Sådan håndterer du en vandskade

Vandskade - Hvad gør du? Få tips og tricks her

FAQ om vandskader

 

Der kan være forskellige årsager til en vandskade. Det kan være en opvaskemaskine, der pludselig er utæt og resulterer i et oversvømmet køkken. Det kan også være overboen, der har glemt, at han er ved at fylde badekarret. Et akvarie der går i stykker. Et vandrør der er utæt. Der kunne nævnes endnu flere eksempler. Fælles for vandskader er dog, at man pludseligt bliver overrasket af store mængder vand. Hvad gør du? Læs vores guide her. 

 

  1. Stop kilden og fjern vandet: Hvad enten man bliver ramt af vandskade i lejlighed eller hus, er det vigtigt at stoppe kilden til vandskaden med det samme. Derefter skal man fjerne vandet hurtigst muligt, og tørre af så vidt muligt. Det gælder om at indskrænke vandskadens omfang så meget som muligt. Vær opmærksom på, hvor vandet kommer fra. Hvis det er fra kloakken skal du tænke over bakterierne ift. aftørring. Ved store mængder vand bør du overveje hurtigst muligt at få fat i et professionelt firma og en vandstøvsuger. 

  2. Affugt efter vandskaden: Det næste trin er at få affugtet. Det gælder om at undgå, at der er grobund for skimmelsvamp. Med et hygrometer, kan du måle, hvor meget fugt der er efter vandskaden. Mange affugtere i dag kan dog også indstilles til at affugte, indtil det ønskede luftfugt-niveau er opnået - så ved du, at fugtniveauet er for højt, så længe affugteren kører.

  3. Få overblik over skaderne: Er møbler eller andet inventar blevet ædelagt? Dan dig et overblik over skadens omfang, både i forhold til selve bygningen samt inventar. Se, hvad du kan redde af møbler og lignende. 

  4. Kontakt dit forsikringsselskab:  Kontakt dit forsikringsselskab, såfremt der er tale om en alvorlig vandskade. Hvis de dækker typen af skade, kan de være behjælpelige med den videre proces for udbedring af skader. 

  5. Grundig rengøring: Alt afhængigt af, hvilket vand der er tale om, kan det være relativt bakteriefyldt. Uanset hvad er det afgørende, at du får gjort grundigt rent bagefter. 

  6. Luft ud: Sørg for god udluftning og tjek vores guide med tips til et godt indeklima.

 

Hvilken affugter skal du vælge efter en vandskade?

Hvilken affugter du skal vælge afhænger af, hvor stort et område det drejer sig om. Under produktbeskrivelserne på hver enkelt affugter, er det specificeret, hvor stort et areal de kan klare, og hvor mange liter de kan affugte per døgn.

De fleste affugtere indbygget vandbeholder. Men i forbindelse med en vandskade, kan man med fordel benytte sig af en tilhørende vandslange. Vandslangen kan oftest tilsluttes til affugteren, for derefter at aflede vandet til et afløb. Tjek under specifikationerne, om affugteren kan anvendes med slange.

 

Større vandskade?

Større vandskader, hvor der er tale om decideret oversvømmelse af f.eks. kælder, kræver sandsynligvis professionel håndtering og professionelle maskiner. 

 

Alt til indeklimaet

Gå på opdagelse i vores sortiment af produkter til at forbedre dit indeklima. Her på siden kan du bl.a. finde affugtere og meget andet til hjemmet.