Sådan opbevarer du brænde

Bliv klogere på opbevaring af lufttørret og ovntørret brænde her.

FAQ om brændeopbevaring

 

Når du køber brænde er det vigtigt, du er opmærksom på, om det er ovntørret eller lufttørret brænde. Begge dele bør i og for sig opbevares på samme måde, men hvor ovntørret brænde kan tages i brug stort set med det samme, så anbefaler vi, at det lufttørrede brænde står til tørre udendørs under tag i ca. 2-6 måneder.

Lufttørret brænde er kendetegnet ved, at træet har været opbevaret udendørs for at opnå den bedst mulige lufttilgang til træet, så træsyren kan komme væk. Dette medfører dog, at regn, fugt og sne kan give overfladefugtighed, som kan vise sig på lufttørret brænde i form af skimmel, sorte pletter og lignende. Derfor er det afgørende, at det tørres den anbefalede tid under de rette forhold. Læs mere i guiden her. 

 

Opbevaring af brænde - De 5 vigtigste tips

  1. Når du har fået en palle brænde hjem, er det vigtigt, at du opbevarer det tørt og overdækket. Ideelt set et brændeskur. 
  2. Ovntørret brænde er tørt ved levering, men regn og fugt fra luften, kan give overfladefugt. Derfor bør brændet stables i et brændeskur senest 1-2 døgn efter levering. 
  3. Tænk over, at der skal være fri luftcirkulation rundt om brændet, dvs. at det skal hæves fra jorden, så det ikke optager fugt. Nogle vælger derfor at lægge sin brændestabel på den palle, som brændet leveres på, så der kan komme luft til bunden af stablen.
  4. Vi anbefaler desuden, at du beskytter husets facade ved ikke at placere brændestablen direkte op ad husmuren.
  5. Bruger du lufttørret brænde i din pejs eller brændeovn, anbefaler vi, at du tager det indenfor 2-3 dage før brug, så eventuel overfladefugt kan nå at forsvinde helt, inden det ryger i pejsen. Hvis dit ovntørrede brænde er opbevaret udendørs, er det også en god idé at tage det indendørs i hvert fald et døgns tid før brug, så overfladefugten kan fordampe. 

 

Hvordan tjekker du, at brændet er tørt?

Vi anbefaler, at brændet er helt tørt, inden du fyrer med det i din pejs eller brændeovn. Lufttørret brænde leveres med en højere fugtighed end ovntørret brænde, så det anbefales at få fugtigheden ned på ca. 20 procent, inden du fyrer med det. Det tager typisk 2-6 måneder under de rette forhold. Se nedenfor, hvordan du tjekker fugtigheden på dit brænde.

 

Tjek fugtigheden på flere måder:

  • Slå brændestykkerne mod hinanden og lyt efter. Hvis brændet er tørt, giver det en skarp klang, mens vådt brænde giver en hul lyd.
  • Dyp den ene ende af brændestykket i sæbevand og pust hårdt i den anden ende. Hvis luften slipper igennem, så vandet bobler op, er brændet klar til pejsen.
  • Smid en kævle i brændeovnen. Brænder stykket med en klar, gul flamme, er brændet tørt. Produceres der til gengæld meget røg, er brændet ikke tørt nok.

 

Hvis du hellere ønsker brænde, der er klar til brug ved levering, anbefaler vi ovntørret brænde. Har du allerede ovntørret brænde, men er i tvivl, om det er blevet for fugtigt pga. forkert opbevaring eller lignende? Så kan du også udføre ovenstående fugtighedstjek på ovntørret brænde. 

 

Brænde og andet optænding

Her på siden finder du et bredt udvalg af brænde og andet optænding. Få hurtigt gang i din brændeovn, og gør klar til mange hyggelige, varme stunder i hjemmet.