Pejsebrænde

På Bilka.dk finder du et bredt udvalg af pejsebrænde til din brændeovn eller pejs. Dit brænde leveres i et brændetårn. Vi tilbyder at levere det direkte til kantstenen hjemme hos dig, såfremt du bor i Jylland og på brofaste øer.

Se videoen og hør hvordan dit brændetårn bliver leveret og hvad du skal være opmærksom på i forbindelse med leveringen. F.eks. skal bredden på din indkørsel eller vej være minimum 3 meter bred for at lastbilen kan komme ind.

Du skal desuden være opmærksom på, at brændetårnet bliver leveret til kantstenen.

Se videoen og få gode råd til hvordan du bør opbevare dit pejsebrænde, så du får det mest optimale udbytte, når det skal bruges i din pejs eller brændeovn.

Hør desuden hvordan du kan bruge en fugtmåler til at vurdere om træet er klar til brændeovnen.

Vælg mellem forskellige træsorter til dit pejsebrænde

Når du skal købe pejsebrænde, er det vigtigt at vælge den rette træsort. Pejsebrænde af birk har en lavere brændværdi end de andre sorter. Pejsebærnde er let at tænde op og brænder godt i eksempelvis åbne pejse. Eg er velegnet til langtidsfyring i brændeovn med godt luftindtræk og giver en god varme. Bøg har en høj brændværdi, og er velegnet til brændeovne med normalt træk. Blandet løv er derimod billigere, let at tænde op i og skal have lidt træk.

MASSEFYLDEN PÅ FORSKELLIGE TRÆSORTER

Når man taler om brændværdi, taler man også om træets massefylde. Grunden til dette er, at forskellige træsorter har forskellig tæthed i træet. Altså hvor meget et stykke træ vejer i forhold til, hvor stort det er. Det har den påvirkning, at pejsebrænde med høj massefylde, eller densitet, brænder længere tid end pejsebrænde med lavere massefylde.

Nedenfor kan du se et skema over træsorter og deres massefylde, så du nemmere kan vælge det pejsebrænde, som du ønsker. Her på siden finder du pejsebrænde indenfor sorterne avnbøg, ask, eg, birk, bøg og blandet løvtræ.

Opbevaring af pejsebrænde

Når du skal opbevare dit pejsebrænde bedst muligt, skal du sørge for, at der er fri luftcirkulation rundt om pejsebrændet. Hold området rundt om pejsebrændet fri for planter, ukrudt, græs mv., da de øger fugtigheden omkring pejsebrændet.

Pejsebrænde, som opbevares udendørs, skal hæves omkring 20 cm over jorden for at minimere risikoen for, at fugt trænger op i træet. Pejsebrændet skal være overdækket med et halvtag eller andet. Pak ikke pejsebrændet ind i plastik, da det hindrer luftcirkulationen.
Vær opmærksom på, at hvis pejsebrændet stilles sammen med fugtigt træ, vil fugtigheden stige igen.

Ovntørret eller lufttørret brænde - hvad skal man vælge?

Hvis du ønsker pejsebrænde, der er klar til brug med det samme, skal du vælge ovntørret pejsebrænde. Du skal blot tage brændet indenfor ca. 24 timer inden det lægges i brændeovnen, så den sidste overfladefugt kan fordampe.

Har du god plads til opbevaring? Er du villig til at vente lidt på at træet bliver klar til brug og ønsker du i øvrigt at købe billigt brænde? Så skal du vælge det lufttørrede pejsebrænde. Her skal du påregne ca. 2-6 måneders tørretid, efter du har modtaget dit brænde. Men så har du til gengæld også købt godt brænde til en fornuftig pris.