Hvilken motorolie skal du vælge til bilen?

Læs i guiden her hvordan du vælger den rigtige olie til netop din bil

Hvilken olie du skal vælge afhænger i høj grad af, hvilken bil du har. Derfor er det altid en god idé at tjekke enten din bils instruktionsbog eller slå din bil op i olieproducenternes smøretabeller, inden du køber en motorolie. På den måde kan du sikre dig mod at købe en forkert olie. 
 

Hvordan skal man forstå motoroliens specifikationer?

I din bils instruktionsbog kan du læse hvilke specifikationer, som motorolien skal leve op til for at beskytte din motor på den rigtige måde.

Når du har fundet koden i instruktionsbogen, som f.eks kan være “ACEA A3/B3”, så tjek på den motorolie, som du overvejer at købe, om samme kode fremgår der.

ACEA er en forkortelse af navnet på de europæiske bilproducenters forening. Denne forening udarbejder specifikationerne. Også biler der ikke er produceret i Europa, men som sælges i Europa, følger ACEAs specifikationer.

Nogle bilproducenter har deres egne specifikationer. Find dem i instruktionsbogen og genfind samme kode på den motorolie du overvejer at købe.

Hvad betyder tallene på motorolien?

På motorolie står der altid angivet nogle tal som fx 15W-30. Men hvad betyder de tal egentlig?

Lad os tage det forfra: 15 står for at olien kan anvendes i temperaturer ned til minus 15 grader. W betyder winter eller på dansk: vinter. 

  • 15W - olien er egnet ned til minus 15 grader
  • 10W - olien er egnet ned til minus 20 grader
  • 5W - olien er egnet ned til minus 25 grader
  • 0W - olien er egnet ned til minus 30 grader


Tallet efter stregen fortæller om, hvor tykt- eller tyndtflydende motorolien er. Det kaldes viskositet. Jo lavere tallet er, desto tyndere er olien, og tyndere olie har lettere ved at trække rundt i motoren. Vælg altid den viskositetsklasse producenten foreskriver i bilens instruktionsbog. Normalt har motorolie en viskositetsklasse imellem 20 og 60. Uanset hvilken olie, der passer til netop din bil, finder du det på Bilka.dk.