Sådan håndterer du en vandskade

Tips og tricks til hvordan du håndterer en vandskade i hjemmet

Der kan være forskellige årsager til en vandskade. Der kan være tale om en opvaskemaskine, der pludselig er utæt og resulterer i et oversvømmet køkken. Det kan også være overboen, der har glemt, at han er ved at fylde badekarret. Et akvarie der går i stykker. Et vandrør der er utæt. Der kunne nævnes endnu flere eksempler. Fælles for vandskader er dog, at man pludseligt bliver overrasket af store mængder vand.

Fjern vandet

Hvad enten man bliver ramt af vandskade i lejlighed eller hus, er det vigtigt at stoppe kilden til vandskaden med det samme. Derefter skal man fjerne vandet hurtigst muligt, og tørre af så vidt muligt. Det gælder om at indskrænke vandskadens omfang så meget som muligt.

Affugt efter vandskaden

Det næste trin er at få affugtet. Det gælder om at undgå, at der er grobund for skimmelsvamp. Du kan altid få dig et hygrometer, så du kan måle, hvor meget fugt der er efter vandskaden. Med en affugter fra Wood’s kan du i princippet gøre det samme. Den stopper ikke med at affugte, før den kommer under det ønskede luftfugtniveau, som du har indstillet den til.

Hvilken affugter skal du vælge efter en vandskade?

Hvilken affugter du skal vælge afhænger af, hvor stort et område det drejer sig om. Alle Wood’s affugtere har specificeret, hvor stort et areal de kan klare, og hvor mange liter de kan affugte per døgn.
Affugtere fra Wood’s har indbygget vandbeholder. Men i forbindelse med en vandskade, kan man med fordel benytte sig af den tilhørende vandslange. Vandslangen kan tilsluttes til affugteren, for derefter at aflede vandet til et afløb.

I tilfælde af at der er tale om et isoleret rum, hvor vandskaden er opstået, og der er fjernet vand, så kig på hvor stort et areal, der er tale om. Her er forskellige maskiner fra Wood’s som vi kan anbefale i tilfælde af vandskade, og hvad de har af kapacitet.

 

Wood’s MRD-17 til mindre vandskader med begrænset omfang - f.eks. en utæt opvaskemaskine

Dette er en kraftig affugter selvom den ikke er særlig omfangsrig at se på. Modellen har en affugterkapaciteten på hele 18 liter per døgn, og har et digitalt kontrolpanel.

 

Wood’s DS40FS og ED50F til større opgaver - f.eks. et utæt vandrør eller overløbet badekar

Disse affugter har ekstra stor kapacitet og er beregnet til at håndtere store områder – eller store opgaver.

 

ED50F er kåret som bedst i test – som den mest energieffektive affugter der nogensinde er testet

Testen er foretaget af Hus- og havemagasinet VoresVilla i samarbejde med SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Den affugter mere end 20 liter per døgn.

 

Større vandskader

Større vandskader, hvor der er tale om decideret oversvømmelse af f.eks. kælder, kræver professionel håndtering og professionelle maskiner som f.eks. Wood's WCD serie.