lyst brød og mayonnaise, så der er lidt andet at fylde maverne med.
Sæt en stor gyde med vand i kog og tilsæt salt, sukker, krondild og lidt peberkorn - eventuelt lidt citron. TIlsæt herefter krebsene og kog dem i 5-10 minutter. Herefter lader mange dem nedkæle/trække i kogevandet, så de trækker så meget smag som muligt.
Handl ind online eller bestil Mad ud af huset
Mad og drikke til din festKøb pynt til festen
Pynt og festartikler