Hvilken motorolie skal du vælge til bilen?

Bliv klogere på, hvordan du vælger den rigtige olie til din bil

FAQ - Ofte stillede spørgsmål om motorolie


Hvilken motorolie du skal vælge afhænger i høj grad af, hvilken bil du har. Der er altså ikke én motorolie, som er bedst til alle biler. Derfor bør du altid tjekke din bils instruktionsbog eller slå din bil op i olieproducenternes smøretabeller. Her vil der være beskrevet, hvilke specifikationer motorolien skal leve op til for at beskytte din bils motor bedst muligt. 

Det kan dog være svært at tyde de opstillede specifikationer for motorolien. Derfor hjælper vi dig med, hvordan du skal forstå motorolie specifikationerne. 
 

Hvordan skal man forstå motoroliens specifikationer?

Du kan i instruktionsbogen under ‘motorolie’ blive klogere på, hvilken motorolie du skal vælge. Når du har fundet specifikationerne i instruktionsbogen, som f.eks. kan være koden “ACEA A3/B3”, kan du tjekke den motorolie, som du overvejer at købe, om samme kode fremgår.

ACEA er en forkortelse af navnet på de europæiske bilproducenters forening. Det er foreningen, som udarbejder specifikationerne for europæisk producerede biler samt biler, som sælges i Europa.

Nogle bilproducenter har deres egne specifikationer. Find dem i din bils instruktionsbog, og genfind samme kode på den motorolie, som du overvejer at købe. Du kan også altid spørge dit værksted om valg af olie til lige netop din bil. 
 


Hvad betyder tallene på motorolien?

På motoroliedunken er der altid angivet nogle tal som f.eks. 15W-30. Der står ikke, hvilke mærker eller modeller, som kan bruge motorolien, men blot en talkode. Men hvad betyder den talkode egentlig?

Det første tal (i eksemplet 15) betyder, at olien kan anvendes i temperaturer ned til minus 15 grader. W står for “vinter”. Her er en række eksempler: 

  • 15W - olien er egnet ned til minus 15 grader
  • 10W - olien er egnet ned til minus 20 grader
  • 5W - olien er egnet ned til minus 25 grader
  • 0W - olien er egnet ned til minus 30 grader
     

Tallet efter bindestregen (i eksemplet 30) fortæller om, hvor tykt- eller tyndtflydende motorolien er. Det kaldes viskositet. Jo lavere tallet er, desto tyndere er olien, og tyndere olie har lettere ved at trække rundt i motoren. Du bør altid vælge den viskositetsklasse, producenten foreskriver i bilens instruktionsbog. Normalt har motorolie en viskositetsklasse mellem 20 og 60.
 

Find motorolie til din bil på Bilka.dk 

På Bilka.dk finder du et godt udvalg af motorolie, som passer til forskellige krav og specifikationer. Du finder blandt andet motorolie fra Shell, Castrol, Gulf og Vores. På de enkelte produkter kan du læse, om motorolien passer til specifikationer for din bil. 

Står du og mangler andre væsker til din bil, kan du også få det på Bilka.dk, hvor du finder et stort udvalg af alt inden for biludstyr og bilpleje