Tips til et godt indeklima

Det kan du gøre for af få et bedre indeklima

FAQ om indeklima

 

Hvad påvirker dit indeklima? 

I en travl hverdag er det ikke altid, at vi skænker det en tanke, men der er mange faktorer, der påvirker vores indeklima i en negativ retning. Nogle af de faktorer, der spiller ind, er:

 1. Fugt i boligen – fra bad, madlavning og fra alle hjemmets beboere

 2. Stoffer som bliver afgivet fra vores kæledyr

 3. Forurening fra luften uden for boligen - fra f.eks. biler

 4. Rygning og os fra f.eks. brændeovnen

 5. Stoffer fra hjemmets byggematerialer

 6. Forurening fra grunden under boligen

 7. Kemi fra elektronik, legetøj, rengøringsmidler og møbler

Et fugtigt miljø kan være grobund for skimmelsvamp eller fremprovokere anfald hos personer med astma. Hænger du f.eks. vasketøj op indenfor, er det særligt vigtigt at have fokus på fugten. Derfor er det også én af Sundhedsstyrelsens anbefalinger, at du ikke bør tørre tøj indendørs. Derudover bør du bruge emhætten, når du laver mad, lufte ud og lukke døren til badeværelset, når du har været i bad samt begrænse stearinlys, kvitte tobakken mm. Hold dig opdateret omkring Sundhedsstyrelsens anbefalinger her.

 

Hvad kan du gøre?

En affugter kan medvirke til et bedre indeklima. Du kan blot indstille den til at starte, når fugtigheden i hjemmet når et bestemt niveau. Man anbefaler at holde luftfugtigheden på omkring 50%. Er du i tvivl om fugtniveauet i dit indemiljø, kan du nemt måle det med et hygrometer.

Bilka.dk's affugter sortiment består af et udvalg maskiner, som passer til forskellige behov. Hvilken affugter har du brug for? Et lille badeværelse på f.eks. 3 m2 placeret centralt i en lejlighed af ældre dato, er ofte svær at lufte ud. Her kan en lille mobil affugter være en løsning. Så kan du stille den derud, når du har været i bad, og fjerne den igen, når fugtniveauet er på plads. Affugteren sørger for at dit lille hyggelige badeværelse hurtigt bliver tørt igen - også håndklæderne.

Der er også andre ting, som du selv kan gøre derhjemme, der har positiv indflydelse på på indeklimaet. Se 5 simple råd nedenfor. 

 

5 simple råd til et sundere indeklima

Vi ønsker alle et sundt indeklima i vores hjem. Et godt indeklima er nemlig en vigtig faktor for hele familiens trivsel og helbred. Det er særligt vigtigt at have fokus på et sundt indeklima, hvis familien er ramt af astma eller allergi, da et sundt indeklima er med til at afhjælpe sygdomsanfald.

Det er faktisk en del ting du ret nemt kan gøre for at forbedre jeres indeklima. På Bilka.dk finder du forskellige mobile enheder, som kan afhjælpe forbigående udfordringer og hjælper dig godt på vej med at skabe et sundere indeklima. Men det er ikke altid, at det kræver andet end gode vaner i hverdagen. Miljøstyrelsen har udformet en række gode råd til et bedre indeklima, som resumeres i de følgende punkter:

 

 1. Udluft mindst 2 gange á 5 min per gang hver dag.
 2. Rengør hyppigt – farlig kemi kan binde sig til støv.
 3. Sov ikke med tændt elektronik, som er indkapslet i et plastkabinet. Der kan udskilles kemikalier i luften fra de blødgørende kemikalier i plastikken, når den opvarmes.
 4. Brug produkter korrekt  - Følg brugsanvisningerne ift. om produkter må benyttes indendørs.
 5. Køb ikke ting af et materiale, som har en ubehagelig lugt – kan indeholde farlig kemi.

 

Alt til indeklimaet

Hold styr på luftfugtigheden i hjemmet og afhjælp fugt i eksempelvis kælderen med en smart affugter og andre maskiner, der renser luften.