Sådan opbevarer du lufttørret brænde

Bliv klogere på lufttørret brænde, og hvordan du opbevarer det

Når du køber lufttørret brænde, har træet været opbevaret udendørs for at opnå den bedst mulige lufttilgang til træet, så træsyren kan komme væk. Dette medfører, at regn, fugt og sne kan give overfladefugtighed, som kan vise sig på lufttørret brænde i form af skimmel, sorte pletter og lignende.

Derfor anbefaler vi, at det lufttørrede brænde står til tørre udendørs under tag i ca. 2-3 måneder.

 

Opbevar brændet tørt og overdækket

Når du har fået en palle lufttørret brænde hjem, er det vigtigt, at du opbevarer det tørt og overdækket.

Det er en god idé at lægge din brændestabel på den palle, som dit lufttørrede brænde leveres på, så der kan komme luft til bunden af stablen. Vi anbefaler desuden, at du beskytter husets facade ved ikke at placere brændestablen op ad husmuren.

Bruger du lufttørret brænde i din pejs eller brændeovn, anbefaler vi, at du tager det indenfor 2-3 dage før brug, så eventuel overfladefugt kan nå at forsvinde helt, inden det ryger i pejsen.

 

Hvordan tjekker du, at det lufttørrede brænde er klar til pejsen?

Vi anbefaler, at brændet er helt tørt, inden du fyrer med det i din pejs eller brændeovn. Lufttørret brænde leveres med en højere fugtighed end ovntørret brænde, så det anbefales at få fugtigheden ned på ca. 20 procent, inden du fyrer med det.

 

Inden du tænder op, kan du tjekke fugtigheden på flere måder:

  • Slå brændestykkerne mod hinanden og lyt efter. Hvis brændet er tørt, giver det en skarp klang, mens vådt brænde giver en hul lyd.
  • Dyp den ene ende af brændestykket i sæbevand og pust hårdt i den anden ende. Hvis luften slipper igennem, så vandet bobler op, er brændet klar til pejsen.
  • Smid en kævle i brændeovnen. Brænder stykket med en klar, gul flamme, er brændet tørt. Produceres der til gengæld meget røg, er brændet ikke tørt nok.

 

Hvis du hellere ønsker brænde, der er klar til brug ved levering, anbefaler vi ovntørret brænde.

 

Opbevaring af brænde

Se med her i videoen nedenfor, og bliv klogere på, hvordan du bør håndtere dit brænde for at sikre optimal brændværdi.

Minutoversigt over videoen:

00:00 - 00:43 : Værd at vide om lufttørret træ.

00:44 - 01:03 : Værd at vide om ovntørret træ.

01:04 - 01:42 : Levering og modtagelse af dit træ.